NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

«​Small is the new Βig»: Μια συνέντευξη με την Κατερίνα Δημητρακοπούλου, Managing Director της SCL Mellon

«​Small is the new Βig»: Μια συνέντευξη με την Κατερίνα Δημητρακοπούλου, Managing Director της SCL Mellon

Εξειδίκευση, ολιστική προσέγγιση με εμπειρία και καινοτόμα ματιά υπό το πρίσμα ενός καλύτερου ελέγχου και επικοινωνίας σ' έναν κλάδο - που όπως και ο κόσμος άλλωστε - μετασχηματίζεται ραγδαία.

Η παραπάνω φράση θα μπορούσε να αποτελεί το δομικό στοιχείο του στρατηγικού άξονα που κινείται στην αγορά η SCL Mellon, ένα σύγχρονο boutique agency που προσφέρει προσωποποιημένες λύσεις για κάθε δυνατή ανάγκη.

Σε συνέντευξη της στο epixeiro.gr, η κα Κατερίνα Δημητρακοπούλου, Managing Director της εταιρείας μιλάει για τα πρώτα βήματα της στον κλάδο, την δημιουργία της SCL Mellon και τις προκλήσεις που υπάρχουν σήμερα.

Εξηγεί γιατί το μότο σήμερα «Small is the new Βig» προσδίδει την νέα τάση, αναλύοντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της εταιρείας η οποία δίνει έμφαση στα νέα τεχνολογικά εργαλεία αλλά και την 360ο προσέγγιση: με την παροχή tailor - made υπηρεσιών, με ευελιξία και προσαρμοστικότητα σε κάθε πρόκληση.

Την ίδια ώρα, αναλύει την εικόνα της σημερινής αγοράς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ισότητα στην εργασία και συνεχή εκπαίδευση. Ειδικότερα:

Πείτε μας δυο λόγια για την επαγγελματική σας πορεία. Εκπαίδευση, εργασία και προσλαμβάνουσες;

Η αλήθεια είναι ότι έχω λίγο διαφορετική πορεία από το συνηθισμένο, καθώς ξεκίνησα αρχικά με σπουδές στο design και θητεία σε περιοδικά ως editor. Η επικοινωνία και το digital marketing ήρθαν αργότερα ως ουσιαστική καριέρα.

Πώς φτάνουμε στην SCL Mellon τελικά; Ποια η αφορμή και ποιος ο στόχος;

Από το 2009 ξεκίνησα να ασχολούμαι από προσωπικό ενδιαφέρον με τα social media, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα η οικονομική κρίση με ώθησε να αλλάξω κλάδο και να ξεκινήσω να εργάζομαι σε ένα performance marketing agency. Η τεχνολογία και το digital marketing, με ενθουσίασαν και παράλληλα ξεκίνησα το μεταπτυχιακό μου πάνω στη στρατηγική επικοινωνία. Με την ολοκλήρωση των σπουδών, το να κάνω το δικό μου agency προέκυψε ως φυσική εξέλιξη της πορείας μου στον χώρο και έτσι ιδρύθηκε η SCL Mellon.

Δυο λόγια για τους συνεργάτες σας, την δυναμική και τα στοιχεία που κομίζει ο καθένας προς όφελος της εταιρείας και των πελατών;

Ο George Carey-Simos, Head of Digital είναι «πολυεργαλείο» και ένα εξαιρετικά έμπειρο στέλεχος με επιτυχημένη καριέρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Φέρνει στην ομάδα την πολύτιμη τεχνογνωσία του σε διάφορες πτυχές της δουλειά μας.

Ο Γιώργος Βασιλείου, Head of Creative είναι από τα πιο έμπειρα στελέχη της αγοράς με περισσότερα από 20 χρόνια καριέρας στην ελληνική διαφήμιση και αμέτρητες βραβευμένες δουλειές. Σε συνδυασμό με το δικό μου expertise στην εταιρική στρατηγική επικοινωνία μπορούμε και προσφέρουμε στις εταιρείες που μας εμπιστεύονται έναν συνδυασμό από services που είναι πολύτιμος για κάθε επιχείρηση: Business, Technology & Creativity.


