Στρ. Μολυβιάτης: Η Εθνική Τράπεζα εκπαιδεύει 600 εργαζόμενους στην AI το 2024
Στον αντίκτυπο που θα έχουν οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στον μετασχηματισμό των τραπεζών αναφέρθηκε ο κ. Στράτος Μολυβιάτης, Group COO της Εθνικής Τράπεζας, στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum. Ο τραπεζικός κλάδος, όπως τόνισε, ακολουθεί ένα προσεχτικό μονοπάτι σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, αναμένοντας και το τελικό πλαίσιο των ρυθμιστικών κανόνων που θα εφαρμοστούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Σύμφωνα με τον κ. Μολυβιάτη, η Εθνική Τράπεζα στοχεύει μέσα στο 2024 να εφαρμόσει τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη σε ακόμη πιο ευρύ φάσμα των λειτουργιών της. Τα βασικά πεδία στα οποία θα υιοθετηθούν οι νέες τεχνολογίες φέτος είναι:
- Των Εικονικών Βοηθών στο δίκτυο καταστημάτων της τράπεζας και στο κέντρο επικοινωνίας, γύρω από προϊόντα και υπηρεσίες
- Στη σύνθεση εγγράφων στα πεδία των Νομικών Υπηρεσιών, του Finance και του Risk
- Στην αντικατάσταση των παραδοσιακών FAQchatbots από μία νέα έκδοση γενετικής τεχνητής νοημοσύνης,
Τίθενται οι βάσεις για να δημιουργηθεί ένα νέο augmented AI workforce, που θα είναι ενεργό σε ένα ευρύτερο φάσμα τραπεζικών πεδίων.
Όπως σημείωσε ο κ. Μολυβιάτης, η Εθνική Τράπεζα έχει δημιουργήσει μονάδα αφιερωμένη αποκλειστικά στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία είναι στελεχωμένη με 25 άτομα. Ήδη, η Εθνική Τράπεζα εκπαιδεύει 250 εργαζόμενους στις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και σκοπεύει έως το τέλος του 2024 να αυξήσει τον αριθμό στους 600 εργαζόμενους.
Αναφορικά με το πόσο απειλεί η μη ρυθμισμένη ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης τις θέσεις εργασίας και επηρεάζει τις ευρύτερες εργασιακές συνθήκες, ο κ. Μολυβιάτης διευκρίνισε ότι σήμερα βρισκόμαστε μεταξύ δύο ακραίων σεναρίων. Από τη μία είναι τα σενάρια καταστροφής σχετικά με τη χρήση της AI και από την άλλη η υπόσχεση μιας τεχνολογικής ουτοπίας. Η πραγματικότητα είναι κάπου στη μέση.
Αυτό που αλλάζει πραγματικά και σύμφωνα με τον κ. Μολυβιάτη αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση είναι ο ρυθμός υιοθέτησης της τεχνολογίας. Στο παρελθόν, όπως π.χ. με την τεχνολογία cloud, ήταν 5-10 χρόνια, ενώ με την τεχνητή νοημοσύνη παρατηρούμε αλλαγές που λαμβάνουν χώρα σε 6 έως 12 μήνες. Σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι δύσκολο να εφαρμοστούν αξιόπιστα προγράμματα upskilling και reskilling, συμπλήρωσε.
Καταλήγοντας, ο COO της Εθνικής Τράπεζας υποστήριξε ότι θα πρέπει με κάθε τρόπο να μην αφήσουμε να δημιουργηθεί ένα συνεχώς διευρυνόμενο χάσμα δεξιοτήτων σε όλη την κλίμακα του ανθρώπινου δυναμικού. Πρώτον, γιατί θα επιφέρει πλήγμα στην πραγματική οικονομία μακροπρόθεσμα και δεύτερον, επειδή θα προκαλέσει την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Τόσο σε επίπεδο πολιτείας όσο και σε επίπεδο ιδιωτικού τομέα, πρέπει να εστιάσουμε στην εκπαίδευση και στο reskilling, με τον ίδιο τρόπο που το πράττουμε στον τομέα της Κλιματικής Αλλαγής. Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να συμβαδίσει με ρύθμιση και εκπαίδευση.
Σχόλια