Εκτός συζήτησης βάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και ειδικά του 24% μέσα στο 2024.
Το θέμα το έχουν φέρει στο τραπέζι όλοι οι επαγγελματικοί φορείς αλλά η κυβέρνηση κατόπιν συμβουλών με την Τράπεζα της Ελλάδος αποφεύγει να τοποθετηθεί. Στο πρόσφατο Ecofin, σύμφωνα με πληροφορίες, οι παράγοντες των Βρυξελλών ήταν αρνητικοί στο να μειωθούν περαιτέρω οι συντελεστές ΦΠΑ (ειδικά το 24%) για την ελληνική οικονομία, για όσο διάστημα η οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης και υπάρχουν αυξημένα ελλείμματα. Εάν η ελληνική οικονομία, εκτιμούν τα think tanks των Βρυξελλών, καταφέρει να μειώσει τα ελλείμματα σταθερά για πάνω από δύο χρόνια και συντηρήσει ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 2%, τότε πιθανότατα από την περίοδο 2025-2026 να αρχίσουν σταδιακά οι μειώσεις ΦΠΑ σε όλα τα είδη.
Να σημειωθεί ότι οι τελευταίες –θεωρητικά μόνιμες- μειώσεις ΦΠΑ έγιναν το καλοκαίρι 2022 προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη μετά την κρίση της πανδημίας και την ενεργειακή κρίση από την Ουκρανία. Πλέον τα τελευταία 2 χρόνια η ελληνική οικονομία τρέχει με ρυθμούς άνω του 2% ετησίως αλλά ταυτόχρονα έχει το μεγάλο πρόβλημα του πληθωρισμού που έχει σταθεροποιηθεί πάνω από 3%. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που τα Επιμελητήρια ζητούν περαιτέρω μειώσεις στο ΦΠΑ, αφού αυτός λειτουργεί αντιαναπτυξιακά σε καθεστώς υψηλού πληθωρισμού. Υπέρ της μείωσης του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ, του 24% είναι και η Τράπεζα της Ελλάδος. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο διοικητής της κ. Στουρνάρας, είναι εφικτή η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ 24%, ο οποίος άλλωστε είναι από τους υψηλότερους στην ευρωζώνη. Ωστόσο, όπως υποστήριξε, προτεραιότητα, δεν είναι η μείωση του ΦΠΑ, αλλά η μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης στην εργασία.
Η πορεία των φορολογικών εσόδων και των εσόδων τουρισμού και εστίασης θα κρίνει τις μειώσεις
Το άλλο μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει από τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές είναι ότι οι ανταγωνιστικές οικονομίες στην Ευρωζώνη λειτουργούν με πολύ χαμηλότερους συντελεστές γεγονός που δημιουργεί συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν να δουν τα φορολογικά έσοδα από τον τουρισμό και την εστίαση (οι δύο κλάδοι που επηρεάζονται έντονα από το ΦΠΑ) μέσα στο 2024 προκειμένου να προχωρήσουν από το 2025 σε οριζόντια μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, μόνο εάν βελτιωθούν οι οικονομικοί ρυθμοί το 2024 θα υπάρξει το ‘πράσινο φως’ για μείωση συντελεστών ΦΠΑ στην ελληνική οικονομία.
Σχόλια