SCL-Mellon-team.jpg?mtime=20240528183758#asset:481779



Τι έχει συντελεστεί σήμερα στον κλάδο; Νέα τεχνολογικά εργαλεία, διαφορετικές ανάγκες και εξειδίκευση; Ποια η εικόνα σήμερα;

Το πιο συναρπαστικό που συμβαίνει είναι ότι ο κλάδος αλλάζει συνεχώς. Τα τεχνολογικά εργαλεία που υπάρχουν εξελίσσονται τόσο γρήγορα που πιθανά μέχρι να δημοσιευθεί αυτή η συνέντευξη να έχουν εμφανιστεί νέα. Θα μείνω στις εφαρμογές που ενσωματώνουν τεχνητή νοημοσύνη, καθώς είναι καταλυτικές για το άμεσο μέλλον και οδηγούν στην ανάγκη για διαφορετικής μορφής εξειδικεύσεις. Πλέον δεν θα χρειαζόμαστε digital marketers με τεχνική εξειδίκευση σε περιορισμένα πεδία, αλλά επαγγελματίες που θα έχουν συνολική αντίληψη.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα που θεωρώ χαρακτηριστικό. Παλαιότερα στο performance marketing για παράδειγμα, ήταν απαραίτητο ο ads expert να γνωρίζει να στήνει σε βάθος διαφημιστικές καμπάνιες με πολύπλοκες στοχεύσεις. Καθώς όμως οι πλατφόρμες με τη βοήθεια του ΑΙ θα διευκολύνουν διαρκώς τους χρήστες σε τεχνικά ζητήματα - συνδυάζοντας για παράδειγμα αυτόματα τα διαφημιστικά μηνύματα στα επιλεγμένα κοινά ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους - χρειαζόμαστε διαφορετικού είδους digital marketers. Θα είναι πολύτιμα τα στελέχη με την ικανότητα αυξημένης κριτικής αντίληψης, με ικανότητα αξιολόγησης για το τι είδους εργαλεία προβολής χρειάζεται η κάθε επιχείρηση και με την ευκολία άμεσης προσαρμογής σε νέες τεχνολογίες που θα εμφανίζονται προς όφελος των πελατών μας.

Πείτε μας μερικά best practices από τη δουλειά σας, ενδεικτικά κάποιους πελάτες, υπηρεσίες και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που θεωρείτε ότι έχετε στην αγορά;

Στη SCL Mellon συνεργαζόμαστε με επιτυχημένες εταιρείες από πολλούς και διαφορετικούς κλάδους, όπως ασφάλιση, real estate, retail, consulting services, εκπαίδευση κ.ά. Δουλεύουμε με τους πελάτες μας κυρίως ως σύμβουλοι και όχι μόνο ως κάποιοι που φέρουν εις πέρας ένα έργο. Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά χαράσσουμε μαζί τη στρατηγική, προτείνουμε ιδέες αποκλειστικά με γνώμονα το όφελος της κάθε εταιρείας στη δεδομένη χρονική στιγμή και παράλληλα είμαστε ευέλικτοι και γρήγοροι απέναντι σε κάθε αλλαγή ή νέο δεδομένο. Σε εμάς υπάρχουν οι παρακάτω υπηρεσίες: Digital Strategy Consulting, Creative Services, Social Media Strategy & Management, Influencer Marketing, Web Development, e-Commerce Strategy, Data Reporting & Analytics ή Performance. O λόγος όμως για τον οποίο κυρίως ξεχωρίζουμε, είναι η ικανότητα να προτείνουμε υπεύθυνα τον συνδυασμό από τις παραπάνω υπηρεσίες που είναι ο πιο ωφέλιμος για τον πελάτη μας. Δεν επιλέγουμε ποτέ το πιο εύκολο ή τη μόδα του μήνα ή τι κάνει η πλειοψηφία.

Μας ξεχωρίζουν 2 πράγματα. To πρώτο είναι ότι είμαστε digital-first experts, τα βασικά μας στελέχη όμως έχουν τεράστια εμπειρία στο 360ο - για αυτό και μπορούμε να σχεδιάζουμε ολοκληρωμένες καμπάνιες στο digital περιβάλλον, οι οποίες μπορούν να ‘ανοίγουν’ «κονσεπτικά» και να αγκαλιάζουν πολλά και διαφορετικά ζητούμενα με ολοκληρωμένο τρόπο.

