Το «ANTISOFT» του Άρη Ξυπολιτόπουλου μας θυμίζει γιατί η ζωή είναι μια αέναη σύγκρουση
Χωρίς «φτιασιδώματα», ευχολόγια και κουβέντες προσαρμοσμένες για ευήκοα ώτα, ο business coach και εκπαιδευτής ενηλίκων, Άρης Ξυπολιτόπουλος ξαναχτυπά!
Με το τελευταίο του βιβλίο ANTISOFT μας ρίχνει στο «πεδίο της μάχης» στο οποίο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της καθημερινότητας και τις προκλήσεις της ζωής επί το συνόλω, με σθένος, δίχως υπεκφυγές: Μ' ένα τρόπο διαφορετικό, ριζοσπαστικό και συνάμα ειλικρινές.
Το ANTISOFT φωτίζει τα ίχνη της ανθρώπινης προσπάθειας και της προσωπικής ανάπτυξης σε έναν κόσμο που παραχόρτασε κι έγινε πολύ μαλθακός. Είναι εδώ για να θυμίσει ότι η ζωή είναι σύγκρουση, η αλλαγή είναι πόνος και ο εαυτός ο μεγαλύτερος προδότης. Ό,τι αξίζει θα πάρει χρόνο, θα πληρωθεί ακριβά και θα αφήσει σημάδια!
Πιστοποιημένος business coach και εκπαιδευτής ενηλίκων, ιδρυτής του businessbasics.gr, o Άρης Ξυπολιτόπουλος διδάσκει και καθοδηγεί την ανάπτυξη μικρών επιχειρήσεων. Είναι λίγο «ακατέργαστος», σκέφτεται διαφορετικά, μιλάει και γράφει έντονα και προσεγγίζει την προσωπική ανάπτυξη όπως και το business: χωρίς γιρλάντες και back to basics.
Ποιο ήταν το έναυσμα και η αφορμή για την συγγραφή του εν λόγω βιβλίου;
Η έλλειψη αυθεντικής φιλοσοφίας και αγωγής μέσα στην αφήγηση της προσωπικής ανάπτυξης. Ο κόσμος σήμερα διαβάζει πολλή αυτοβελτίωση. Όλοι ψάχνουν πώς να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους. Και τι φάρμακο δίνει η αυτοβελτίωση για έναν καλύτερο εαυτό; Αγαπολογία, συμπαντολογία, αυτό-έρωτα, αυτό-συγχώρεση, οραματισμούς, θετική ενέργεια και «νόμο της έλξης». Χαϊδεύει τα αυτιά με ευχάριστες αερολογίες που φεύγουν από το παράθυρο όταν η ζωή μπαίνει από την πόρτα. Άκρατο συναισθηματισμό και μαλθακότητα πουλάει σε χορτάτους ανθρώπους που μιλάνε πολύ αλλά κάνουν λίγο, φαντασιώνονται ότι το σύμπαν θα τους κεράσει την επιτυχία χωρίς να ματώσουν, γκρινιάζουν για το παραμικρό, παρελαύνουν την αδυναμία τους να προσαρμοστούν και ανακαλύπτουν ψυχικά προβλήματα εκεί που απλώς πάσχουν από έλλειψη αυτό-ελέγχου και κριτικής ικανότητας. Και φυσικά έχουν ξεχάσει ότι η ζωή είναι συνεχής σύγκρουση με δυνάμεις που δεν ελέγχεις. Αυτή η σύγκρουση απαιτεί αγωγή, όχι συναισθήματα. Αυτή η μάχη είναι που φέρνει την αυτογνωσία, όχι τα Άρλεκιν αυτοβελτίωσης που σου λένε ότι «είσαι αρκετός» επειδή -τάχα μου- η αφθονία ζει μέσα σου. Έπρεπε λοιπόν κάποιος να γράψει τον αντίλογο. Αγωγή είναι το ‘ANTISOFT’. Άσκηση, όχι ανακούφιση. Ένα διαφορετικό αποτύπωμα προσωπικής ανάπτυξης.
Ποιες είναι οι δικές σου προσωπικές παραστάσεις ή οι συγγραφείς που θαυμάζεις;
Είμαι παιδί της Gen-X, μεγάλωσα σε αλάνες παίζοντας πετροπόλεμο. Ανέκαθεν μου άρεσαν οι πολεμικές τέχνες, η στρατηγική, η ψυχολογία, η ιστορία. Είμαι βαθιά επηρεασμένος από την φιλοσοφία των Στωικών και τον Ορθόδοξο λόγο. Οι συγγραφείς που θαυμάζω είναι ο Peter Drucker (RIP), ο Jordan Peterson και ο Nassim Taleb, άνθρωποι με βαθιά ματιά και την ικανότητα να σπάνε περίπλοκες έννοιες σε μικρά κομμάτια. Και οι τρεις πήγαν κόντρα στην κεντρική αφήγηση της εποχής τους. Όλα αυτά θα τα συναντήσει ο αναγνώστης στο ‘ANTISOFT’. Και θα καταλάβει και τον συγγραφέα στον βαθμό που του το επιτρέπει η κριτική του ικανότητα.
Είναι απλά μόδα και «βιομηχανία» η αυτοβελτίωση όπως ευρέως παρουσιάζεται σήμερα; Δεν προκύπτουν θετικά αποτελέσματα;
Και μόδα είναι και βιομηχανία. Μόδα με την έννοια ότι είναι άλλο ένα ρεύμα, όπως πολλά μέσα στην αγορά, το οποίο εμφανίζεται για να καλύψει μια ανάγκη της εποχής. Η εποχή αυτή είναι χορτάτη και πουλάει αυτοπραγμάτωση. Στην Αμερική είναι βιομηχανία από τον 19ο αιώνα κιόλας και το προϊόν έκτοτε είναι πάντα το ίδιο: ευχήσου το και έγινε, θέλησέ το και το 'χεις ήδη! Mind over matter. Όλα είναι στο μυαλό. Αυτό πουλάει με τρόπο μυστικιστικό που γοητεύει. Το πρόβλημα με όλο αυτό είναι ότι ο κόσμος είναι φτιαγμένος από σύγκρουση, η αλλαγή από πόνο και η επιτυχία από δράση! Χωρίς αυτήν το mindset δεν είναι τίποτα. Δράση λοιπόν είχαν οι παππούδες μας! Εμείς έχουμε γκρίνια και κλάψα και αναβλητικότητα και θέματα «ψυχικής υγείας». Θετικά αποτελέσματα είχαν οι παππούδες μας που με το τίποτα φτιάξανε τα πάντα. Εμείς έχουμε επιδημία διαζυγίων, επιδημία παιδικής βίας, αυτό-άνοσα από άγχος και τις χειρότερες σχέσεις με τον γείτονα. Μπίζνα είναι η αυτοβελτίωση, συναισθήματα πουλάει για να δημιουργήσει επαναλαμβανόμενο πελάτη. Η ζωή όμως συμβαίνει παρά το τι εσύ νιώθεις, όχι επειδή νιώθεις.
Τι διαφορές εντοπίζετε στη σκληρότητα - μαλθακότητα των γενεών σήμερα; Κάνουν κάτι λάθος οι millennials, η Gen Z κλπ;
Το λάθος της εποχής είναι λάθος όλων μας, όχι μόνο της νεότερης δημογραφικής γενιάς. Παραχορτάσαμε και ατονήσαμε γι αυτό υποφέρουμε από ανασφάλεια, αναβλητικότητα, έλλειψη κριτικής ικανότητας, αδυναμία λήψης αποφάσεων. Ακυρώνουμε όσα μέχρι χτες χτίζανε χαρακτήρες και ευημερούσα κοινωνία, προσπαθούμε να πετύχουμε έναν καλύτερο εαυτό χωρίς να θέλουμε να παίξουμε ξύλο με την ζωή και γκρινιάζουμε για την ψυχική μας υγεία όχι επειδή δουλεύουμε στα νταμάρια και τα χωράφια αλλά επειδή ο κόσμος δεν σκύβει για να περάσουμε εμείς. Ξεχάσαμε ότι η ζωή δεν νοιάζεται που εσύ έχεις smartphone και ChatGPT, θα βρει χίλιους άλλους τρόπους να σε τεντώσει πέρα από τα όριά σου ώστε να μάθεις ποιος είσαι. Κι ότι όλο αυτό είναι δικό ΣΟΥ πρόβλημα! Κανείς άλλος δεν φέρει ευθύνη για την προσωπική σου σύγκρουση, θα την πληρώσεις όλη από την τσέπη σου. Αυτό θα φέρει την αυτογνωσία, όχι τα Άρλεκιν αυτοβοήθειας και οι προσευχές στο σύμπαν. Και στην πορεία, θες δεν θες, θα δούμε όλοι ποιος είσαι πραγματικά, όχι ποιος νομίζεις πως είσαι.
Μπορούν όλοι όμως να ακούσουν την σκληρή αλήθεια; Δεν χρειάζεται περίοδος προσαρμογής ώστε να αφουγκραστεί κανείς τα λόγια αυτά ή μήπως η ζωή κυλάει αδυσώπητα γρήγορα και δεν περιμένει κανέναν;
Όλοι θα την συναντήσουν στην ζωή τους. Το πότε έχει να κάνει με το τι ανθρώπους θα συναναστραφούν. Το αν θα την δεχτούν έχει να κάνει με την διάθεσή τους. Άλλο ένα ψέμα που πουλάει η αυτοβελτίωση σήμερα στον νάρκισσο άνθρωπο είναι το «η αλήθεια σου». Δεν υπάρχει αλήθεια «σου». Υπάρχει γνώμη «σου». Η αλήθεια είναι μία και ο άνθρωπος προσπαθεί να φτάσει σ’ αυτήν, όχι να την κόψει στα μέτρα του. Αυτό έκανε η παλιά φιλοσοφία, αναζητούσε την αλήθεια και την αρετή και προς αυτόν τον σκοπό έλεγε στον άνθρωπο να ελέγξει τον εαυτό του και να τον ασκήσει. Σήμερα η φιλοσοφία αντικαταστάθηκε από την αυτοβελτίωση που του λέει «είσαι αρκετός», «αγάπησε τον εαυτό σου», «συγχώρεσε τον εαυτό σου» και άλλες τέτοιες ανοησίες οι οποίες δεν είναι αγωγή αλλά ανακούφιση και κάνουν τον άνθρωπο παιδήλικα. Ένα παιδί σε σώμα ενήλικα.
Από την πρόσφατη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με τον εκδότη Διονύσης Βαλεριάνος και την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗΣ, Σταυρούλα Κουκουλούδη
Τελικά ποια είναι η «συνταγή του Άρη» και πώς θα μας βοηθήσει;
Back to basics. Όταν χάνεσαι και ψάχνεις την αρχή επέστρεψε στα ουσιώδη. Από τι φτιάχτηκε ο κόσμος; Για τι είναι βελτιστοποιημένος ο άνθρωπος; Ποια στοιχεία παραμένουν ενώ όλα τα άλλα αλλάζουν; Ό,τι είναι default setting ίσχυε χτες ισχύει και σήμερα και θα ισχύει και αύριο. Μ’ αυτό μπορείς να χτίσεις κάτι στιβαρό. Μάθε τις εργοστασιακές ρυθμίσεις του ανθρώπου αν θες να κατανοήσεις τον κόσμο, γύρνα πίσω στα στάνταρ της γιαγιάς αν θες να γίνεις καλύτερος άνθρωπος και πιο παραγωγικός. Αυτά περιγράφω στο βιβλίο με τρόπο όσο το δυνατόν πιο απλό. Και ενοχλητικό! Αλλιώς δεν θα προσέξει ο αναγνώστης. Είναι πολύ εύκολη η ζωή σήμερα και πουλάει πολλή αερολογία. Κάποιος πρέπει να κάνει τον ενοχλητικό λοχία που κλωτσάει κρεβάτια.
Ένα μήνυμα προς την νεότερη γενιά που προσπαθεί να «βρει τον δρόμο της»
Να διαβάσει το βιβλίο. Θα βρει πολύ περισσότερες απαντήσεις από ότι μπορώ εγώ να περιγράψω σε μια συνέντευξη. Το ‘ANTISOFT’ διαχωρίζει το σήμα από τον θόρυβο και θυμίζει ότι -ανεξαρτήτως της εποχής- η αλλαγή πονάει, ο εαυτός προδίδει, ό,τι αξίζει κοστίζει και αφήνει σημάδια. Είναι μια κλωτσιά στα αχαμνά. Αν κάποιος δεν μπορεί να αντέξει τον σκληρό λόγο τότε σίγουρα δεν θα αντέξει ούτε το κυνήγι της επιτυχίας ούτε το να χτίσει έναν καλύτερο εαυτό.
Μπορείτε να δείτε το βιβλίο στο website της ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗΣ
Κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία
* Η παρουσίαση του βιβλίου στην Θεσσαλονίκη θα γίνει την Δευτέρα 27 Μαΐου (Ιανός Αριστοτέλους) και στην Αθήνα την Τετάρτη 5 Ιουνίου (Ιανός Σταδίου).
Σχόλια