Γ. Στασινός και Δ. Παπαστεργίου για το μέλλον του τεχνικού κόσμου στην ψηφιακή εποχή στο Delphi Economic Forum
Οι προκλήσεις και οι προοπτικές που ανοίγονται για το επάγγελμα του Μηχανικού, που εντέλει επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών, μέσα από την αξιοποίηση των ψηφιακών δυνατοτήτων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και συντονίστρια του πάνελ τη δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου.
Ο Γιώργος Στασινός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες, τα έργα και τις ενέργειες που έχει ήδη αναλάβει και υλοποιεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και βελτιώνουν την καθημερινότητα του Μηχανικού, ενώ παράλληλα τοποθετούν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε ρόλο πρωταγωνιστή στον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό τόσο για τον κλάδο των μηχανικών, όσο και για την ευρύτερη κοινωνία. Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε τη σημασία της ψηφιακής μετάβασης και τη συνεισφορά της στην ανταγωνιστικότητα της χώρας, εστιάζοντας στις πρωτοβουλίες και πολιτικές του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο New Space, τη χρήση μικροδορυφόρων, την οποία χαρακτήρισε τεράστια ευκαιρία και πρόκληση για τους Μηχανικούς.
Όπως σημείωσε ο Γιώργος Στασινός «αυτό το διάστημα το ΤΕΕ είναι πρωταγωνιστής στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό» και επισήμανε τις υπηρεσίες που έχουν τεθεί στη διάθεση των Μηχανικών όπως το σύστημα αυθαιρέτων, το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης αδειών και η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. Σκοπός των υπηρεσιών αυτών, όπως τόνισε, είναι η μείωση της ταλαιπωρίας για τους Μηχανικούς, η εξοικονόμηση σε κόστος, η απλοποίηση της καθημερινότητάς τους που εντέλει είναι προς όφελος των πολιτών. Εξάλλου, το ΤΕΕ θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί σε ζητήματα ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη ένας Μηχανικός θα μπορεί να βγάζει άδεια για οποιαδήποτε περιοχή της χώρας ακόμα και αν βρίσκεται στην Αλάσκα, όπως ανέφερε σχηματικά ο Γιώργος Στασινός.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης μίλησε για το λεγόμενο New Space (δορυφόρους χαμηλής τροχιάς), την τρίτη διάσταση, που θα δίνει λύσεις «από ψηλά», όπως χαρακτηριστικά σχολίασε. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαστεργίου «το μέλλον βρίσκεται εκεί, στους μικροδορυφόρους» και πρόσθεσε ότι θα μπορούν να αξιοποιούνται όταν, για παράδειγμα, σημειώνονται πυρκαγιές και πλημμύρες, καθώς, όπως εξήγησε, μπορούν να δίνουν «πληροφορία με τεράστια λεπτομέρεια, χρήσιμη για όσους χρειαστούν προστασία, πολεοδομία, ακόμα και λύση για τις παραλίες μας». «Το επάγγελμα των Μηχανικών είναι πολύ ιδιαίτερο, εξελίσσεται» σημείωσε εκτιμώντας ότι το New Space αποτελεί «τεράστια ευκαιρία και πρόκληση για έναν Μηχανικό να εξερευνήσει κομμάτια που μέχρι σήμερα δεν είχε στο μυαλό του».
Κατά τον Γιώργο Στασινό, η θέση του Μηχανικού στην ψηφιακή εποχή διαμορφώνεται «φτιάχνοντας ηλεκτρονικά συστήματα και υπηρεσίες προκειμένου να κάνουν πιο γρήγορα και εύκολα τη δουλειά τους, συνδυάζοντας τα νέα εργαλεία που σιγά-σιγά θα τα χρησιμοποιούμε πρώτοι». Παράλληλα, αναφέρθηκε σε εμβληματικά έργα που αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την ψηφιακή μετάβαση που υλοποιεί το ΤΕΕ σε όλη τη χώρα, όπως το ηλεκτρονικό σύστημα e-Άδειες, ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, η Ψηφιοποίηση Αρχείων Πολεοδομικής Πληροφορίας.
«Έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε ώστε να λύνουμε προβλήματα. Με σύγχρονα εργαλεία θα μπορούμε να το κάνουμε πιο γρήγορα» πρόσθεσε. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ έκανε λόγο για μία «εξαιρετική εποχή για τους Μηχανικούς, υπάρχει πολλή δουλειά στον κλάδο, κάνουν άλματα». Εξήγησε ότι «ο Μηχανικός είναι ο επιστήμονας που είναι τόσο συνδεδεμένος με την καθημερινότητα όσο κανείς άλλος» και γι’ αυτό «όσο τον διευκολύνουμε να κάνει καλύτερα τη δουλειά του τόσο εξυπηρετούμε την καθημερινότητα του πολίτη εντέλει». Συνεχίζοντας, ο Γιώργος Στασινός ανέφερε ότι «οι Μηχανικοί αυτή τη στιγμή είναι λίγοι καθώς αποτελούν τον πιο συνδεδεμένο κλάδο με την ανάπτυξη γιατί χωρίς εμάς δεν υπάρχει ανάπτυξη αλλά παράλληλα είναι και οι πρώτοι που έχουν πρόβλημα όταν δεν υπάρχει ανάπτυξη». «Αυτή την περίοδο ένας Μηχανικός μπορεί να βρει δουλειά έχοντας υπόψη ότι μία ζωή δεν θα κάνει κάτι συγκεκριμένο. Το σημαντικό είναι ότι έχει τις βάσεις να κάνει πάρα πολλά πράγματα.».
Στην τοποθέτησή του, ο Υπουργός τόνισε, ακόμα, ότι η ατζέντα στα ζητήματα της ψηφιοποίησης έχει μεγαλώνει και στόχος είναι όχι απλά να χρησιμοποιούμε την Τεχνητή Νοημοσύνη αλλά η Ελλάδα να παράγει AI. Σε αυτή την κατεύθυνση έκανε αναφορά στην επένδυση για την απόκτηση υπερυπολογιστή καθώς και στην Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα δίχτυ ασφαλείας όχι μόνο σε κρίσιμες κρατικές υποδομές αλλά και σε 2.000 φορείς. «Όλα αυτά χρειάζονται Μηχανικούς» όπως σχολίασε. Σε σχέση με τον ψηφιακό βοηθό που ξεκίνησε να λειτουργεί στις 12 Δεκεμβρίου επισήμανε ότι δέχεται πάνω από 6.000 ερωτήσεις την ημέρα από πολίτες. Μιλώντας για τη συνεργασία με το ΤΕΕ, ο Δημήτρης Παπαστεργίου τη χαρακτήρισε «σημαντική και στενή» προσθέτοντας ότι «ήταν πάντα εκεί με υπευθυνότητα» ήδη από τη θητεία του στην ΚΕΔΕ. Εξέφρασε τη συμφωνία του με την πρόσφατη θέση του Γιώργου Στασινού σε σχέση με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό. «Ένιωθα πολύ χαρούμενος και ως Δήμαρχος και ως Υπουργός σήμερα που υπάρχουν άνθρωποι στο ΤΕΕ οι οποίοι αντιλαμβάνονται ποιο είναι το διακύβευμα των εποχών και μας δίνουν τη δυνατότητα να προχωρήσουμε γρήγορα και αυτό γίνεται με τον Γιώργο Στασινό στο ΤΕΕ» ανέφερε ο Δημήτρης Παπαστεργίου.
Σχόλια