Δύο είναι οι έννοιες που θα λέγαμε ότι χαρακτηρίζουν τα πρώτα μας βήματα σε αυτή τη νέα χιλιετία που διανύουμε, σε σχέση με το περιβάλλον. Η μία είναι η κλιματική κρίση και η άλλη η κυκλική οικονομία. Η κλιματική κρίση, ως απόρροια της βιομηχανικής εξέλιξης της ανθρωπότητας και η κυκλική οικονομία, ως προσπάθεια διάσωσης όσων πόρων έχουν απομείνει.
Η διάσωση των πόρων του πλανήτη από την ανθρώπινη παραγωγική δραστηριότητα δεν είναι μια ατομική υπόθεση. Είναι συνολική και αφορά κράτη και επιχειρήσεις. Ειδικά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, το διακύβευμα δεν αφορά το αν θα τα καταφέρουμε, αλλά το πώς. Για αυτό και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει μια σειρά από στόχους που έχουν αποτελέσει τη βάση για τα ESG κριτήρια των επιχειρήσεων.
Γιατί όμως μπήκαν και οι επιχειρήσεις στο «παιχνίδι» της αλλαγής του κλίματος εφαρμόζοντας πρακτικές κυκλικής οικονομίας; Είναι ξεκάθαρο ότι οι πράσινες επενδύσεις μειώνουν το κόστος λειτουργίας των ίδιων των επιχειρήσεων προστατεύοντας παράλληλα και το περιβάλλον.
Η νέα, πράσινη μέρα για το αλουμίνιο ανατέλλει
Μία εταιρεία με μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της είναι η Alumil. Το 2024 πρόκειται να δημοσιευθεί το αναλυτικό σχέδιο απανθρακοποίησής (decarbonization plan) της, με συγκεκριμένη στοχοθεσία μείωσης των άμεσων και έμμεσων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Όπως μας ανέφερε ο κ. Γιώργος Φυτιάνος, Sustainability Manager του Ομίλου Alumil, πέραν των φωτοβολταϊκών πάνελ που είναι εγκατεστημένα στα γραφεία της εταιρείας στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, ηAlumil προχωράει στη δημιουργία solar carport (φωτοβολταϊκού πάρκου σε πάρκινγκ), επένδυση της τάξης του 1 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα προχωρούν κι οι εργασίες κατασκευής του νέου βιώσιμου κτιρίου της στη Θεσσαλονίκη.
Εντός της εταιρείας επίσης, υιοθετούνται πολλές πρακτικές που στοχεύουν στη δημιουργία βιώσιμης κουλτούρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το zero-plastic καφέ-κυλικείο που λειτουργεί εντός του χώρου των γραφείων στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, χάρη στο οποίο μειώνονται δραστικά τα απορρίμματα.
Επίσης, η Alumil διαθέτει την ομάδα εθελοντών-εργαζομένων Green Αmbassadors, με αποστολή την προστασία του περιβάλλοντος και την ενημέρωση γύρω από θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και συμπεριφοράς. Κάποιες από τις δράσεις της ομάδας περιλαμβάνουν καμπάνιες ενημέρωσης, καθαρισμού και δενδροφύτευσης.
«Η ALUMIL διαθέτει δικό της χυτήριο όπου παράγεται αλουμίνιο με τουλάχιστον 60% ανακυκλωμένο περιεχόμενο. Με την καινοτομία αυτή, η εταιρεία συμβάλλει στη μείωση του ποσοστού χρήσης πρώτων υλών που απαιτούνται, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην προστασία του περιβάλλοντος, εκμεταλλευόμενη τις δυνατότητες της ανακύκλωσης αλουμινίου», ανέφερε ο κ. Φυτιάνος.
Ωστόσο, η Alumil καινοτομεί και στην παραγωγή βιώσιμων προϊόντων αλουμινίου, με ναυαρχίδα το Loop 60. Πρόκειται για το πρώτο πιστοποιημένο ανακυκλωμένο αλουμίνιο στην Ελλάδα, το οποίο παράγεται από 60% ανακυκλωμένο υλικό και χρησιμοποιείται σε όλα τα προφίλ αρχιτεκτονικών συστημάτων της Alumil. Αυτή η καινοτομία επιτυγχάνεται μέσω της ανακύκλωσης scrap αλουμινίου που έχει φτάσει στο τέλος του κύκλου ζωής του.
