Το ευρωπαϊκό soft landing αποτελεί την δικαίωση των επιλογών της Κριστίν Λαγκάρντ στην ΕΚΤ
Οι τιμές των τροφίμων αποτελούν το μεγάλο εμπόδιο στη μείωση του ελληνικού πληθωρισμού.
Ο ελληνικός πληθωρισμός παραμένει κολλημένος στο 3,2% παρά το γεγονός ότι οι τιμές σε πολλούς βασικούς κλάδους (ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, υπηρεσίες) έχουν μειωθεί μέχρι και 10%. Το «κόλλημα» του πληθωρισμού στα επίπεδα του 3,2% εδώ και 4 μήνες οφείλεται στις τιμές των τροφίμων που δεν υποχωρούν, αλλά αντίθετα αυξάνονται. Μαζί με τις τιμές των τροφίμων αυξάνονται (λόγω και εποχιακής ζήτησης) και οι τιμές στην εστίαση, στον τουρισμό και τις μεταφορές.
Ο πληθωρισμός βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) παραμένει σε γενικές γραμμές σταθερός από την αρχή του έτους, στην περιοχή του 3,2% σε ετήσια βάση. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο διαμορφώθηκε σε 3,2% έναντι 3,4% τον Μάρτιο, 3,1% τον Φεβρουάριο και 3,2% τον Ιανουάριο. Η μειωτική επίδραση των τιμών της ενέργειας έχει σταδιακά εξαλειφθεί, ενώ παραμένουν οι πληθωριστικές πιέσεις -αν και ηπιότερες σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά- στις τιμές των υπηρεσιών και των τροφίμων, πρωτίστως των μη επεξεργασμένων.
Ανάλυση Alpha Bank: Βλέπει ανάπτυξη πέριξ του 2,5% και υποχώρηση προς το 2% για την Ελλάδα το 2024-2025
Η περιοριστική νομισματική πολιτική, σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών της ενέργειας κατά το περασμένο έτος αλλά και τους πρώτους μήνες του 2024, οδήγησαν σε μία «ομαλή προσγείωση», σε μία περιοχή η οποία χαρακτηρίζεται από σχετικά ήπιο πληθωρισμό και αντίστοιχα ήπιους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης. Βάσει των τελευταίων διαθέσιμων προβλέψεων, η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε αυτήν την περιοχή τη διετία 2024-2025, με το ΑΕΠ να αυξάνεται με ρυθμό περί του 2,5%) και τον πληθωρισμό να προσεγγίζει σταδιακά το 2%.
Θα αποφύγουμε τον στασιμοπληθωρισμό στην Ευρωζώνη
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες προβλέψεις, το επίπεδο των τιμών αναμένεται να καταγράψει περαιτέρω αποκλιμάκωση τους επόμενους μήνες του έτους, με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται μεταξύ 2,6%-3% κατά μέσο όρο το 2024 και 2%-2,3% το 2025. Σε συνδυασμό με τον υψηλότερο, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο, ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης που αναμένεται να επιτευχθεί, διαφαίνεται η οριστική αποφυγή του κινδύνου στασιμοπληθωρισμού, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι δεν θα υπάρξει κάποιο εξωγενές γεωπολιτικό shock με ισχυρές επιδράσεις στο κόστος της ενέργειας και τις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Υπηρεσίες και τρόφιμα συντηρούν πληθωριστικές πιέσεις
Πιο αναλυτικά, οι αυξήσεις στις τιμές των υπηρεσιών και των τροφίμων αποτελούν τους βασικούς παράγοντες του πληθωρισμού τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024. Από τις αρχές του έτους, οι αυξήσεις στις τιμές των υπηρεσιών σε ετήσια βάση έχουν επιβραδυνθεί σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες πέρυσι, έχοντας ωστόσο τη μεγαλύτερη συμβολή στον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,7% σε ετήσια βάση, έναντι 6,8% τον Απρίλιο του 2023 και η συμβολή τους στην άνοδο του ΕνΔΤΚ ανήλθε σε 1,8 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.). Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κατέγραψαν σημαντική αύξηση και σε μηνιαία βάση, η οποία διαμορφώθηκε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο σε 1,6%.
Αυξάνονται μεν, αλλά με μικρότερους ρυθμούς, οι τιμές των τροφίμων
Επιπρόσθετα, οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να αυξάνονται, αν και με φθίνοντα ρυθμό. Η συμβολή τους στην άνοδο του γενικού επιπέδου τιμών διαμορφώθηκε από 1,8 π.μ. τον Ιανουάριο, σε 1,2 π.μ. τον Απρίλιο. Από τις επιμέρους κατηγορίες, τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα καταγράφουν υψηλότερες αυξήσεις τιμών (9%, το πρώτο τρίμηνο), γεγονός που πιθανά συνδέεται με τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, περιφέρεια η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αγροτική παραγωγή της χώρας. Ο ρυθμός ανόδου των τιμών των μη επεξεργασμένων τροφίμων, ωστόσο, έχει υποχωρήσει σε σχέση με το δεύτερο μισό του 2023, διάστημα κατά το οποίο ξεπερνούσε το 10%. Οι τιμές των επεξεργασμένων τροφίμων αυξήθηκαν κατά 4,6% το πρώτο τρίμηνο, σε ετήσια βάση, από 13,2% το ίδιο διάστημα πέρυσι. Η συμβολή της ανόδου των τιμών τους, ωστόσο, στον πληθωρισμό, ήταν υψηλότερη σε σύγκριση με τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς η στάθμισή τους στον ΕνΔΤΚ είναι μεγαλύτερη.
Το soft landing αντί για την ύφεση είναι η δικαίωση της Κριστίν Λαγκάρντ
Οι εξελίξεις στο θέμα πληθωρισμού και ανάπτυξης φαίνεται ότι δικαιώνουν τις επιλογές της ΕΚΤ που άσκησε περιοριστική νομισματική πολιτική για πάνω από ένα χρόνο. Οι ευρωπαϊκές οικονομίες είχαν ένα «soft landing» αντί για μία μεγάλη βύθιση όπως φαινόταν μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο η γεωπολιτική αστάθεια και οι εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή αποτελούν παράγοντες που δεν μπορούν να αγνοήσουν οι ευρωπαϊκές αγορές.
Σχόλια