Τυροφάγος, Τυρινή, Μακαρονού όπως και αν την ονομάσουμε μιλάμε για την εβδομάδα που διανύουμε και που με αυτό το Σαββατοκύριακο φτάνει στο τέλος της.
Σύμφωνα με την παράδοση αυτή την εβδομάδα μετά το αποκορύφωμα της Κρεατινής εβδομάδας, το κρέας δεν έχει πια θέση στα πιάτα μας.
Αντιθέτως το τυρί, το γάλα και τα αβγά παίρνουν ρόλο πρωταγωνιστικό ώστε να μας βοηθήσουν να έχουμε δυνάμεις, τουλάχιστον όσοι σύμφωνα με τα έθιμα θα νηστέψουμε τη Σαρακοστή περιμένοντας καρτερικά το Πάσχα, το πέρασμα και πάλι στην διατροφική καθημερινότητα. Αλλά και μετρώντας τις επόμενες εβδομάδες κόβοντας τα ποδαράκια της Κυράς Σαρακοστής.
Την εβδομάδα αυτή κορυφώνονται οι εκδηλώσεις που θυμίζουν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή του χρόνου διονυσιακή γιορτή. Άλλωστε Απόκριες σημαίνει «από + κρέας».
Μια εβδομάδα ωσπού να πούμε “το τυρί τυράκι”
Στα πρόθυρα της άνοιξης τα δρώμενα σχετίζονται με την πράξη της αναπαραγωγής αλλά και τη γονιμότητα της γης, τα φυτά, τα ζώα, την τροφή. Κουδούνια, κροτίδες, φωτιές, τομάρια τράγου, φανοί και άλλα σύμβολα επιστρατεύονται αυτές τις μέρες για να βροντοφωνάξουν την έλευση όλων όσων θα ανθίσουν σε μια ακόμη χορταστική χρονιά και που ύστερα θα καταλαγιάσουν για την εξαγνιστική περίοδο της Σαρακοστής.
Στις κοινωνίες που τηρούν τα έθιμα και τις θρησκευτικές παραδόσεις και όπου δεν υπήρχαν ψυγεία, η εβδομάδα αυτή ήταν η τελευταία ευκαιρία να καταναλώσουν τα άφθονα αυτή την εποχή γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα καθώς και αυγά, πριν την Καθαρά Δευτέρα και τη νηστεία της Σαρακοστής.
Σε πολλά μέρη οι άνθρωποι αυτές τις ημέρες ζητούν συγχώρεση ο ένας από τον άλλο σε γεύματα. Κάθονται στο ίδιο τραπέζι και μονιασμένοι μοιράζονται εδέσματα και πιάτα που έχουν βάση τους τα παραπάνω: τυρόπιτες, μακαρόνια, αυγά, γαλατόπιτες, ρυζόγαλα, μαντολάτα κ.α
Ενώ η πάστρα, το πλύσιμο των σκευών της κουζίνας είναι σχολαστικό ώστε να φύγει κάθε ίχνος λίπους και να υποδεχθούμε την ομώνυμη Καθαρο-δευτέρα και τη Σαρακοστή.
Σχόλια