Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος από εμάς θέλησε να φωτογραφίσει το φαγητό, τον καφέ ή το επιδόρπιο του. Ματαιοδοξία, χαρά που θέλουμε απλά να μοιραστεί ή μήπως δουλειά για κάποιον επαγγελματικό λογαριασμό στα social media;
Από τους επαγγελματίες της εστίασης, των social media και του content creation και τους food bloggers μέχρι εκείνους που απλά θέλουν να βγάλουν μια καλή φωτογραφία ενός γεύματος σε ένα ταξίδι ή τα πιάτα από το φαγητό που μαγείρεψαν για ώρες για να τα προσφέρουν στην ηλιόλουστη βεράντα και στους φίλους τους, πολλοί θα ήθελαν να γνωρίζουν μερικά τεχνικά μυστικά για ένα άρτιο αποτέλεσμα.
Αυτά τα μυστικά μοιράστηκε μαζί μας η Άρτεμις Τσίπη, που από το 2010 ορισμένοι μπορεί να τη γνωρίζετε μέσω του blog της WonderFoodLand που αντανακλά την αγάπη της για το φαγητό, τα περιοδικά και βιβλία μαγειρικής τα οποία κρατά σε “ειδικό” τμήμα στη βιβλιοθήκη της, αλλά και την ανάγκη της να σκέφτεται, να βλέπει και να μιλά διαρκώς το για φαγητό.
Όπως η ίδια περιγράφει η μαγειρική, η “σκηνοθεσία” του φαγητού, η “σκηνογραφία”, η “ζωγραφική” και η φωτογραφική απεικόνιση είναι εκείνα που πραγματικά εξάπτουν την δημιουργικότητα της με άλλα λόγια ο τομέας της φωτογράφισης και του styling του φαγητού.
Με πολυετή εμπειρία μέσα από επαγγελματικές κουζίνες, δημιουργία συνταγών, food styling και φωτογραφίσεων καθώς και από το στούντιο του Άκη Πετρετζίκη ως full time food stylist για τρία περίπου χρόνια περίπου, μοιράζεται μαζί μας τις παρακάτω συμβουλές.
Τips+tricks για Styling & Φωτογράφιση φαγητού
-Λάδι: Οποιοδήποτε λάδι (ηλιέλαιο, ελαιόλαδο κλπ) είναι ο καλύτερός μας φίλος σου στο food styling. “Zωντανεύει” “ψόφια” κρεατικά, λιωμένα τυριά, λαχανικά και γενικά δίνει μια γυαλάδα στα μουντά μας φαγητά. Προσοχή, με μέτρο και πάντα με πινελάκι, ίσα να γυαλίσουν τοπικά, όπου χρειάζεται, σε επιλεγμένα σημεία που “βλέπει” η κάμερα μας.
-Πιστολάκι θερμού αέρα: Με ένα πιστολάκι μπορούμε να λιώσουμε-ζεστάνουμε υλικά όπως το τυρί ή το βούτυρο και να καψαλίσουμε ελαφρώς λεπτές φλούδες όπως από πιπεριές αλλά και να ξεθολώσουμε κάτι από την υγρασία ή και τον πάγο όπως για παράδειγμα ένα παγωμένο ποτήρι.
-Φλόγιστρο: Μικρό ή και μεγάλο για διάφορες χρήσεις, από γρήγορο “ψήσιμο”, μέχρι γραμμές σε κρέας (καίγοντας σε μεταλλική βέργα για σουβλάκι), γκραντινάρισμα, καψάλισμα μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά.
-Σύριγγα: Μας βοηθά να τραβήξουμε περισσευούμενα υγρά από ποτήρια ή άλλα δοχεία χωρίς να λερώσουμε το σκεύος ή να προσθέσουμε έξτρα ρευστό κρόκο αυγού σε ένα μελάτο αυγό, σιρόπι σε ένα burger, παγωτά ή γλυκά.
-Οδοντογλυφίδες και καλαμάκια: Υποστυλώνουν burgers, pancakes, brownies και ο,τιδήποτε έχει ανάγκη για χτίσιμο προς τα πάνω και τα βοηθούν να παραμείνουν στο ύψος τους. Φροντίζουμε φυσικά να τα τοποθετούμε πάντα από το πίσω μέρος φυσικά του hero dish ώστε να μη φαίνονται στον φακό.
-Blue tackk: Στηρίζουν συσκευασίες ή προϊόντα όπως τα σφουγγαράκια αλλά με μεγαλύτερη σταθερότητα, κολλάνε προσωρινά επιφάνειες, πιρουνάκια, πιάτα κλπ στη θέση που τα θέλουμε (σε περίπτωση που δεν πρέπει να μετακινηθούν) και γενικά είναι υλικό που θα θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε πολύ συχνα.
-Καφές στιγμιαίος αραιωμένος με νερό, δίνει το τέλειο ψημένο χρώμα σε ένα χλωμό- σχετικα άψητο κοτόπουλο, μπιφτέκι, κρέας που θα αλείψουμε με ένα πινέλο. Ωραία εξίσου μπορεί να λειτουργήσει και η σόγια σος σε αυτή την περίπτωση.
-Φως: Το Α και το Ω στη φωτογραφία. Αν δεν διαθέτετε εξοπλισμό για τεχνητό φωτισμό, πηγαίνουμε κοντά στο παράθυρό μας ή στη μπαλκονόπορτα και στήνουμε εκεί το πιάτο μας. Δεν φωτογραφίζουμε με πλάτη στο παράθυρο αλλά από το πλάι – και αν είμαστε πιο προχωρημένοι, μπορούμε να παίξουμε και με back light (να φωτογραφίσουμε δηλαδή με το φως απέναντί μας για πιο “δραματικό” αποτέλεσμα.
-Ανακλαστήρας: Απέναντι από το φως χρειαζόμαστε κάτι να αντανακλά το φως και να “γεμίζει” τις σκιές. Και είναι πολύ απλό αφού ένα μεταλλικό καπάκι κατσαρόλας, ένα λευκό χαρτί-χαρτόνι, μια μικρή επιφάνεια ντυμένη με αλουμινόχαρτο, ακόμα κι ένας καθρέφτης μπορούν να παίξουν το ρόλο του ανακλαστήρα.
Σχόλια