Μεγάλες ευκαιρίες για τα private equities κρύβει η ελληνική επιχειρηματικότητα
Τις τεράστιες προοπτικές που βλέπουν τα private equities στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις είδαμε την Πέμπτη με δύο ανακοινώσεις.
Η πρώτη ήταν η είσοδος και η δημόσια πρόταση για εξαγορά όλων των μετοχών και έξοδο από το Χρηματιστήριο της Epsilon Net από το αμερικανικό fund της General Atlantic με κεφάλαια υπό διαχείριση 86 δισ. ευρώ. Η δεύτερη ήταν η τοποθέτηση έναντι χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης του fund SMERC του γνωστού τραπεζίτη Νίκου Καραμούζη, στην εταιρεία Doppler που είναι εισηγμένη στην EN.A του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Κοινά συμφέροντα, διαφορετικές προσεγγίσεις
Η άνθιση του private equity είναι αποτέλεσμα του τεράστιου χρηματιστηριακού ράλι που είχε προηγηθεί τα προηγούμενα δύο χρόνια. Τα κέρδη των funds έπρεπε να επανεπενδυθούν και ψάχνουν αξίες οι οποίες θα αποδώσουν είτε άμεσα (μέσα σε 1 ή 2 χρόνια) είτε μεσοπρόθεσμα (πάνω από 3 χρόνια). Έτσι βλέποντας ελληνικές εταιρείες με υψηλή αξία, όπως ήταν οι δύο προαναφερόμενες (Epsilon Net και Doppler) σπεύδουν να τοποθετηθούν.
Τα δύο παραδείγματα έκαναν αίσθηση γιατί ήταν εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο. Υπάρχουν πάνω από 200 εταιρείες κάθε χρόνο που αλλάζουν βασικούς μετόχους ή δέχονται εισροές νέων μετόχων μέσα από private equities. Η διαδικασία παρομοιάζεται ως μία «κεφαλαιακή τόνωση» αφού οι μεν εταιρείες αποκτούν άμεση και υψηλή χρηματοδότηση χωρίς να καταφύγουν σε τράπεζες τα δε funds κερδίζουν σημαντικές αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων (ROE) που μετουσιώνονται σε κέρδη μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα.
Για τις μικρές και μεσαίες εταιρείες, η είσοδος των private equities δίνει ευκαιρίες αναζήτησης νέων αγορών, αφού έχουν κοινά συμφέροντα με τα funds και σίγουρα αντλούν και από την πελατεία τους. Για παράδειγμα η Epsilon Net θα μπορεί να συνεργαστεί με άλλες εταιρείες στη Β. και Ν. Αμερική ή στην Ευρώπη στις οποίες έχει τοποθετηθεί η General Atlantic. Επίσης, μέσω του βασικού μετόχου της, θα μπορεί να αποκτήσει αυξημένες χρηματοδοτήσεις από πιστωτικά ιδρύματα ή και να προχωρήσει σε εξαγορές.
Όλα αυτά εάν υπάρχει μία σταθερή στρατηγική γραμμή σύμπλευσης των δύο πλευρών. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που η διαχειριστική γραμμή (managerial) διαφοροποιείται από τις θέσεις των βασικών μετόχων, τότε δημιουργούνται προβλήματα με απώλειες και σε κεφάλαια και σε ανθρώπινο δυναμικό στο οργανόγραμμα. Η ουσία των τοποθετήσεων των private equities σε μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις είναι να γίνεται σαφές ότι τα συμφέροντα είναι κοινά μεν, αλλά η προσέγγιση στη λύση των προβλημάτων και στην επίτευξη των στόχων διαφορετική.
Σχόλια