Μπρίστολ: Ο «Νέος Κόσμος», ο Θαλασσοπόρος John Cabot και η Διοίκηση Αστικής Ανθεκτικότητας
Τοποθετημένο στα νοτιοδυτικά, το Μπρίστολ δεν ήταν μόνο ένα από τα πιο πολυσύχναστα εμπορικά λιμάνια στην Αγγλία, αλλά και μια από τις πλουσιότερες πόλεις στην κομητεία του Σόμερσετ κατά τη διάρκεια των ύστερων μεσαιωνικών χρόνων.
Έπαιξε ζωτικό ρόλο στη διαμόρφωση της πορείας των γεγονότων που οδήγησαν στην ανακάλυψη των «νέων γαιών» από τον John Cabot ο οποίος πήγε στο Μπρίστολ για να αναζητήσει οικονομικούς υποστηρικτές.
Αυτή ήταν η μόνη αγγλική πόλη που είχε την άδεια να αναλαμβάνει εξερευνητικές αποστολές στον Ατλαντικό. Το βασιλικό διάταγμα το οποίο εκδόθηκε από το Στέμμα το 1496, ανέφερε ότι όλες οι αποστολές έπρεπε να αναληφθούν από το Μπρίστολ και όριζε επίσης ότι το εμπόριο που προκύπτει από τυχόν ανακαλύψεις πρέπει να διεξάγεται μόνο με την Αγγλία, με την εισαγωγή των εμπορευμάτων μόνο μέσω του Μπρίστολ. Αν και αυτά τα αγαθά θα ήταν απαλλαγμένα από δασμούς, ο Βασιλιάς έπρεπε να λάβει το ένα πέμπτο του κέρδους. Αυτό είχε μετατρέψει το Μπρίστολ σε μονοπωλιακό λιμάνι, με αποκλειστικό δικαίωμα να συμμετέχει σε αποικιακό εμπόριο.
Στην σύγχρονη εποχή ο πληθυσμός υπολογίζεται σε 442.500 και είναι η μεγαλύτερη πόλη στα νοτιοδυτικά και αναμένεται να φτάσει το μισό εκατομμύριο έως το 2029. Το δημοτικό συμβούλιο του Μπρίστολ αποτελείται από 70 δημοτικούς συμβούλους με τετραετή θητεία και χωρίζεται σε 35 τμήματα για την τοπική αυτοδιοίκηση και τέσσερις εκλογικές περιφέρειες για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.
Το πρόγραμμα έξυπνης πόλης του Μπρίστολ έχει δύο πρωταρχικούς στόχους: Να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών CO2 του Μπρίστολ κατά 40% και να τεθεί η βιωσιμότητα στο επίκεντρο των ανησυχιών της κοινότητας μέσω έργων.
Η πόλη σχεδιάζει να δημιουργήσει ανθεκτικά συστήματα, πιο αποκεντρωμένα, λιγότερο επιρρεπή σε σφάλματα που θα υποστηρίζουν μελλοντικές διοικητικές αποφάσεις. Το Μπρίστολ είναι ήδη η πιο αποδοτική σε ενέργεια και απόβλητα μεγάλη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου και σχεδιάζει να καλύψει τις μελλοντικές ανάγκες με τη διαχείριση των πόρων ακόμη πιο αποτελεσματικά. Η πόλη στοχεύει να ενδυναμώσει τα άτομα και τις κοινότητες να βοηθήσουν τον εαυτό τους, να υποστηρίξει την ανάπτυξη ικανοτήτων και τη λήψη τοπικών αποφάσεων και να προστατεύσει τις τοπικές ανέσεις. Μεγάλο μέρος του κτιριακού αποθέματος είναι παλιό, αλλά η πόλη εργάζεται για να δώσει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να υποστηρίξουν και να προστατεύσουν την περιουσία τους και να επιτρέψουν την εμπορική εκμετάλλευση σε κτίρια με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Η πόλη χρησιμοποιεί μια προσέγγιση που καθοδηγείται από συστήματα για την ανάπτυξη ικανοτήτων, ευελιξίας, ασφαλούς αποτυχίας και συνεχούς μάθησης.
Το Smart City Bristol κυκλοφόρησε το 2011 με επίκεντρο την Έξυπνη Ενέργεια, τις Έξυπνες Μεταφορές και τα Έξυπνα Δεδομένα. Περιλαμβάνει πιλοτικά έργα (έξυπνη μέτρηση, έξυπνο δίκτυο, ηλεκτρικά οχήματα, ανοιχτά δεδομένα), παράλληλα με μόνιμες πρωτοβουλίες (Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας και Κέντρο Ενοποίησης Εμπορευμάτων). Το Bristol συνεργάζεται με εταιρείες μικροηλεκτρονικής και περιβαλλοντικής τεχνολογίας που συνεργάζονται με κοινότητες. Για παράδειγμα, μέσω του Bristol City Living Lab στο Knowle West που αποτελείται από μια ομάδα ανθρώπων που συμμετέχουν ενεργά στη δημιουργία και αξιολόγηση τεχνολογιών τις οποίες τελικά θα χρησιμοποιήσουν.
Το Μπρίστολ αξιοποιεί τη δύναμη των δεδομένων ώστε να βελτιστοποιείται η λήψη αποφάσεων σε καθημερινά θέματα που απασχολούν την διοίκηση της πόλης. Αντίθετα, η πόλη αγκαλιάζει την πολιτική των ανοιχτών δεδομένων για θέματα όπως η ανίχνευση υγρασίας στα σπίτια ή η διασφάλιση ότι όταν γίνονται πάρτι στην περιοχή του λιμανιού δεν θα πέφτουν στο νερό άτομα όταν μεθάνε. Μαζί με το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, το δημοτικό συμβούλιο ανέπτυξε ένα πιλοτικό έργο για την εγκατάσταση καμερών ευαίσθητων στη θερμότητα συνδεδεμένες στο δίκτυο 5G που ειδοποιούν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εάν υποδεικνύεται οτιδήποτε ασυνήθιστο. Τους πρώτους μήνες, αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα έσωσε ήδη δύο ζωές. Άλλες πανεπιστημιακές πόλεις με πλωτές οδούς εξετάζουν τώρα μια παρόμοια λύση.
Το Bristol διαθέτει επίσης ένα δίκτυο οπτικών ινών υψηλής ταχύτητας για τη σύνδεση έξυπνων φωτεινών σηματοδοτών. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης αστυνομίας ή υγείας, αυτά τα φώτα μπορούν να βελτιώσουν τους χρόνους απόκρισης και την ασφάλεια. Το συμβούλιο του Μπρίστολ αποφάσισε την εγκατάσταση του δικτύου οπτικών ινών χρησιμοποιώντας υπόγειο αγωγό από ένα παλιό δίκτυο καλωδιακής τηλεόρασης, το οποίο έκανε την εγκατάσταση πολύ πιο προσιτή και ευκολότερη, αλλά η συνεχής δέσμευση για συνδεσιμότητα και συλλογή δεδομένων είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την ενίσχυση της βιωσιμότητας και της αστικής ανάπτυξης.
Σε ένα μετατρεπόμενο πλανητάριο που ονομάζεται Data Dome, όλα τα μεγάλα δεδομένα της πόλης οπτικοποιούνται σε μια μεγάλη οθόνη. Είναι σημαντικό ότι το Μπρίστολ κατάφερε να μεταφέρει έργα από πιλοτικές φάσεις σε εφαρμόσιμες πρακτικές στην καθημερινότητα.
Μέχρι το 2050, η πόλη θέλει να είναι ουδέτερη από άνθρακα. Το 2015, ίδρυσε τη δική της ενεργειακή εταιρεία με την ονομασία Bristol Energy, η οποία σύντομα ανέπτυξε ένα αιολικό πάρκο και βοήθησε στη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Για παράδειγμα, οι νέες εγκαταστάσεις συνέβαλαν στη μείωση των εκπομπών ρύπων και οι λέβητες βιομάζας, καθώς και οι ηλιακοί συλλέκτες πάνω ή γύρω από κτίρια που ανήκουν στο δήμο υποστηρίζουν την ώθηση για περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια. Με ένα δίκτυο θερμότητας υπόγειων σωλήνων στο κέντρο της πόλης, το Μπρίστολ ελπίζει να παρέχει περισσότερη θερμότητα και ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, με σχέδια να επεκτείνει αυτά τα πιλοτικά έργα σε άλλες περιοχές της πόλης.
Η επιτυχία της να γίνει έξυπνη βασίζεται στους ανθρώπους και όχι μόνο στην τεχνολογία, στην αγαστή συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων πάντα όμως τοποθετώντας τους ανθρώπους στο επίκεντρο των λύσεων για μια πιο αποδοτική, βιώσιμη και ανθρωποκεντρική πόλη.
Σχόλια