Ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών έργων στη Ρόδο - Έκθεση Eurobank για τα οφέλη
Η Eurobank, πιστή στη δέσμευσή της να υποστηρίζει έμπρακτα τις επιχειρήσεις και τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται, αλλά και με σταθερό προσανατολισμό σε δράσεις που προάγουν τη βιωσιμότητα και την εταιρική υπευθυνότητα, παρουσίασε τα έργα αντιπλημμυρικής - αντιδιαβρωτικής προστασίας που υλοποιήθηκαν σε πυρόπληκτες περιοχές στη Ρόδο.
Η Τράπεζα χρηματοδότησε με €460.000, την κατασκευή 2.123,71 στρεμμάτων αντιπλημμυρικών - αντιδιαβρωτικών έργων, ανατολικά της κοινότητας Ασκληπιείου και του παραθαλάσσιου οικισμού Κιοτάρι της Δ.Ε. Νότιας Ρόδου, καθώς και τμήμα της δαπάνης εκπόνησης μελέτης που υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου για μια ευρύτερη δέσμη αντιπλημμυρικών έργων στο νησί.
Η τελετή παράδοσης του έργου στη Ρόδο, που υλοποιήθηκε σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές, πραγματοποιήθηκε σήμερα, παρουσία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργου Χατζημάρκου, από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank, κ. Γιώργο Π. Ζανιά. Στην τελετή παρέστησαν οι κ.κ., ο Αντιδήμαρχος ΔΕ Νοτίου Ρόδου και Πρωτογενούς Ανάπτυξης, Θωμάς Κώστας, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Τουρισμού, Γεώργιος Τόππος, ο Πρόεδρος Κοινότητας Ασκληπιείου, Γιώργος Χρυσαφίνας και ο Γενικός Διευθυντής Marketing & Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου Eurobank, Μιχάλης Βλασταράκης. Ακολούθησε περιήγηση στο έργο, όπου η κα Βιβή Λεμπίδα, Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος και συντονίστρια του έργου εκ μέρους της Eurobank, εξήγησε πώς τα αντιπλημμυρικά - αντιδιαβρωτικά έργα προστατεύουν την ευρύτερη περιοχή από τις πλημμύρες, ενώ, ταυτόχρονα, θωρακίζουν το γενετικό υλικό που χρειάζεται για την ανασύσταση του δασικού πλούτου.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Retail & Digital Banking της Τράπεζας, κ. Ιάκωβος Γιαννακλής, πραγματοποίησε περιοδεία στο δίκτυο καταστημάτων και συναντήσεις με το προσωπικό. Στόχος της Τράπεζας είναι κατά την τριετία 2024 – 2026 να εκταμιεύσει αποκλειστικά στη Ρόδο δάνεια που θα ξεπεράσουν τα €200 εκατ. και αφορούν σε χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων όλων των κλάδων στο νησί.
Η Διοίκηση της Eurobank παρέθεσε γεύμα με τη συμμετοχή εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας της περιοχής και τοπικών φορέων όπου, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκου, απηύθυνε χαιρετισμό και, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Ρόδου μετά τις δασικές πυρκαγιές υπήρξε πρωταρχική προτεραιότητα, που έγινε έργο μέσα σε πρωτοφανείς, για το δημόσιο, χρόνους. Με συνεργασία και συντονισμένες προσπάθειες, σκύψαμε όλοι πάνω στο πρόβλημα, η κυβέρνηση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η Περιφέρεια, τοπικοί αλλά και ιδιωτικοί φορείς, εκτιμώντας την ανάγκη άμεσης εκτέλεσής του. Ο Όμιλος Eurobank επέδειξε, από την πρώτη στιγμή, άμεσα αντανακλαστικά και την αίσθηση του καθήκοντος, με την πρωτοβουλία χρηματοδότησης των αντιδιαβρωτικών έργων, επιβεβαιώνοντας ότι αποτελεί ενεργό κύτταρο της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας με προσήλωση στις αξίες της βιωσιμότητας και την ευχαριστούμε γι’ αυτό.».
