Να βάλει «νερό στο κρασί του» το ελληνικό Δημόσιο για τα παλαιά ακίνητα που εμποδίζονται από νεότερες διατάξεις
Οι πολλές προδιαγραφές που θέτει το ελληνικό δημόσιο στις αγοραπωλησίες ακινήτων αποτελούν ένα τεράστιο πρόβλημα για πωλητές, αγοραστές, δικηγόρους και συμβολαιογράφους.
Με τις απαιτήσεις αυτές χιλιάδες παλαιά ακίνητα (προ του 1960) βρίσκονται στα αζήτητα και κυρίως αφήνονται τις περισσότερες φορές με σοβαρές ζημιές για να καταρρεύσουν.
Στο πρόσφατο συνέδριο της RED, ακούστηκε η άποψη από στέλεχος εταιρείας Real Estate ότι για το τεράστιο πρόβλημα έλλειψη κατοικίας που έχει δημιουργηθεί και το οποίο πλήττει ιδιαίτερα τα χαμηλά εισοδήματα (νέους, άνεργους κ.λπ.) θα πρέπει να ασκηθεί μία πιο κοινωνική πολιτική η οποία δεν απαιτεί χρήματα και επιδοτήσεις. Αρκεί να βάλει το δημόσιο «λίγο νερό στο κρασί του» για τα χιλιάδες παλιά ακίνητα που ελλείψει προδιαγραφών δεν μπορούν να πουληθούν, ώστε, είτε να περάσουν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους και να τα πουλήσουν είτε να τα αναλάβουν δημόσιοι φορείς, οι οποίοι θα τα αναμορφώσουν και θα τα διοχετεύσουν στην αγορά ή σε συγκεκριμένες ομάδες που έχουν πρόβλημα κατοικίας. Πρόκειται για περίπου 20-30.000 ακίνητα της περιόδου 1950-1970, τα οποία μπορούν να αξιολογηθούν, να ανακαινισθούν και να πουληθούν ή να ενοικιαστούν από το Κράτος, τους ιδιώτες ή τις τράπεζες. Αυτό αφ’ ενός θα δημιουργήσει μία τεράστια απασχόληση, αφ' ετέρου θα ανέβαζε την αξία των ακινήτων για τους παλαιούς ιδιοκτήτες.
Eπίσης θα πρέπει να λυθούν τα νομικά θέματα και τα βάρη των τραπεζών στα ακίνητα αυτά (τα ακίνητα του 1970 ξεπερνούν πλέον τα 50 έτη) προκειμένου να μπορέσουν να μπουν ευκολότερα στην αγορά ακινήτων. Οι φόβοι ότι τυχόν τέτοιες κινήσεις θα λειτουργήσουν εις βάρος των εμπορικών τιμών δεν ευσταθεί. Κανείς δεν θα αγοράσει ένα παλιό ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας εάν θέλει να αγοράσει ένα ακριβό ακίνητο στα προάστια. Είναι διαφορετικά τα target groups. Επίσης θα πρέπει κάποια από τα πολλά ακίνητα που έχουν οι τράπεζες στη διάθεσή τους θα γίνουν πιο ελκυστικά και θα δοθούν στην αγορά.
Η αξιοποίηση των υπαρχόντων ακινήτων του Δημοσίου
Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου ήταν και η πρόσφατη παρέμβαση του βουλευτή και στελέχους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Παύλου Γερουλάνου ο οποίος μιλώντας στη Βουλή ανέφερε ότι: «72.000 ακίνητα που ανήκουν στον ελληνικό λαό, από ολόκληρα κτήρια και οικόπεδα φιλέτα, μέχρι διαμερίσματα σε κάθε γωνιά της χώρας, παραμένουν μέχρι σήμερα αναξιοποίητα, εξαιτίας της παροιμιώδους αποτυχίας της Kυβέρνησης Μητσοτάκη, πέντε χρόνια τώρα, να πράξει έστω τα στοιχειώδη: ακόμα και η καταγραφή τους παραμένει στο σκοτάδι»
Ο Παύλος Γερουλάνος υπενθύμισε ότι:
Στις 22 Ιουλίου 2019, ο υπουργός Οικονομικών, κος Χ. Σταϊκούρας, μιλώντας στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πόσο σημαντικό είναι για τη χώρα να καταγραφεί και να αξιοποιηθεί η δημόσια ακίνητη περιουσία: «Και στο πεδίο της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, όχι μόνο δεν επετεύχθη η βέλτιστη αξιοποίησή της, αλλά ούτε καν η αξιόπιστη καταγραφή και διαχείρισή της… [Βασικός πυλώνας των παρεμβάσεών μας είναι] η ανάδειξη της αξίας της δημόσιας περιουσίας, μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης αδρανών και απαξιωμένων περιουσιακών στοιχείων».
Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 8 Ιουλίου 2023, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κος Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πόσο σημαντικό είναι για τη χώρα να αξιοποιηθεί η δημόσια ακίνητη περιουσία: «Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σημαίνει έσοδα για το Δημόσιο και ανάπτυξη για τη χώρα. Ως Υπουργείο, θα επιδιώξουμε μία ολιστική προσέγγιση που θα συνδυάζει τις δικές μας αρμοδιότητες με τις αρμοδιότητες της ΕΕΣΥΠ… Σε αυτό το πλαίσιο, επιδιώκουμε τον ριζικό εκσυγχρονισμό τής λειτουργίας της ΕΤΑΔ».
Σχόλια