ΕΞΑΑΑ: «Μείωση της Σπατάλης στα Τρόφιμα» στα ξενοδοχεία σε συνεργασία με την Οργάνωση «Μπορούμε» και την TÜV AUSTRIA Hellas
Η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), η Οργάνωση ΜΠΟΡΟΥΜΕ και η TÜV AUSTRIA Hellas συνδιοργάνωσαν στις 27.05.2024 (διαδικτυακή) εκδήλωση ενημέρωσης για το μείζον θέμα της Μείωσης Σπατάλης Τροφίμων στα ξενοδοχεία.
Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Κοινωνικής Ευθύνης της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού, σε συνέχεια της πολυετούς (από το 2012) συνεργασίας της με την οργάνωση ΜΠΟΡΟΥΜΕ, της προσχώρησης της ΕΞΑΑΑ πρόσφατα (18.04.2024) στην εθελοντική συμφωνία συνεργασίας «Συμμαχία» για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων» της οποίας το ΜΠΟΡΟΥΜΕ είναι ο συντονιστής και κυρίως της επιθυμίας να ενημερωθούν σωστά όλα τα ξενοδοχεία- μέλη της Ένωσης και να συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια.
Στην ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση αναλύθηκε από τον κο Αλέξανδρο Θεοδωρίδη, Ιδρυτικό Μέλος και Διαχειριστή της οργάνωσης Μπορούµε το μείζον ελληνικό και διεθνές πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων, καθώς και οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να περιοριστεί το φαινόμενο. Εν συνεχεία η κα Ντία Χωραφά, μέλος του Μπορούμε και Συντονίστρια της ‘Συµµαχίας για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίµων’ παρουσίασε στα ξενοδοχεία το γενικότερο Νοµοκανονιστικό πλαίσιο για τη Σπατάλη Τροφίµων, τόσο την ισχύουσα νοµοθεσία όσο και τις τρέχουσες εξελίξεις. Για την Πιστοποίηση ως ‘συνοδοιπόρο’ του Τουρισµού για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίµων και για το Ιδιωτικό Σχήµα Πιστοποίησης No Food Waste μίλησε ο κος Χαράλαµπος Αγγελούδης, Αν. Γενικός Δ/ντής της TÜV AUSTRIA Hellas, ενώ σε ισχύουσες καλές πρακτικές στη φιλοξενία με σκοπό τη Μείωση και Πρόληψη της Σπατάλης Τροφίµων αναφέρθηκε η κα Νόνικα Μπάκα, Διευθύντρια Νοµοκανονιστικής Συµµόρφωσης & Υπεύθυνη Τµήµατος Πιστοποίησης Υπηρεσιών Τουρισµού της TÜV AUSTRIA Hellas. Στον διάλογο που ακολούθησε μεταξύ των φορέων και των ξενοδοχείων που συμμετείχαν δόθηκαν περισσότερες διευκρινήσεις και απαντήθηκαν επιμέρους ερωτήματα από πλευράς των ξενοδοχείων.
Η Πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ κα Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς χαιρετίζοντας την εκδήλωση επεσήμανε μεταξύ άλλων πως «η Ένωση φιλοδοξεί αυτή την χρονιά να ενισχύσει πραγματικά, έμπρακτα το μήνυμα προς τα ξενοδοχεία και την κοινωνία για την πρόληψη της σπατάλης στα τρόφιμα, της μείωσης των βιολογικών απορριμμάτων και φυσικά της διάσωσης & της προσφοράς τροφίμων. Η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση, τόσο των ξενοδόχων όσο και των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, η ανάδειξη και διάδοση καλών πρακτικών μεταξύ των ξενοδοχείων, η ανάπτυξη συνεργειών με τους κατάλληλους εξειδικευμένους φορείς και η όσο το δυνατόν καλύτερη συμμετοχή μας στην αντιμετώπιση του προβλήματος αποτελεί προτεραιότητα για την Ένωση Ξενοδόχων της Αθήνας και των νησιών της».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γενικός Γραμματέας ΕΞΑΑΑ και Συντονιστής της Εκδήλωσης κος Ευγένιος Βασιλικός απευθυνόμενος στα ξενοδοχεία που συμμετείχαν στην εκδήλωση τόνισε πως «ειδικά ο χώρος του Τουρισμού, των Ξενοδοχείων και της Εστίασης οφείλουν και πρέπει να πρωταγωνιστήσουν στην συγκεκριμένη προσπάθεια. Τα δε ξενοδοχεία της Αθήνας, θα πρέπει να αποτελέσουν υπόδειγμα σωστής διαχείρισης για όλη την χώρα και να επιδιώξουν να λειτουργούν με γνώμονα τόσο την αντικειμενική ανάγκη όσο και την νεότερη σχετική νομοθεσία. Οι δε πολίτες αλλά και οι επισκέπτες της Αθήνας θα πρέπει να εισπράξουν από τα ξενοδοχεία το αληθινό και έμπρακτο ενδιαφέρον μας για την μείωση της σπατάλης στα τρόφιμα –όπως -παράλληλα- και της διάθεσης τροφίμων εκεί που υπάρχει ανάγκη».
Ο κος Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, Ιδρυτικό Μέλος και Διαχειριστής της οργάνωσης Μπορούμε, ανέδειξε το εύρος και μέγεθος του φαινομένου της σπατάλης τροφίμων και του αρνητικού αντίκτυπου αυτής σε περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο στην Ελλάδα και παγκοσμίως, ενώ παράλληλα ανέδειξε και μια σειρά πρακτικών λύσεων που εφαρμόζονται ήδη στο πλαίσιο της δράσης της οργάνωσης Μπορούμε. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Το 2024 και δεδομένων όλων των ερευνών τα τελευταία χρόνια που έχουν αναδείξει το μέγεθος του φαινομένου της σπατάλης τροφίμων είναι πλέον δύσκολο να υπερτιμήσεις πόσο σημαντική είναι αυτό το φαινόμενο. Ταυτόχρονα, είναι πλέον κατανοητό πως όλοι μας από κάθε ιδιωτική και επαγγελματική ιδιότητα, οφείλουμε να είμαστε πλέον μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».
Η κα Ντία Χωραφά Συντονίστρια της «Συμμαχίας για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων» παρουσιάζοντας το νοµοκανονιστικό πλαίσιο για τη Σπατάλη Τροφίμων αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις, όπως η καταμέτρηση & καταχώριση ετησίως στοιχείων για τα παραγόμενα απόβλητα τροφίμων, καθώς και στην αξιοποίηση πλεονασμάτων (πρόληψη), επισημαίνοντας σχετικά το πλαίσιο και τα κίνητρα για τη δωρεά τροφίμων. Αναφέρθηκε, επίσης, στις τρέχουσες εξελίξεις σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με τη θέσπιση νομικά δεσμευτικών στόχων μείωσης σπατάλης τροφίμων προς επίτευξη ως το 2030. «Ανεξαρτήτως και πέραν των νομικών υποχρεώσεων, τα Μέλη της Συμμαχίας αναλαμβάνουν σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις. Χαιρετίζουμε την προσχώρηση της ΕΞΑΑΑ στη Συμμαχία και τη δέσμευση συμβολής στη συλλογική προσπάθεια για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.
“Η μείωση της σπατάλης τροφίμων αποτελεί πυλώνα αειφορίας για τα Ηνωμένα Εθνών και την ΕΕ. Για τις επιχειρήσεις και τον άνθρωπο είναι υποχρέωση προσφοράς στην κοινωνία και το μέλλον της. Η πιστοποίηση δίνει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να το πετύχουν μέσα από μια συστηματική καθημερινή προσέγγιση και να το επικοινωνήσουν με την αξιοπιστία της πιστοποίησης, με βάση το σχήμα No Food Waste της TÜV AUSTRIA Hellas” ανέφερε κατά την παρουσίασή του ο κος Χαράλαµπος Αγγελούδης, Αν. Γενικός Δ/ντής της TÜV AUSTRIA Hellas.
Η κα Νόνικα Μπάκα, Διευθύντρια Νοµοκανονιστικής Συµµόρφωσης & Υπεύθυνη Τµήµατος Πιστοποίησης Υπηρεσιών Τουρισµού της TÜV AUSTRIA Hellas, παρουσιάζοντας ισχύουσες καλές πρακτικές στη φιλοξενία για τη Μείωση και Πρόληψη της Σπατάλης Τροφίµων, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο κλάδος της φιλοξενίας μπορεί να αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους συντελεστές για την ανατροπή της παρούσας κατάστασης, όσον αφορά στη σπατάλη τροφίμων στη χώρα μας, καθώς επηρεάζει τόσο τα επιχειρηματικά όσο και τα καταναλωτικά πρότυπα. Είναι γεγονός ότι κάθε ξενοδοχείο είναι μοναδικό, παρ’ όλα αυτά, η συνειδητοποίηση, η μέτρηση-παρακολούθηση των επιπέδων σπατάλης τροφίμων, η δέσμευση και εμπλοκή με ενεργή συμμετοχή του προσωπικού και η ενημέρωση-εκπαίδευση όλων των εμπλεκόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων και των επισκεπτών ενός ξενοδοχείου, μπορούν να αποτελέσουν δομικά στοιχεία προς τη λύση αυτού του περιβαλλοντικού, οικονομικού και κοινωνικού προβλήματος».
Σχόλια