Αν ένας δρόμος της Αθήνας είχε στο προσφατο παρελθόν την αίγλη και αντικειμενικά μεγάλη συγκέντρωση σε καταστήματα, brands, showrooms και flagship stores, αναγνωρισμένων, καταξιωμένων Ελλήνων σχεδιαστών μόδας που ατενίζουν προς ένα διεθνές περιβάλλον, τότε αυτή ήταν η οδός Τσακάλωφ.
Σε μια εποχή που ακόμα οι νέοι δημιουργοί δεν είχαν κατακλύσει με τα μικρά τους μαγαζιά και τις εναλλακτικές τους έδρες περιοχές όπως το Κουκάκι, το Μοναστηράκι και τα Εξάρχεια, η Τσακάλωφ έλαμπε από εγχώριο ταλέντο. Από συλλογές με τη μυρωδιά προσεγμένων υλικών, με την υφή προηγμένων τεχνικών, επιμελημένων ραφών και μια αίσθηση αναλλοίωτης διαχρονικότητας.
Και αν τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά τα τελευταία χρόνια, μια πρόσφατη συνάντηση με την Μυρτώ Δραμουντάνη στην Τσακάλωφ, μια μικρή ξενάγηση στο ολοκαίνουργιο της showroom στο οποίο, τη μέρα εκείνη, έμπαιναν οι τελευταίες πινελιές, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ένας καφές και μια συζήτηση στον ίδιο δρόμο, ανανέωσε την οπτική μας για την περιοχή.
Μια σύντομη περιήγηση
Όλα ξεκινούν από την βιτρίνα, από τα ρούχα με τα laser-cut σχέδια, είτε πάνω σε υφάσματα αιθέρια, είτε σε βιώσιμη δερματίνη δημιουργημένη από μανιτάρια, είτε σε μαγιώ.
Οι δημιουργίες στέκουν σαν έργα σύγχρονης τέχνης σε μια αλλιώτικη gallery γεμάτης με αυθαίρετες, ελεύθερες μαύρες πινελιές στο έδαφος. Ρούχα και αξεσουάρ μοιάζουν να αιωρούνται και να πρωταγωνιστούν, να ανοίγουν μια νέα σκηνή, εκείνη των ήδη αναγνωρισμένων στο εξωτερικό Ελλήνων σχεδιαστών που επιστρέφουν στον τόπο τους.
Η υφασμάτινη οροφή που έχει δημιουργήσει αξιοποιώντας, και εδώ, την τεχνική laser-cut μας οδηγεί νοερά στο εσωτερικό του που φέρει τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της Ελίνας Λούκου (DeMachinas).
Ένα εσωτερικό που καταφέρνει να παντρέψει εντέχνως έναν μινιμαλιστικό χαρακτήρα, ενδιαφέροντα δομικά υλικά, έναν διακριτικά επιβλητικό φωτισμό με avant garde στοιχεία.
Φωτογραφίες: Βασίλης Μακρής
Ενώ κατεβαίνοντας την στροβιλιστή σκάλα εμβαθύνουμε στο χώρο, φτάνουμε στο σημείο δημιουργίας των custom-made νυφικών και των ρούχων για συγκεκριμένες περιστάσεις.
Διεθνή “σχέδια” με ελληνική βάση
Η βάση της Μυρτούς είναι πλέον στην Αθήνα όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, συγκεκριμένα στο κέντρο, μεταξύ Συντάγματος και Πλάκας, αν και η καταγωγή της κρατάει από την ορεινή Κρήτη και συγκεκριμένα τα Ανώγεια, τα οποία και επισκέπτεται με κάθε ευκαιρία από τότε που θυμάται τον εαυτό της.
Στο ενδιάμεσο όμως προηγήθηκε μια επιτυχημένη πορεία στο εξωτερικό που ξεκίνησε με τις σπουδές της στη Νέα Υόρκη και το Parsons και την επαφή της με καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου, όπως οι Betsey Johnson, Victor de Souza και Magaschoni, συνεχίστηκε στο Λονδίνο αλλά και στο Ντουμπάι όπου ανέπτυξε την την πολύχρονη επιχειρηματική της δραστηριότητα.
Τα τελευταία όμως χρόνια, επέλεξε συνειδητά να επιστρέψει στην Ελλάδα για να μεγαλώσει τις δυο τις κόρες με πιο ανθρώπινες συνθήκες, όπως η ίδια περιγράφει. Εδώ πλέον γίνεται τόσο ο σχεδιασμός όσο και η παραγωγή που είναι χειροποίητη από εξειδικευμένους ανά περίπτωση συνεργάτες που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Επίσης, δημιουργεί fabric installations με την επεξεργασία υφασμάτων που εφαρμόζει σε κατασκευές, όπως ενδεικτικά η οροφή του εστιατορίου του Grace Hotel στη Μύκονο. Ωστόσο τα επιχειρηματικά της πλάνα δεν περιορίζονται στα στενά όρια της χώρας, αλλά ανοίγουν στο διεθνές κοινό μέσω του e-shop και των συνεργασιών με σημαντικούς ξένους retailers σε μέρη όπως οι Κάννες, η Ίμπιζα, το Ντουμπάι και το Κάιρο.
Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αντιμετωπίζει τη μόδα με όρους αρχιτεκτονικής. Μιας και διαθέτει αντίστοιχο πτυχίο από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, κατασκευάζει ρούχα με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να κατασκευάσει κτίρια, με κοινό στόχο οι δημιουργίες να προσφέρουν καταφύγιο στο σώμα μας.
Η προσέγγιση της γίνεται μέσα από γεωμετρίες, τρισδιάστατη οπτική, γεωμετρικά μοτίβα, φιλικά προς το περιβάλλον υλικά με αποτέλεσμα ρούχα που φοριούνται όλες τις εποχές, σε διάφορες περιστάσεις κατά τη διάρκεια της μέρας και κυρίως για πολλά χρόνια.
Η Ελλάδα εισέρχεται στις δημιουργίες της ως πηγή έμπνευσης από δυνατές αναμνήσεις και καλοκαιρινές διακοπές σε ελληνικά νησιά. Στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, την Σκύρο.
Από το φως και τον τρόπο που αποδίδονται τα χρώματα στη φύση, την αρμονία των γεωμετρικών σχημάτων έως τις γραμμές που επικρατούν στα πολιτιστικά μας μνημεία. Ο τρόπος που αντιλαμβάνεται και δημιουργεί τα σχέδια της μοιάζει μόλις να επαναπατρίστηκε, ανοιχτός πάντοτε στο κόσμο.
Σχόλια