NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Νομοσχέδιο με οικονομικά κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις προωθεί η κυβέρνηση

Νομοσχέδιο με οικονομικά κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις προωθεί η κυβέρνηση

Νομοσχέδιο με τα νέα κίνητρα για τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις αναμένεται να δώσει σε διαβούλευση η κυβέρνηση από τις αρχές Ιουλίου 2024 - Θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στον 4935/2022. Προβλέπονται απαλλαγές από φόρο εισοδήματος μέχρι 50%

Ο στόχος είναι να δοθούν κίνητρα και σε πωλητές και σε αγοραστές να προχωρήσουν σε εξαγορές και σε συγχωνεύσεις προκειμένου αφ’ ενός όλοι οι μέτοχοι-συνέταιροι- μεριδιούχοι να έχουν συμφέρον να προχωρήσουν σε εξαγορές και συγχωνεύσεις και αφ’ ετέρου τα νέα σχήματα που θα δημιουργηθούν να είναι ισχυρότερα και πλέον αποτελεσματικά.

Η εκτίμηση που υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο είναι ότι σε περιόδους με άλματα στην τεχνολογία και με αλλαγές και μεταβλητότητα στο οικονομικό περιβάλλον, μόνο μεγάλες επιχειρήσεις μπορεί να επιβιώσουν υιοθετώντας τεχνολογικές καινοτομίες και κυρίως να έχουν αυξημένες κεφαλαιακές βάσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα δημιουργούνται. Σε δεύτερο επίπεδο επιχειρηματικότητας, οι μεγάλες και ισχυρές επιχειρήσεις μπορεί να καταφέρουν μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακος σε ότι αφορά τόσο τις οριζόντιες δομές και εργασίες όσο και τις καθετοποιημένες.

Επίσης θα έχει ιδιαίτερες διατάξεις για τις επιχειρήσεις εντάσεως τεχνολογίας και τις νεοφυείς επιχειρήσεις (start ups) προκειμένου να μπορούν να αναπτυχθούν και να ωριμάσουν σε ένα χρονικό περιθώριο 10ετίας.

Πιο αναλυτικά

Το νέο νομοσχέδιο διαφοροποιείται από τα προηγούμενα τόσο ως προς την φύση των εταιρειών που μπορούν να εξαγοραστούν όσο και ως προς τα κίνητρα. Πιο συγκεκριμένα θα περιλαμβάνει και τις μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις ενώ τα προηγούμενα νομοσχέδια εστίαζαν μόνο στις εξαγορές μεσαίων από μεγάλες.

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 250 εργαζόμενους. Από αυτές το 95% έχει έως 10 εργαζομένους, ενώ μόλις 672 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν περισσότερους από 250 εργαζομένους. Το ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεις (έως 250 εργαζομένους) που δραστηριοποιούνται σε κλάδους εντάσεως γνώσης είναι στο 27,4%, όταν στην Ε.Ε. ανέρχεται στο 33,8% στην Ε.Ε. Σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας το ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων είναι στο 0,1% και της Ε.Ε. στο 0,2%.

Ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας και για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις εταιρειών

Πλήρης ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας 2009/133 που αφορά το κοινό φορολογικό καθεστώς που εφαρμόζεται στις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, μερικές διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές μετοχών που αφορούν εταιρείες διαφορετικών κρατών-μελών. Μεταξύ άλλων θα ρυθμίζονται οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις εταιρειών.

Φορολογικά κίνητρα και επιδοτήσεις για μικρές και νεοφυείς επιχειρήσεις. Ειδικότερα:

  • Παροχή κινήτρων για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης, έχοντας ξεπεράσει το πρώτο στάδιο της δημιουργίας. Καθοριστικός εδώ αναμένεται να είναι ο ρόλος των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και της Αναπτυξιακής Τράπεζας
  • Φορολογικά κίνητρα σε επενδυτές που τοποθετούν κεφάλαια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες θα εισάγονται στην εναλλακτική αγορά. Τα κίνητρα θα μπορούν να σχετίζονται με την παροχή έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα του 50% του κεφαλαίου που επενδύεται και έως 300.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος.
  • Φορολογικά κίνητρα για δραστηριότητες που σχετίζονται με την καινοτομία. Πρόκειται για μια νομοθετική ρύθμιση που αποτελεί συνέχεια του ευνοϊκού πλαισίου για τις συγχωνεύσεις που πέρασε στη Βουλή το 2022. Στο εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπονταν η χορήγηση ισχυρών φοροκινήτρων σε επιχειρήσεις μικρού και μικρομεσαίου μεγέθους που αντιμετώπιζαν πρόβλημα βιωσιμότητας, να συγχωνευτούν ώστε στη συνέχεια να αναπτυχθούν.

Φοροκίνητρα και για ελεύθερους επαγγελματίες

Ανάλογο πλαίσιο φοροκινήτρων προσφερόταν και για τις συνεργασίες ελεύθερων επαγγελματιών, όπως είναι οι δικηγόροι, οι μηχανικοί κ.α., όπως επίσης και για τις περιπτώσεις εξαγορών επιχειρήσεων.

Ο νόμος 4935/2022 προβλέπει φορολογικά κίνητρα για μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και συνεργασίες προσώπων, όπως η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος κατά 30%-50% στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση για 9 έτη.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr