Συνάντηση βουλευτών του Κρατιδίου του Βερολίνου με τον Π. Τσακλόγλου για τους Γερμανούς συνταξιούχους στην Ελλάδα
Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου συναντήθηκε σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων με βουλευτές του Ομόσπονδου Κρατιδίου του Βερολίνου.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση των βουλευτών σε σχέση με την τρέχουσα οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, και ειδικότερα για ζητήματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και την κοινωνική ασφάλιση.
Στη συνέχεια αναπτύχθηκε διάλογος για τα ασφαλιστικά συστήματα τόσο της Ελλάδος όσο και της Γερμανίας καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα διανεμητικά συνταξιοδοτικά συστήματα λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.
Ο κος Τσακλόγλου, αφού περιέγραψε τις επιπτώσεις της κρίσης στα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα της χώρας, ανέπτυξε τη μεταρρυθμιστική στρατηγική της Κυβέρνησης από το 2019 έως σήμερα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις προκλήσεις του δημογραφικού προβλήματος, της ανεργίας των νέων, των επιπτώσεων των τεχνολογικών αλλαγών στην αγορά εργασίας και της καταπολέμησης της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας.
Σημειώνεται ότι χθες σε άρθρο της η Deutsche Welle ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεν προσελκύει μόνο περισσότερους τουρίστες, αλλά και περισσότερους ξένους συνταξιούχους.
Η DW επικαλούμενη δημοσίευμα του Focus το οποίο αναφέρεται στην περίπτωση ενός ζευγαριού από τη Γερμανία, το οποίο μπορεί να χαίρεται τον ήλιο και τον καλό καιρό, όμως υπάρχουν και κάποια απρόσμενα εμπόδια: «Παρά την ελκυστικότητα της Ελλάδας, οι Γερμανοί συνταξιούχοι που σχεδιάζουν να μετακομίσουν θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους και κάποιες ενδεχόμενες εκπλήξεις. Το ζευγάρι διηγείται ένα περιστατικό που σχετίζεται με την ελληνική γραφειοκρατία, όταν ανακαλύφθηκε ένας βυζαντινός τάφος κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών στο σπίτι τους. Τους επετράπη να χτίσουν μια επέκταση, αλλά το ζευγάρι έπρεπε να συνηθίσει στην ιδέα ότι ζει πάνω σε τάφους».
Το Focus γράφει πως «η κυβέρνηση ενθαρρύνει τη μετάβαση των συνταξιούχων με οικονομικά κίνητρα. Όσοι μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα πληρώνουν εκεί μόνο 7% φόρο εισοδήματος» και το άρθρο καταλήγει πως «παρά ορισμένα εμπόδια, όπως η ανάγκη υποβολής αίτησης για ελληνικό φορολογικό μητρώο ή οι περιορισμοί στη φορολόγηση του εισοδήματος που αποκτήθηκε στη Γερμανία, οι Γερμανοί συνταξιούχοι φαίνεται να θέλουν να έρθουν αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της ζωής στην Ελλάδα».
Σχόλια