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank, κ. Γιώργος Π. Ζανιάς, υπογράμμισε: «Η Eurobank βρέθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στους πολίτες και στη δυναμική επιχειρηματική κοινότητα της Ρόδου, που δοκιμάστηκε σκληρά από τις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2023. Σήμερα παρουσιάζουμε μια σημαντική και κρίσιμη παρέμβαση την οποία ολοκληρώσαμε, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Αρχών και τοπικών επιχειρήσεων, για την προστασία οικισμών, επιχειρήσεων και του φυσικού πλούτου της περιοχής στο νησί της Ρόδου, που είναι ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές του ελληνικού τουρισμού. Η Ρόδος έχει κάθε λόγο να προσδοκά σε ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη, ως ένα διεθνές, αναβαθμισμένο πρότυπο βιώσιμου τουρισμού και η Eurobank στηρίζει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.».
Επισημαίνεται ότι, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας όρισε την Eurobank ανάδοχο για τα έργα αποκατάστασης ανατολικά της κοινότητας Ασκληπιείου και του παραθαλάσσιου οικισμού Κιοτάρι της Δ.Ε. Νότιας Ρόδου. Τα έργα ολοκληρώθηκαν υπό την εποπτεία και τον έλεγχο των επιβλεπόντων της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου συμβάλλοντας στην αποτροπή της διάβρωσης των εδαφών, των έντονων πλημμυρικών φαινομένων και στη συγκράτηση του σπόρου των δασικών ειδών της περιοχής. Στο πλαίσιο των δράσεων, συμμετείχε στην κάλυψη μέρους του κόστους μελέτης, που εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και εκπονήθηκε από το μελετητικό γραφείο NERCO-Ν. ΧΛΥΚΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε.Μ., κατόπιν πρωτοβουλίας της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, αναδεικνύοντας συνολικά 9 ζώνες παρέμβασης σε αντιπλημμυρικά έργα σε όλο το νησί.
Η Eurobank, που στηρίζει διαχρονικά το Πυροσβεστικό Σώμα, τον Ιούλιο του 2023 συνέβαλε άμεσα με μέτρα ανακούφισης και στήριξης των πελατών και της οικονομίας στη Ρόδο για την ταχεία αποκατάσταση των ζημιών και την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων και ευρύτερα για τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού.
Η αναγκαιότητα και τα οφέλη του αντιδιαβρωτικού - αντιπλημμυρικού έργου
Η καταστροφική πυρκαγιά της 18ης Ιουλίου 2023 στη Ρόδο, κατέκαψε συνολικά 151.519.630 τ.μ., εκτάσεων δασικού χαρακτήρα προκαλώντας ανυπολόγιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Οι επιπτώσεις της είχαν και οικονομικό αντίκτυπο καθώς επλήγησαν οι γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής. Σημειώθηκαν αρκετές καταστροφές σε υποδομές, ενώ η τεράστια έκτασή της και το καμένο πλέον τοπίο συνεχίζει να επιδρά αρνητικά στη ψυχική υγεία των κατοίκων έως σήμερα.
Μείζονος σημασία για την ασφάλεια των κατοίκων που διαβιούν και δραστηριοποιούνται πλησίον των καμένων εκτάσεων είναι η προστασία των εδαφών και η θωράκιση της περιοχής από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που σημειώνονται συχνά με τις πρώτες έντονες βροχοπτώσεις στις καμένες εκτάσεις. Η δομή του εδάφους καθώς οι φυσικές και χημικές ιδιότητες του επιφανειακού στρώματος του μεταβάλλονται και το μετατρέπουν σε υδρόφοβο, που έχει ως αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο διάβρωσης. Η απουσία βλάστησης και το έδαφος αλλάζουν τελείως τους μηχανισμούς μετατροπής της βροχής σε απορροή, δημιουργώντας νέες συνθήκες, οι οποίες είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.