Ο κ. Γιώργος Φυτιάνος, Sustainability Manager του Ομίλου Alumil
Ο σχεδιασμός του Loop 60 βασίστηκε σε προσεκτική μελέτη και έρευνα, μας λέει ο κ. Φυτιάνος, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα προϊόν που συνδυάζει υψηλή ποιότητα, βιωσιμότητα και αρχιτεκτονική λειτουργικότητα, σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές που έχουν καθοριστεί από ανεξάρτητους φορείς. Κρατώντας τις δεσμεύσεις της για βιώσιμη ανάπτυξη, η εταιρεία στοχεύει να αυξήσει το ποσοστό ανακύκλωσης αλουμινίου μέχρι το τέλος του έτους.
«Ειδικά στην περίπτωση των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου, ο καταναλωτής μπορεί να δει την επένδυση του να έχει γρήγορη απόσβεση, καθώς οι ενεργειακές ανάγκες της οικίας μειώνονται δραστικά με ενεργειακά κουφώματα Αlumil. Ταυτόχρονα, με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής προστατεύεται και το περιβάλλον διότι οι θερμικές και ηλεκτρικές καταναλώσεις (άρα και το CO2) μειώνονται», μας λέει ο κ. Φυτιάνος.
Πράσινες επενδύσεις και τσιμέντο
Το τέταρτο εργοστάσιο του Ομίλου ΤΙΤΑΝ στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε στο Καμάρι Βοιωτίας το 1976, οπότε και τέθηκε σε λειτουργία ο πρώτος κλίβανος του εργοστασίου ενώ τρεισήμισι χρόνια αργότερα λειτούργησε και ο δεύτερος κλίβανος. Τα προϊόντα που παράγονται στο Καμάρι έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό. Πρόσφατα η εταιρεία ανακοίνωσε επένδυση 26 εκατ. ευρώ με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διαδικασία παραγωγής τσιμέντου.
Με την επένδυση αυτή αναβαθμίζεται η υπάρχουσα γραμμή παραγωγής τσιμέντου, οδηγώντας σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 150.000 τόνους ετησίως, ενώ ταυτόχρονα θα αξιοποιηθούν 200.000 τόνοι εναλλακτικών καυσίμων. Σε εθνικό επίπεδο, η επένδυση αυτή και ο οδικός χάρτης του ομίλου για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα θα συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η ίδια η χώρα στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 54% έως το 2030.
Η αναβάθμιση της γραμμής παραγωγής τσιμέντου αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου βιομηχανικού μετασχηματισμού που εντάσσεται στο πρόγραμμα «IFESTOS». Σύμφωνα με ανακοινώσεις, πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο του είδους του στην Ευρώπη, μέσω του οποίου θα παράγονται στο εργοστάσιο Καμαρίου 3 εκατ. τόνοι τσιμέντου ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα. Το έργο «IFESTOS», χρηματοδοτείται από το Ταμείο Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχοντας εξασφαλίσει επιχορήγηση ύψους 234 εκατ. ευρώ. Σκοπός του έργου είναι η συμβολή στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής βιομηχανίας.
Ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Προέδρος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ
Ο Προέδρος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, στο πλαίσιο της παρουσίασης των νέων εγκαταστάσεων της εταιρείας στο Καμάρι Βοιωτίας, δήλωσε, «Είναι ευθύνη του κλάδου μας να προστατεύει το περιβάλλον, μια δέσμευση που είναι βαθιά ριζωμένη στο DNA μας από την ίδρυσή μας. Έως το τέλος του 2030, η εγκατάσταση αυτή φιλοδοξούμε να είναι μία από τις μεγαλύτερες μονάδες τσιμέντου με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα στην Ευρώπη. Η καινοτομία αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα των προηγούμενων επιτυχιών μας και θα παραμείνει η κινητήριος δύναμη πίσω από τις μελλοντικές μας πρωτοβουλίες, πρωτοστατώντας σε έναν μετασχηματισμό που αντανακλά τις εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα».
Σχόλια