Στα υψηλά ποσοστά του 19,7% παρέμειναν οι σωρευτικοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των ευρωπαϊκών τραπεζών
Σε υψηλά επίπεδα παρέμεινε η κεφαλαιακή επάρκεια (Capital Adequacy) των τραπεζών της Ευρωζώνης κατά το 4ο τρίμηνο 2023 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.
Πιο συγκεκριμένα, οι σωρευτικοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας σε ότι αφορά τα Tier I (βασικός και συμπληρωματικός δείκτης μαζί) διαμορφώθηκαν σε 19,71% που θεωρείται ιδιαίτερα ικανοποιητικό στην παρούσα συγκυρία.
Σημειώνεται ότι ο βασικός δείκτης Tier I διαμορφώθηκε στο 15,73%.
Ωστόσο η διακύμανση ανάμεσα στα κράτη μέλη είναι έντονα διαφοροποιημένη με χαμηλότερη στις ισπανικές τράπεζες (12,67%) και υψηλότερη στις εσθονικές τράπεζες (21,54%). Η Ελλάδα είναι προτελευταία (πριν την Ισπανία) με μεσοσταθμικό δείκτη κεφαλαιακής ρευστότητας λίγο πάνω από 15%. Οι μεγάλες συστημικές τράπεζες στην Ευρωζώνη διαμόρφωσαν σωρευτικό δείκτη της τάξης του 14,3%
Στο 2,3% το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL’s) στην Ευρωζώνη
Ο μεσοσταθμικός δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL’s) στις τράπεζες της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 2,3% κατά το δ’ τρίμηνο και το υπόλοιπο των NPL’s παρέμεινε αμετάβλητο στα 347 δις. ευρώ ενώ τα συνολικά δανειακά υπόλοιπα μειώθηκαν στα 15,072 τρις ευρώ στο δ’ τρίμηνο έναντι 15,183 τρις ευρώ στο γ’ τρίμηνο. Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν μειώσει τον δείκτη NPL’s στα επίπεδα του 5% περίπου.
Απόδοση (ιδίων) κεφαλαίων
Η σωρευτική ετησιοποιημένη απόδοση ιδίων κεφαλαίων ανέρχεται σε 9,31% στο δ’ τρίμηνο. Η αύξηση στα λειτουργικά έσοδα ήταν ο βασικός λόγος που καταγράφηκε σημαντική αύξηση στην καθαρή κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών. Κατά το δ’ τρίμηνο το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο των ευρωπαϊκών τραπεζών διαμορφώθηκε στο 1,6% ενώ στην Ελλάδα είναι στο 3,2% περίπου και είναι 3η από την κορυφή. Να σημειωθεί ότι τα επιτοκιακά περιθώρια εκτινάχθηκαν από το 2022 στο 2023 εξαιτίας της μεγάλης ανόδου των επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Σχόλια