Τράπεζες: Το κρίσιμο β’ τρίμηνο και οι παράγοντες που θα καθορίσουν ολόκληρο το 2024
Συνεχίζεται η αύξηση των μεγεθών μετά το –αναμενόμενα – θετικό α’ τρίμηνο
Οι ελληνικές τράπεζες πήγαν καλά (ή μάλλον συνέχισαν την θετική τους) πορεία το α’ τρίμηνο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες που διοχετεύουν οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι. Τα μεγάλα επιτοκιακά περιθώρια αύξησαν εκ νέου τα έσοδα, είχαν σημαντική άνοδο από τις επενδυτικές συναλλαγές ενώ μειώθηκαν – έστω και λίγο- τα NPE’s και στις 4 συστημικές τράπεζες.
Θα διατηρηθούν τα υψηλά επιτοκιακά περιθώρια. Το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και η πορεία των μεγάλων κλάδων
Το καλό α’ τρίμηνο των τραπεζών δίνει την σκυτάλη στο β’ τρίμηνο όπου όπως διαφαίνεται θα συνεχιστεί η οργανική κερδοφορία από τα υψηλά επιτοκιακά περιθώρια λόγω διατήρησης υψηλών επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, οι καταθέσεις φαίνεται ότι θα σταθεροποιηθούν λόγω εισροών από την έναρξη του τουρισμού (έχουμε Πάσχα τέλος Απριλίου, 1η Μαΐου εν συνεχεία και έναρξη της βασικής τουριστικής σεζόν. Οι πρόσφατες περιοδείες των διοικητικών επιτελείων στις τουριστικές περιοχές της Ελλάδας δείχνει ότι και οι 4 συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα περιμένουν μία αύξηση των εσόδων κατά 10-20% περίπου, έκαστη, από τον τουρισμό και τις μεταφορές. Επίσης σε επίπεδο καταθέσεων, συνεχίζεται η αύξηση εσόδων από προθεσμιακές καταθέσεις προς υβριδικά επενδυτικά προϊόντα τα οποία έχουν πολύ υψηλότερες προμήθειες.
Αποφάσεις μέχρι τέλος Ιουνίου σε πολύ κρίσιμα θέματα
Η έντονη αναζωπύρωση του πληθωρισμού, οι υποχρεώσεις των τραπεζών για την αναβαλλόμενη φορολογία (DTC), ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ για τα υπόλοιπα NPE’s (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα) και η διανομή μερισμάτων για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια αναμένεται να δώσουν το στίγμα της τραπεζικής πορείας για ολόκληρη την χρονιά. Για αναβαλλόμενη φορολογία και τον ΗΡΑΚΛΗ ΙΙΙ αναμένονται εξελίξεις μέχρι το τέλος του β’ τριμήνου (δηλαδή τέλος Ιουνίου 2024).
Η Τράπεζα της Ελλάδος αξιολογεί την πορεία των μην εξυπηρετούμενων δανείων και συντονίζει την διαμόρφωση της επιτοκιακής πολιτικής σε όρους ποσοτικής διαχείρισης. Σε ότι αφορά τις χορηγησεις , τα πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι οι χορηγήσεις περιορίζονται όχι λόγω προσφοράς όσο επειδή οι επιχειρηματίες ζητούν λιγότερα δάνεια. Ένα φαινόμενο που μάλλον προβληματίζει γιατί δείχνει κάποια επιχειρηματική κόπωση.
Γεωπολιτικοί
Σε ό,τι αφορά τις γεωπολιτικές συνθήκες (πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή) προβληματίζουν τις διοικήσεις των τραπεζών αφού μεγάλοι κλάδοι επιχειρηματικότητας (μεταφορές, τουρισμός, λιανικό και χονδρικό εμπόριο) βρίσκονται σε συνθήκες πίεσης λόγω των πολέμων στους οποίους είναι εκτεθειμένοι πολλοί πελάτες των τραπεζών.
Εάν υπάρχει γεωπολιτική εξομάλυνση και εάν δεν έχουμε αρνητικές εξελίξεις σε θέματα μακροοικονομίας στην Ευρώπη μέσα στο β’ τρίμηνο, τότε οι ελληνικές τράπεζες μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουν βάλει τις βάσεις για μία ακόμη καλύτερη χρονιά.
Σχόλια