Η έγκαιρη αντιμετώπιση των παραπάνω κινδύνων επιτάσσουν πάντα τη λήψη άμεσων μέτρων, ιδιαίτερα στις καμένες λεκάνες απορροής, όπου τα υδατορέματα διέρχονται κοντά από κατοικημένες και γεωργικές περιοχές. Ο κίνδυνος από τις καταστροφικές πλημμύρες και τις επιπτώσεις τους είναι εφικτό να μειωθεί όταν δίνεται προτεραιότητα στην κατασκευή αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων με τη χρήση του καμένου ξυλώδους κεφαλαίου της περιοχής. Πρωτίστως, με το έργο αυτό αντιμετωπίζεται άμεσα η εδαφική διάβρωση, ενώ παράλληλα θωρακίζονται οι λεκάνες απορροής από τα έντονα και καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα καθώς συγκρατούνται τα φερτά υλικά. Μεταξύ των ωφελειών των αντιπλημμυρικών – αντιδιαβρωτικών έργων είναι η συμβολή τους στη συγκράτηση του σπόρου των δασικών ειδών της περιοχής και στην ανάπτυξη της φυσικής αναγέννησης με τη βλάστηση των σπόρων αυτών. Η τεχνητή αναδάσωση της περιοχής ενισχύεται και με την προσωρινή ταμίευση του νερού που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των διηθούμενων υδατοκατακρημνισμάτων σε πιο βαθιά εδαφικά στρώματα.
Η Τράπεζα Eurobank, από την πρώτη στιγμή ανακοίνωσε τη στήριξή της στους πληγέντες από την πυρκαγιά με μια δέσμη μέτρων, μεταξύ των οποίων και ενέργειες που αφορούν την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος της Ρόδου. Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Διεύθυνση Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κατόπιν αιτήματος αναδοχής της Τράπεζας, εξέδωσε Πράξη Ορισμού Αναδόχου, σύμφωνα με την οποία ορίστηκε Ανάδοχος Αποκατάστασης δημόσιας έκτασης δασικού χαρακτήρα. Συγκεκριμένα, τα έργα που έπρεπε να υλοποιήθουν περιελάμβαναν την κατασκευή κορμοδεμάτων, κλαδοδεμάτων και κορμοφραγμάτων. Πιο αναλυτικά, τα έργα αφορούσαν:
- Κατασκευή κορμοδεμάτων με την τοποθέτηση και στερέωση καμένων κορμών κατά την κατεύθυνση των ισοϋψών των πλαγιών των λεκανών απορροής των χειμάρρων.
- Κατασκευή κλαδοδεμάτων με την τοποθέτηση κλαδοσωρών και υπολειμμάτων υλοτομίας, κατά τις ισοϋψείς των πλαγιών των λεκανών απορροής των χειμάρρων.
- Κατασκευή κορμοφραγμάτων από καμένους κορμούς μεγάλης διαμέτρου και την τοποθέτηση εντός των δευτερευουσών κοιτών των χειμάρρων, μικρορεμμάτων.
Το Έργο ξεκίνησε στις 17 Δεκεμβρίου του 2023 και ολοκληρώθηκε με εντατικούς ρυθμούς σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 2 μηνών, από εξειδικευμένο Δασικό Συνεταιρισμό. Η συνολική επιφάνεια του Έργου έχει εμβαδόν 2.123,71 στρεμμάτων και βρίσκεται σε μικρή απόσταση ανατολικά της κοινότητας Ασκληπιείου και του παραθαλάσσιου οικισμού Κιοτάρι της Δ.Ε. Νότιας Ρόδου. Οι ειδικές κατασκευές έγιναν βάσει εγκεκριμένης μελέτης από τη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου με τίτλο: «Μελέτη Άμεσων Μέτρων Αντιπλημμυρικής - Αντιδιαβρωτικής Προστασίας καμένων εκτάσεων περιοχής ευθύνης Δ/νσης Δασών Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Ζώνη 5)». Υπό την εποπτεία και τον έλεγχο των επιβλεπόντων της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου, το Έργο ολοκληρώθηκε συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην αποτροπή της διάβρωσης των εδαφών, των έντονων πλημμυρικών φαινομένων και στη συγκράτηση του σπόρου των δασικών ειδών της περιοχής.
Σχόλια