NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Tο αποτύπωμα της Penny Siopis στην σύγχρονη τέχνη ξετυλίγεται στο EMΣΤ

Tο αποτύπωμα της Penny Siopis στην σύγχρονη τέχνη ξετυλίγεται στο EMΣΤ

H Penny Siopis είναι η Νοτιοαφρικανή με ελληνική καταγωγή καλλιτέχνιδα που ζει στο Κέιπ Τάουν και με το θάνατό της πάνω από 800 κληρονόμοι θα λάβουν από ένα αντικείμενο μαζί με ιστορία. Μιλάμε για το εν εξελίξει έργο της που φέρει την μορφή εγκατάστασης και την ονομασία Will και θα ολοκληρωθεί την ημέρα του θανάτου της μεταλαμπαδεύοντας εκατοντάδες καθημερινά ευρήματα που σφύζουν από συμβολισμούς.

Είναι επίσης εκείνη που στα πρώτα της έργα, τα Cake Paintings, μελέτησε την υλικότητα σε σχέση με την γυναικεία φύση και την επιβεβλημένη ομορφιά που σαν γλάσο έρχεται να καλύψει όλα όσα αναπόφευκτα θα καταστρέψουν εν τέλει την όποια φόρμα ή νόρμα.

Μιλάμε για τα ίδια έργα που δημιούργησε με τα εργαλεία ζαχαροπλαστικής που μικρή παρατηρούσε τη μητέρα της να τα χρησιμοποιεί στον οικογενειακό φούρνο που διατηρούσαν σε μια μικρή πόλη της Νότιας Αφρικής.

Ακόμα, η Penny Siopis είναι εκείνη που κατάφερε να σκιαγραφήσει με τρόπο αιθέριο τον λεγόμενο μπαμπούλα του παιδικού φαντασιακού μέσα στην απόλυτη κυριαρχία του ροζ στο έργο της Pinky Pinky. Στο έργο της αυτό μορφές υπαινικτικές, χωρίς πρόσωπο, χωρίς καθάρια μορφή ή σταθερή ερμηνεία, εμφανίζονται σε διαφορετικά σημεία, σε μικρή ή πραγματικά μεγάλη κλίμακα που ξεπερνά τα ανθρώπινα δεδομένα, όπως και οι φόβοι.

Εκείνη που με τα Shame Paintings παρουσιάζει την έννοια της ντροπής, προσκαλώντας μας να πλησιάσουμε. Τις κατακόκκινες εικόνες σαν ανοιχτές πληγές, σαν συλλογικά τραύματα που αιμορραγούν και μας καλούν να τα προσεγγίσουμε για να διαβάσουμε τα κρυμμένα τους, πληγωμένα μηνύματα.

Και που με τα τα εμβληματικά της History Paintings αποκρυσταλλώνει μια από τις καθοριστικότερες δεκαετίες στην ιστορία της Νότιας Αφρικής στα τέλη του 20ού αιώνα, την πτώση του απαρτχάιντ, την ίδρυση ενός δημοκρατικού κράτους και την προετοιμασία του εδάφους για την εθνική Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης.

Και εκείνη όπου μέρος όλων τα παραπάνω έργων μαζί με πολλά ακόμα, όπως την πειραματική κινηματογραφική της δουλειά όπου εκφράζει τα βιώματα της Ελληνικής καταγωγής της, παρουσιάζονται αυτές τις ημέρες σε μια εκτενή αναδρομική έκθεση, στο Μέρος 3 του Κύκλου εκθέσεων “ΚΙ ΑΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ” στο ΕΜΣΤ με τίτλο “For Dear Life” σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου.

Τοποθετώντας την γυναίκα και την θηλυκότητα στο επίκεντρο δεν είναι τυχαίο ότι η περίπτωση της Penny Siopis που μέχρι πρότινος παρέμενε άγνωστη στο ελληνικό κοινό, με μόνη εξαίρεση μερικά έργα της τα οποία είχαν παρουσιαστεί στις αρχές της δεκαετίας των 00s στην γκαλερί του Γεράσιμου Καππάτου, έχει γίνει ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για τους καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς που αναζητούν αγωνιωδώς μια ηθική εικαστική πυξίδα.

Το ΕΜΣΤ παρουσιάζει την πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση στην Ευρώπη της σημαντικής καλλιτέχνιδας που έγινε γνωστή ήδη από τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, χάρη στην ιστορικά και πολιτισμικά φορτισμένη ζωγραφική της, που ασκούσε κριτική στην αποικιοκρατία, το απαρτχάιντ, τον ρατσισμό και τον σεξισμό και που σήμερα ανοίγει εκφραστικές οδούς σε μια βαθιά συνομιλία με την εποχή της διεκδίκησης δικαιωμάτων και κοινωνικο-πολιτικών αλλαγών.


"For Dear Life"
10.05-10.11.2024
ΕΜΣΤ:Εκθεσιακός χώρος-1
Επιμέλεια: Κατερίνα Γρέγου

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr