Tο TAKE CARE είναι μια web και mobile based εφαρμογή διαχείρισης της φαρμακοθεραπείας και συμμόρφωσης του ασθενούς με αυτή. Περιλαμβάνει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, προσβάσιμη από κάθε φαρμακείο μέσω δωρεάν εγγραφής η οποία επικοινωνεί με το αντίστοιχο mobile application για τον ασθενή-χρήστη το οποίο είναι επίσης δωρεάν.
Αν και προέρχεται από οικογένεια 4 γενεών φαρμακοποιών, η Σοφία Κούνουπα απέκτησε πτυχίο Διατροφολογίας το 2008 από το πανεπιστήμιο του Greenwich, ενώ το 2013 αποφοίτησε με πτυχίο Διοίκησης επιχειρήσεων από το πανεπιστήμιο του Hertfordshire. Ύστερα από διάκριση στον επιχειρησιακό διαγωνισμό MODUS VIVENTI όπου κατέκτησε την πρώτη θέση, απέκτησε MBA από το London Southbank University για το οποίο της απονεμήθηκε πλήρης υποτροφία. Από το 2009, παράλληλα με τις σπουδές της εργάστηκε ως Account Executive στην οικογενειακή επιχείρηση Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας «K. Provoli». Το 2012, ανέλαβε την grassroot καμπάνια Repower Greece, για λογαριασμό της εταιρίας Foresight ενώ παράλληλα ανέλαβε τη θέση της Corporate Affairs Manager στην K.Provoli. Στην αρχή του 2014, δημιούργησε την εταιρία επικοινωνίας NOUFIO Μ.Ε.Π.Ε η οποία ειδικεύεται στις υπηρεσίες επικοινωνίας στον χώρο της υγείας και στη δημιουργία καινοτόμων εφαρμογών φαρμακείου όπως το DataBox, το PharmaBit και το PharmaReport. Το τελευταίο και πιο καινοτόμο project της NOUFIO, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο είναι το Take Care
Το Take Care δημιουργήθηκε να βοηθήσει στη σωστή χρήση φαρμάκων και τη μη ακριβή συμμόρφωση των ασθενών με τη φαρμακευτική τους αγωγή
Πως λειτουργεί;
Η υπηρεσία της διαχείρισης της φαρμακοθεραπείας προσφέρεται μέσα στο φαρμακείο, μόνο από τον φαρμακοποιό και απαιτεί την συναίνεση του ασθενούς. Η διαδικασία ξεκινάει με την καταγραφή του συνόλου της φαρμακοθεραπείας του ασθενούς από τον φαρμακοποιό στην πλατφόρμα του Take Care μέσω συζήτησης με τον ασθενή.
Επίσης η πλατφόρμα του Take Care υποδεικνύει αυτόματα στον φαρμακοποιό αλληλεπιδράσεις ή αντενδείξεις που μπορεί να προκύψουν στην φαρμακευτική αγωγή και επιτρέπει την άμεση σύνταξη «Κίτρινης Κάρτας» στον ΕΟΦ, στα πλαίσια της φαρμακοεπαγρύπνησης. Η διαδικασία στο φαρμακείο ολοκληρώνεται με την τελική ρύθμιση της φαρμακοθεραπείας, καθώς ο φαρμακοποιός καταχωρεί στην πλατφόρμα τις σωστές ώρες χορήγησης κάθε σκευάσματος, σημειώνοντας και τις αντίστοιχες πληροφορίες προφύλαξης προς τον ασθενή.
Ο ασθενής μπορεί είτε να εγγραφεί από τον φαρμακοποιό του στην πλατφόρμα Take Care ή να εγγραφεί μόνος του μέσω της εφαρμογής. Μέσω της εφαρμογής ο ασθενής προσθέτει το φαρμακείο της επιλογής του και με αυτόν τον τρόπο δίνει πρόσβαση στον φαρμακοποιό να διαχειριστεί την φαρμακοθεραπεία του. Ο ασθενής ανά πάσα στιγμή μπορεί να αφαιρέσει ή να προσθέσει φαρμακείο της επιλογής του.
Εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της Διαχείρισης Φαρμακοθεραπείας από τον φαρμακοποιό, όπως περιγράφεται παραπάνω, η εφαρμογή Take Care για τον ασθενή:
- Περιλαμβάνει το χρονοδιάγραμμα και τις συμβουλές του φαρμακοποιού, ώστε να είναι πάντα διαθέσιμα στον ασθενή
- Στέλνει ειδοποιήσεις (Alerts) στο κινητό τηλέφωνο (smart phone) του ασθενούς για υπενθύμιση λήψης της αγωγής του, για κάθε διαφορετικό φάρμακο, την ώρα που πρέπει να ληφθεί
- Δημιουργεί γράφημα συμμόρφωσης με την αγωγή, η οποία μπορεί να επιδειχτεί στο φαρμακοποιό η τον γιατρό σε επόμενη επίσκεψη.
Γιατί και πως δημιουργήθηκε;
Το Take Care δημιουργήθηκε θέλοντας να δώσει λύση στα 2 βασικά φαρμακοθεραπευτικά προβλήματα και συγκεκριμένα τη μη σωστή χρήση φαρμάκων και τη μη ακριβή συμμόρφωση των ασθενών με τη φαρμακευτική τους αγωγή. Τα παραπάνω αναγνωρίζονται ως τα μεγαλύτερα προβλήματα στον τομέα της υγείας σήμερα. Σύμφωνα με έρευνες, παγκοσμίως, ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των ασθενών δεν λαμβάνουν τα φάρμακά τους σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες ή δεν παραμένουν συμμορφωμένοι με την φαρμακευτική τους αγωγή (σε διάστημα ενός έτους). Το γεγονός αυτό αυξάνει τον αριθμό των περιστατικών που χρήζουν επείγουσας περίθαλψης και νοσηλείας και, κατ’επέκταση, τη δαπάνη της υγειονομικής περίθαλψης.
Σε πολλές δυτικές χώρες έχει εφαρμοστεί ως τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού η υπηρεσία της Διαχείρισης της Φαρμακοθεραπείας μέσω των φαρμακείων (πχ. υπηρεσία MUR στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπηρεσία MTM στις Ηνωμένες Πολιτείες). Η υπηρεσία αυτή περιλαμβάνει πρωτόκολλα διαχείρισης και διαδικασίες ενημέρωσης, συμβουλής και παρακολούθησης της φαρμακοθεραπείας των ασθενών από τους φαρμακοποιούς.
Στην Ελλάδα, όπου η ρύθμιση της φαρμακευτικής δαπάνης είναι ένα φλέγον θέμα, δεν υπάρχει μία τέτοια θεσμοθετημένη υπηρεσία. Το Take Care λοιπόν είναι ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Ταυτόχρονα, η τεχνολογία μας επιτρέπει η διαδικασία της Διαχείρισης της Φαρμακοθεραπείας να μην τελειώνει στο φαρμακείο, αλλά η συμβουλή και η προτροπή για συμμόρφωση, να συνοδεύει συνεχώς τον ασθενή, μέσω της εφαρμογής Take Care για smartphones.
Για το σχεδιασμό της εφαρμογής έχει ληφθεί υπόψη η ανάλογη εμπειρία από τις ΗΠΑ, ενώ για τη διαδικασία της Διαχείρισης της Φαρμακοθεραπείας έχουν ακολουθηθεί κυρίως τα πρωτόκολλα στην Αγγλία.
Επίσης η εφαρμογή είναι εγκεκριμένη από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη δυνατότητα χρήσης της εφαρμογής από τους φαρμακοποιούς.
Ποια οφέλη θα προκύψουν από τη χρήση του Take Care;
Είναι προφανείς οι ωφέλειες που θα προκύψουν από την υλοποίηση του προγράμματος:
- Για τους χρήστες, ασθενείς και ειδικά χρόνια πάσχοντες, βελτίωση των αποτελεσμάτων της περίθαλψής τους και υποβοήθηση στην υπενθύμιση λήψης των φαρμάκων.
- Για τον ΕΟΠΥΥ και γενικότερα τη δημόσια περίθαλψη: καλύτερα αποτελέσματα δημόσιας υγείας με παράλληλη περιστολή της δαπάνης και αποσυμφόρηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων από πολλά περιστατικά. Αξιοποίηση των data (συμμόρφωσης με αγωγή), σε συνεργασία με τον ΠΦΣ για προγραμματισμό και μελέτες.
- Για τους φαρμακοποιούς: αναβάθμιση των υπηρεσιών φαρμακευτικής φροντίδας και του επιστημονικού τους ρόλου, αναγνώριση του ρόλου τους ως συμβούλων ΠΦΥ στους πολίτες, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων καναλιών
- Για γιατρούς και άλλους παρόχους υγείας: πρόσθετο εργαλείο διευκόλυνσης του έργου τους, και παρακολούθησης της κλινικής εικόνας του ασθενούς με πρόσθετη την πληροφορία της συμμόρφωσης του με τη φαρμακευτική αγωγή.
Πως μπορεί να το χρησιμοποιήσει κανείς και πως κάνει εγγραφή;
Ο φαρμακοποιός εγγράφεται δωρεάν στην πλατφόρμα Take Care μέσω του site δηλώνοντας την επωνυμία του φαρμακείου του και έναν μοναδικό κωδικό ανά φαρμακείο. Ο ασθενής μπορεί είτε να εγγραφεί από τον φαρμακοποιό του στην πλατφόρμα Take Care ή να εγγραφεί μόνος του μέσω της εφαρμογής η οποία είναι διαθέσιμη τόσο για iOS τόσο για android κινητά. Ωστόσο η φαρμακοθεραπεία του ασθενούς στην πλατφόρμα Take Care, συμπληρώνεται αποκλειστικά από τον φαρμακοποιό του. Οπότε όσοι πολίτες ενδιαφέροντα, ας επισκεφθούν το φαρμακείο της γειτονιάς τους!
Σχόλια