NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Φιλικό το πολιτικό περιβάλλον, χαμηλή η ασφαλιστική συνείδηση και μεγάλο το «ασφαλιστικό κενό» στην Ελλάδα

Φιλικό το πολιτικό περιβάλλον, χαμηλή η ασφαλιστική συνείδηση και μεγάλο το «ασφαλιστικό κενό» στην Ελλάδα

Ευοίωνες είναι οι συνθήκες για να αναπτυχθεί η εγχώρια ασφαλιστική αγορά και να πλησιάσει περισσότερο τις ευρωπαϊκές ασφαλιστικές αγορές, καθώς πλέον διαμορφώνονται καλύτερες συνθήκες για τον κλάδο από μία κυβέρνηση που θεωρείται από τους ίδιους τους ασφαλιστικούς εταίρους ως η πλέον φιλική προς την ιδιωτική ασφάλιση.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από το διεθνές Ασφαλιστικό και Αντασφαλιστικό Συνέδριο που διεξήχθη στις 22-24 Μαΐου στην Ύδρα και στην οποία συμμετείχαν πάνω από 300 σύνεδροι από 17 χώρες. Κατά την διάρκεια του συνεδρίου εξετάστηκαν όλα τα βασικά θέματα που αφορούν την ασφαλιστική αγορά, κάτω από το παρατεταμένο πρόβλημα που αφορά το τεράστιο ‘ασφαλιστικό κενό’ που υπάρχει και στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Οι μεγάλες προκλήσεις της ελληνικής ασφαλιστική αγοράς

Τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ελληνική ασφαλιστική αγορά διαμορφώνονται μέσα σε νέες συνθήκες παγκοσμίως. Η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές, ο πληθωρισμός και τα επιτόκια, το δημογραφικό πρόβλημα και οι επιπτώσεις του στο συνταξιοδοτικό, η εκτίναξη του κόστους στην υγεία, τα ανασφάλιστα οχήματα ήταν τα βασικά προβλήματα που απασχολούν την ελληνική ασφαλιστική αγορά

Κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) κ. Σαρρηγεωργίου κατά την εισηγητική του ομιλία τόνισε ότι το 2023, η ελληνική οικονομία γνώρισε τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών. Οι ζημιές στη Θεσσαλία και τη Δ. Μακεδονία από τον Daniel, ξεπέρασαν τα 2,5 δις. ευρώ ενώ οι ασφαλισμένες ζημιές ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 2 δισεκατομμύρια ήταν ανασφάλιστες ζημιές, μέρος των οποίων θα καλυφθεί από το Κράτος σε άγνωστο χρονικό διάστημα. «Αποζημιώσαμε ταχύτατα και άμεσα όλους τους πελάτες, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, και εκεί φάνηκε η διαφορά με τους ανασφάλιστους που περιμένουν ακόμη κάποια αποζημίωση από το Κράτος». Μάλιστα, αναφερόμενος στο θέμα της ασφαλιστικής συνείδησης, τόνισε ότι, «σε μελλοντικές φυσικές καταστροφές, κάποιοι θα αποκτήσουν ασφαλιστική συνείδηση αλλά θα είναι αργά γι’ αυτούς καθώς θα έχουν καταστραφεί».

Δημογραφικό

Το δημογραφικό πρόβλημα και τις επιπτώσεις του στο συνταξιοδοτικό ανέδειξε και η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία αφ’ ενός προέταξε ότι το ελληνικό Κράτος έχει αναδιοργανωθεί και στην Κύρια και στην Επικουρική Ασφάλιση (με το ΤΕΚΑ) ωστόσο έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου για το υπάρχον σύστημα τονίζοντας ότι με τις δημογραφικές εξελίξεις θα απαιτηθούν αλλαγές στο μέλλον. Πάντως διευκρίνισε, ότι προς το παρόν δεν υπάρχει σκέψη για αλλαγή των ορίων συνταξιοδότησης.

Λύση η συμπληρωματική ιδιωτική συνταξιοδότηση

Ο λόγος συνταξιούχων / εργαζόμενους από το 1,2 /1 που ήταν προ 20 ετών οδεύει πάνω από το 2 / 1 λόγω του μεγάλου δημογραφικού προβλήματος. Εμμέσως πλην σαφώς, η κυβέρνηση προκρίνει μία λύση σύνθετη που αφορά την υιοθέτηση της ιδιωτικής σύνταξης ως συμπληρωματική στην κοινωνική ασφάλιση.

Κλάδος υγείας – Το μεγάλο «αγκάθι» και οι σχέσεις με τις κλινικές

Το μεγάλο αγκάθι των ασφαλιστικών πλέον είναι οι σχέσεις με τις κλινικές στον κλάδο υγείας. Το κόστος που επιβαρύνουν οι κλινικές τις ασφαλιστικές είναι πολλαπλάσιο (πάνω από 30%) από τις τιμολογήσεις που έχουν οι ασφαλιστικές στα παλιά ιδιωτικά συμβόλαια υγείας ενώ και στα νέα συμβόλαια υγείας, οι αυξήσεις είναι τέτοιες ώστε είτε θα είναι αποτρεπτικές για ασφάλιση είτε θα είναι ζημιογόνες (εάν είναι μικρές) για τις εταιρείες.

Η λύση που προκρίνουν οι ασφαλιστικές που έχουν αυτούς τους κλάδους είναι αφ’ ενός η συνεργασία με τα Δημόσια Νοσοκομεία και η παροχή φορολογικών κινήτρων στην σύναψη συμβολαίων υγείας (και συνταξιοδοτικών) έτσι ώστε να καλύπτονται οι μεγάλες ανατιμήσεις ασφαλίστρων εάν συμβαίνουν.

Τι κέρδισαν από το Κράτος και σε τι ελπίζουν περαιτέρω

Οι εκτιμήσεις των ομιλητών του Συνεδρίου ήταν ότι οι φυσικές καταστροφές θα συνεχιστούν και με αυξανόμενους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια, οπότε η ασφάλιση έναντι των φυσικών καταστροφών είναι αναγκαία. Στο Συνέδριο τονίστηκαν μάλιστα και οι θετικές κινήσεις που έχουν γίνει με τον πρόεδρο της ΕΑΕΕ να αναφέρεται τόσο στη έκπτωση 10% επί του ΕΝΦΙΑ που χορήγησε το υπουργείο οικονομικών και για την οποία υπήρξαν 2 χρόνια διαβουλεύσεων με την κυβέρνηση, την υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ και η οποία μπορεί να γίνει στο μέλλον και υποχρεωτική για επιχειρήσεις με τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών. Ανάμεσα και στα κέρδη του κλάδου από τις συνομιλίες με τους κρατικούς φορείς είναι και το νέο σύστημα εντοπισμού και επιβολής προστίμων στους ανασφάλιστους ιδιώτες.

442491442_933102382158630_241447403551059791_n.jpg?mtime=20240527134943#asset:481290
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr