Success story. Μια φράση που μπορεί πριν από μια δεκαετία ίσως να αποτελούσε έναν διακαή πόθο για έναν νέο επιχειρηματία ή ίσως μια υπερβολική διατύπωση σε κάθε επιχειρηματική είδηση που από μια ιδέα στο χαρτί μετουσιώνονταν σε απτά αποτελέσματα.
Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν πράγματι πληθύνει οι καινοτόμες ιδέες, το ύψος των χρηματοδοτήσεων, τα κατάλληλα εργαλεία και το mentoring. Έχουν αυξηθεί δε αυτοί που παίρνουν πρωτοβουλίες, έχουν καινοτόμες ιδέες και ιδρύουν νεοφυείς επιχειρήσεις. Πολλά είναι και τα παραδείγματα επιτυχιών που έχουν απασχολήσει την χώρα αλλά και τις διεθνείς αγορές ειδικότερα.
Δίνοντας λύση σε πραγματικά προβλήματα
Στον κόσμο του επιχειρείν, η ανάγκη συχνά λειτουργεί ως η πηγή έμπνευσης για τις πιο καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες. Από την ανάγκη για λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι ιδρυτές έως την αναγνώριση των κενών στην αγορά, οι επιτυχημένες startups συχνά ξεκινούν από τη βαθιά κατανόηση των αναγκών και των προκλήσεων.
Η ιστορία των πετυχημένων startups γενικά ξεκινάει από έναν ιδρυτή που βιώνει ένα πρόβλημα ή μια ανάγκη στην καθημερινή του ζωή. Αυτό το πρόβλημα ή η ανάγκη στη συνέχεια μετατρέπεται σε κίνητρο για τη δημιουργία μιας λύσης που δεν είναι μόνο βολική γι' αυτόν, αλλά και για πολλούς άλλους που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα.
Μια πρωτοβουλία που παρουσιάζει ένα καινοτόμο προϊόν ή υπηρεσία, βασισμένη στην άμεση ανάγκη ή εμπειρία του ιδρυτή, μπορεί να έχει έναν τεράστιο αντίκτυπο στην αγορά.
Ένα τέτοιο προϊόν ή υπηρεσία δεν είναι απλώς μια εφεύρεση: είναι μια απάντηση σε μια πραγματική ανάγκη, κάτι που οι άνθρωποι επιθυμούν ή χρειάζονται πραγματικά.
Το Uber είναι ένα ζωντανό παράδειγμα αυτής της δυναμικής. Ο ιδρυτής της εταιρείας, έχοντας βιώσει ο ίδιος τη δυσκολία να βρει μεταφορικό μέσο σε μια μεγάλη πόλη, ανέπτυξε μια εφαρμογή που επιτρέπει στους ανθρώπους να καλούν άμεσα ένα όχημα με ένα κλικ στο κινητό τους τηλέφωνο
Έχουμε όμως και στην χώρα μας παραδείγματα εταιρειών που είδαν μια ανάγκη και την μετέτρεψαν σε επιτυχημένη επιχειρηματική ιδέα.
Hack-άροντας από 12 χρονών!
Ο Χάρης Πυλαρινός είναι ο Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Hack The Box. Η Hack The Box είναι μια κορυφαία πλατφόρμα συνεχούς κατάρτισης, πιστοποίησης και αξιολόγησης ταλέντων στο cybersecurity που δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις, κυβερνητικά ιδρύματα, πανεπιστήμια αλλά και μεμονωμένους χρήστες, να βελτιώσουν την επιθετική και αμυντική τους στάση στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.
Όλα ξεκίνησαν όταν ήταν 12 χρονών και στο σχολείο του δημιουργήθηκε μία τάξη υπολογιστών! Βέβαια, ακόμα και οι δάσκαλοι του έλεγαν στους γονείς του να μην ασχολείται ο Χάρης με τους υπολογιστές αλλά να παρακολουθεί περισσότερο τα παραδοσιακά μαθήματα.
Ο Χάρης δεν τους άκουσε όμως και ξεκίνησε το hacking προσπαθώντας να μπει στον υπολογιστή του πατέρα του!
Πρόσφατα μάλιστα ακούσαμε τον Χάρη Πυλαρινό του Hack-the-Box να λέει στο podcast του Μάρκου Βερέμη, (το Innovative Greeks Podcast) πως η ιδέα του για μια εκπαιδευτική πλατφόρμα για «χάκερς» γεννήθηκε από μια προσωπική ανάγκη να ασχοληθεί με το χόμπι του, σε μια εποχή που οι επιχειρήσεις άρχισαν να μαθαίνουν την έννοια της κυβερνοασφάλειας.
Innovative Greeks Talks: Ο λόγος στους πρωταγωνιστές
Στο ίδιο podcast ακούσαμε και τον ιδρυτή του πλέον γνωστού Skroutz.gr, Γιώργο Χατζηγεωργίου που εξηγούσε πως άρχισε η εταιρεία από μια ιδέα που είχε στήσει μόνος του για να μπορεί να βρίσκει γρήγορα τα περιφερειακά αξεσουάρ για τον υπολογιστή του όπως κάρτες γραφικών και motherboards.
Πέρα από την αναγνώριση των ατομικών αναγκών, οι επιχειρηματίες πρέπει να είναι επίσης σε θέση να δουν τις ευκαιρίες στην αγορά. Αυτό μπορεί να σημαίνει την αναγνώριση κενών στην παροχή προϊόντων ή υπηρεσιών, ή η ανάγκη του εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων διαδικασιών σε έναν κλάδο.
Και εδώ, έχουμε ελληνικές εταιρείες που διαπρέπουν όπως την Hellas Direct που προσφέρει ασφάλεια αυτοκινήτων χωρίς όμως ασφαλιστές, ή την Workable που δημιούργησε μια πλατφόρμα για καλύτερη διαχείριση των βιογραφικών που ζήλεψε και προσπάθησε να εξαγοράσει μέχρι και το LinkedIn.
Αυτός ο τρόπος σκέψης, ο οποίος εστιάζει στην κατανόηση και αντιμετώπιση μιας συγκεκριμένης ανάγκης, είναι αυτό που καθιστά τις startups τόσο πολύτιμες και επιτυχημένες.
Το οικοσύστημα φαίνεται πια αναβαθμισμένο. Πιο ώριμο και έτοιμο για νέες καινοτόμες ιδέες. Ποιο θα είναι το επόμενο μεγάλο story;
Σχόλια