NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Η ΕΕ αποστέλλει βοήθεια στη Γάζα μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου της Κύπρου

Η ΕΕ αποστέλλει βοήθεια στη Γάζα μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου της Κύπρου

Σήμερα πραγματοποιείται μια νέα αποστολή βοήθειας από την Κύπρο προς τη Γάζα μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου και της προβλήτας που κατασκευάστηκε πρόσφατα από τις ΗΠΑ, με προμήθειες από την ΕΕ.

Μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, η Ρουμανία αποστέλλει πάνω από 88.000 κονσέρβες τροφίμων σε Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη. Η Επιτροπή καλύπτει το κόστος μεταφοράς αυτών των προμηθειών. Δημιουργήθηκε επίσης ένας κόμβος εφοδιαστικής της ΕΕ στην Κύπρο για να συμβάλει στη διαχείριση της περαιτέρω αποστολής βοήθειας στη Γάζα.

Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ παραμένει σε στενή επαφή με τα κράτη μέλη και τους ανθρωπιστικούς εταίρους για την κινητοποίηση προσφορών βοήθειας μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου, ώστε να αυξηθούν οι προμήθειες ανθρωπιστικής βοήθειας.

Αυτή η νέα παράδοση βοήθειας διά θαλάσσης προστίθεται στους πάνω από 2.000 μετρικούς τόνους προμηθειών που έχουν αποσταλεί ήδη στη Γάζα μέσω ανθρωπιστικών πτήσεων της ΕΕ και στη χρηματοδότηση ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ ύψους 193 εκατ. ευρώ που διατίθεται φέτος σε Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη.

Ο θαλάσσιος διάδρομος λειτουργεί συμπληρωματικά και δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τις υφιστάμενες χερσαίες διαδρομές προς τη Γάζα μέσω των περασμάτων του Κερέμ Σαλόμ και της Ράφα. Η ΕΕ καλεί το Ισραήλ να εξασφαλίσει διαρκή πρόσβαση μέσω νέων διαδρομών, π.χ. μέσω του περάσματος του Ερέζ και του λιμένα του Ασντόντ.

Αυτή η πρώτη αποστολή της ΕΕ με χρήση της προβλήτας που κατασκευάστηκε από τις ΗΠΑ έρχεται σε συνέχεια της κοινής ανακοίνωσης που έγινε στις 8 Μαρτίου 2024 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Κυπριακή Δημοκρατία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην οποία εκφράζουν την πρόθεσή τους να ανοίξουν έναν θαλάσσιο διάδρομο για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα δια θαλάσσης.

Στις 28 Μαρτίου 2024, η ανώτερη συντονίστρια ανθρωπιστικής βοήθειας και ανασυγκρότησης των Ηνωμένων Εθνών για τη Γάζα κ. Σίγκριντ Κάαγκ ζήτησε βοήθεια για τη Γάζα στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης, μεταξύ άλλων μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου της Κύπρου.

Ο Γιάνες Λέναρτσιτς, Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων δήλωσε σχετικά: «Χαιρετίζω τη στήριξη που προσφέρει η Κύπρος μέσω του κόμβου εφοδιαστικής της ΕΕ που δημιουργήθηκε στο νησί και την ετοιμότητα της Ρουμανίας να συμμετάσχει σε αυτή την πρώτη αποστολή βοήθειας της ΕΕ μέσω της νέας προβλήτας των ΗΠΑ. Η ΕΕ θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανακούφιση των αμάχων στη Γάζα. Ωστόσο, είναι προφανές ότι, όσον αφορά την παράδοση της βοήθειας σε ευρεία κλίμακα, τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει ουσιαστικά τις χερσαίες διαδρομές μέσω της Αιγύπτου και της Ιορδανίας και των σημείων εισόδου από το Ισραήλ στη Γάζα. Ο θαλάσσιος διάδρομος είναι απλώς ένα μέρος μιας διαρκούς προσπάθειας για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και της αποστολής εμπορικών αγαθών στη Γάζα μέσω όλων των δυνατών διαδρομών. Καλώ το Ισραήλ να σεβαστεί τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, να επεκτείνει τις παραδόσεις δια ξηράς και να ανοίξει αμέσως πρόσθετα σημεία διέλευσης, ώστε να διοχετευθεί και να φτάσει περισσότερη βοήθεια σε ολόκληρη τη Γάζα χωρίς εμπόδια.»

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr