Στις μέρες μας ήλθαν ξανά στην επιφάνεια οι προσπάθειες περί εντοπισμού και τιμωρίας οδηγών για - χιλιάδες- ανασφάλιστα οχήματα (λόγω του τελευταίου ν/σ του Υπ. Οικονομικών).
Μια ιστορία που όπως γνωρίζουν οι άνθρωποι των Υπουργείων, της οδικής ασφάλειας και της ασφαλιστικής αγοράς χρονίζει, αποτελώντας «πονοκέφαλο» ουσιαστικά για το σύνολο της κοινωνίας.
Μόνο από το γεγονός αυτό (της απλής συμμόρφωσης δηλαδή σε κάτι που ισχύει υποχρεωτικά βάσει νόμου επί δεκαετίες) μπορεί να αντιληφθεί κανείς τι άλλα προβλήματα, στρεβλώσεις και αρνητικές καταστάσεις μπορεί να συναντήσει κανείς γύρω από ζητήματα οδήγησης και συμπεριφοράς των οδηγών.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του Ιδρύματος Fondation VINCI Autoroutes που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια πως και οι Ευρωπαίοι οδηγοί δεν απέχουν και παρά πολύ από τις ελληνικές - κακές - συνήθειες.
Επιθετικότητα... στο κόκκινο
Σε γενικές γραμμές ο εγωκεντρισμός, το αίσθημα παντοδυναμίας και η επιθετικότητα είναι τα κύρια στοιχεία της οδηγικής συμπεριφοράς των Ελλήνων οδηγών με το 87% αυτών να δηλώνει πως φοβάται την επιθετική συμπεριφορά άλλων οδηγών. Παράλληλα, το 59% παραδέχεται ότι βρίζει άλλους οδηγούς, ενώ το 57% των οδηγών κορνάρουν άσκοπα στους οδηγούς που τους ενοχλούν. Επίσης, το 48% σκόπιμα «κολλάει» στο όχημα ενός οδηγού που τον εκνευρίζει, ενώ το 26% κατεβαίνει από το όχημά του για να διαπληκτιστεί με έναν άλλον οδηγό.
Οι κανόνες του κώδικα οδικής κυκλοφορίας παραβιάζονται πολύ συχνά, εις βάρος της ασφάλειας
Επικίνδυνο, αναμφίβολα, είναι το γεγονός ότι το 81% των Ελλήνων οδηγών λέει ότι υπερβαίνει το όριο ταχύτητας κατά μερικά χιλιόμετρα/ώρα.
Παράλληλα, το 57% δηλώνει ότι δεν τηρεί τις αποστάσεις ασφαλείας ενώ επίσης το 72% οδηγεί στη μεσαία λωρίδα του αυτοκινητόδρομου ενώ η δεξιά λωρίδα. Σχεδόν 4 στους 10 κάνουν δε προσπέραση από δεξιά στον αυτοκινητόδρομο.
Κινητό στο χέρι... και απόσπαση προσοχής
Πάνω από 8 στους 10 Έλληνες χρησιμοποιούν smartphone ή μπορεί να ρυθμίζει το GPS ενώ οδηγούν! Σύμφωνα με τα στοιχεία επίσης, ένα 72% τηλεφωνεί και μάλιστα το 45% το κάνει συστηματικά. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός επίσης πως ένα 17% δηλώνει πως παραλίγο να έχει ατύχημα λόγω της χρήσης του τηλεφώνου.
Μεγάλος κίνδυνος η υπνηλία
Δυστυχώς οι μισοί Έλληνες οδηγοί φαίνεται πως ανεβαίνουν στο τιμόνι παρά το γεγονός ότι μπορεί να νιώθουν πολύ κουρασμένοι. Μάλιστα ένα 26% δηλώνει πως μπορεί να έχει αποκοιμηθεί - έστω και ελάχιστα - πάνω στο τιμόνι, ενώ ένα 22% είχε ένα ατύχημα (ή παραλίγο) λόγο αυτού.
Νέοι: Αλκοόλ και ναρκωτικά
Μια άλλη ανησυχητική πτυχή γύρω από το ζήτημα είναι και η χρήση ναρκωτικών ή κατανάλωση αλκοόλ: Το 11% των ανδρών ηλικίας 25 έως 34 ετών έχουν ήδη οδηγήσει μετά από κάπνισμα κάνναβης, το 15% όλων των οδηγών δηλώνει ότι έχει ήδη οδηγήσει ενώ αισθανόταν τις επιπτώσεις του αλκοόλ το έχει κάνει ήδη μετά από χρήση κάνναβης. Το 39% των οδηγών που έχει οδηγήσει σε κατάσταση μέθης είχε ήδη ή παραλίγο να έχει ατύχημα που σχετίζεται με αυτή την κατάχρηση.
Τα άσχημα συμβάντα μας αλλάζουν την συμπεριφορά
Δυστυχώς τα τραγικά περιστατικά φαίνεται πως αποτελούν καταλύτη σοβαρών αλλαγών, προς την σωστή κατεύθυνση: Το 94% των Ελλήνων οδηγών που είχαν ή παραλίγο να έχουν ατύχημα ή που ένα αγαπημένο πρόσωπό τους σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα, άλλαξε οδηγική συμπεριφορά.
Μεταξύ αυτών το 90% δηλώνει ότι είναι πλέον πιο προσεκτικοί στο δρόμο, το 88% δηλώνει ότι τηρεί πιο πιστά τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας και ότι το 34% αγχώνεται περισσότερο όταν παίρνει το αυτοκίνητο.
Σχόλια