Το δεύτερο είναι ότι επιλέγουμε να είμαστε ένα boutique agency γιατί πιστεύουμε ότι… Small is the new Big. Όταν ο πελάτης έχει να κάνει με σχετικά μικρή και πολύ εξειδικευμένη ομάδα, συνολικά υπάρχει καλύτερος έλεγχος, άμεση επικοινωνία και άπειρος κερδισμένος χρόνος σε διαδικασίες.

Υπάρχουν προκλήσεις για τις γυναίκες σε ηγετικές θέσεις σήμερα σχετικά με συνήθειες, διαφορετικότητα, συμπερίληψη; Χρειάζονται πιο tailor made διαδικασίες σήμερα; Τι λέτε;

Φυσικά και υπάρχουν προκλήσεις. Το σημαντικό είναι πώς τις αντιμετωπίζουμε. Υπάρχει μια διαρκής πίεση στις ηγετικές θέσεις και για τις γυναίκες, ναι είναι ακόμη μεγαλύτερη. Κυρίως γιατί επωμίζονται παραδοσιακά περισσότερες ευθύνες στην οικογένεια. Επιπλέον το κλισέ του work - life balance είναι ουτοπικό γιατί φυσικά και μπορείς να τα έχεις/συνδυάσεις όλα - όχι όμως ταυτόχρονα. Επομένως είναι δεδομένο ότι όταν αναπτύσσεις την εταιρεία σου δεν μπορεί να είσαι παρούσα 24/7 στα παιδιά σου, όπως είναι δεδομένο και το αντίστροφο σε περιόδους με αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις.

Χρειάζεται πολύ καλό υποστηρικτικό σύστημα, ανάθεση, προτεραιοποίηση, ανθεκτικότητα και επιμονή.

Σε επίπεδο διαδικασιών οι αλλαγές μπορεί να είναι από πολύ απλές - π.χ. δυνατότητα τηλεργασίας - αλλά και πρακτικές όπως η παροχή δυνατοτήτων εκπαίδευσης ή mentoring.


scl_mellon2_office.png?mtime=20240527183627#asset:481438


Ποιος ο ρόλος της συνεχούς εκπαίδευσης (reskilling, upskilling κ.λπ.) και πώς συνδυάζονται τεχνολογικός μετασχηματισμός και ανθρωποκεντρική προσέγγιση;

Παράλληλα με την SCL Mellon, τα τελευταία 8 χρόνια διδάσκω digital marketing και social media σε επαγγελματίες, επιχειρήσεις και ΜΚΟ, ενώ παράλληλα κάνω mentoring σε γυναίκες που θέλουν να ασχοληθούν με τον κλάδο.

Έχοντας εκπαιδεύσει περισσότερα από 1.000 στελέχη της ελληνικής αγοράς, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι χωρίς διαρκή εκπαίδευση απλά δεν θα υπάρχει κανείς μας στην αγορά στα επόμενα 5 χρόνια. Ευτυχώς στην εποχή μας όποιος άνθρωπος έχει πραγματικά στόχο να μάθει και να εξελιχθεί έχει άπειρες ευκαιρίες, ακόμη και δωρεάν, ακριβώς χάρη στην τεχνολογία, όπως online courses, podcasts, e-books, videos.

Η εκπαίδευση είναι πρωταρχικής σημασίας και για τη δική μας ομάδα. Στην SCL Mellon έχουμε μηνιαίες εκπαιδεύσεις καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς για την ομάδα, κυρίως σε θέματα ΑΙ, παραγωγής περιεχομένου και νέων εργαλείων.

Ποιοι οι στόχοι της εταιρείας για το 2024, και αν θέλετε να συμπληρώσετε κάτι άλλο.

Προσωπικά θεωρώ κάθε χρονιά ως μέρος της διαδικασίας που μας επιτρέπει να αναπτυσσόμαστε με υγιή τρόπο, να κάνουμε ωραίες δουλειές και να χτίζουμε διαρκώς την καλή μας φήμη στην αγορά. Θέλουμε να διατηρήσουμε το πάθος μας για στοχευμένη και ουσιαστική επικοινωνία, την έμφυτη περιέργειά μας να ανακαλύπτουμε τι νέο υπάρχει εκεί έξω που θα μπορούσε να ωφελήσει τους πελάτες μας και να γινόμαστε εμείς οι ίδιοι συνεχώς καλύτεροι.


office3.png?mtime=20240527184452#asset:481439


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr