Αμετάβλητος με 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα - Με 2,6% η Ευρωζώνη
Αμετάβλητος έμεινε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα στο 3,2% τον Φεβρουάριο όπως και τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat. Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στο 3,7%.
Σε επίπεδο ευρωζώνης, ο πληθωρισμός «έτρεξε» με 2,6% ετησίως μετά το 2,8% του Ιανουαρίου, ωστόσο η μέση εκτίμηση των αναλυτών περίμενε μία υποχώρηση στο 2,5%.
Όσον αφορά στο δομικό πληθωρισμό (δεν συμπεριλαμβάνονται οι τιμές των τροφίμων και των καυσίμων), κατέγραψε μικρή επιβράδυνση. Αυξήθηκε με ρυθμό 3,1% ετησίως τον Φεβρουάριο μετά το 3,3% του Ιανουαρίου, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να …διαψεύδονται καθώς ανέμεναν μεγαλύτερη επιβράδυνση στο 2,9%.
Σε μηνιαία βάση ο δομικός πληθωρισμός παρουσίασε αύξηση κατά 0,7% από τον Ιανουάριο μετά την πτώση κατά 0,9% που είχε εμφανίσει συγκριτικά με το Δεκέμβριο.
Στις βασικές συνιστώσες του πληθωρισμού, η κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ και καπνικά είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον ρυθμό του ΔΤΚ με ετήσια αύξηση 4% τον Φεβρουάριο, αν και επιβράδυνε από το 5,6%.
Οι τιμές στις υπηρεσίες αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 3,9%, ελαφρώς χαμηλότερα από το 4% του Ιανουαρίου, ενώ τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά έτρεξαν με +1,6% έναντι 2% τον Ιανουάριο, ενώ η ενέργεια σημείωσε πτώση 3,7%, έναντι της μείωσης κατά 6,1% που είχε προηγηθεί.
Σε επίπεδο μελών-κρατών της ευρωζώνης, ο υψηλότερος πληθωρισμός τον Φεβρουάριο ήταν στην Κροατία με 4,8% ετησίως, στην Εσθονία 4,4% και στην Αυστρία 4,2%.
Στον αντίποδα, στη Λετονία ο ΔΤΚ εμφάνισε ετήσια αύξηση μόλις 0,7%, στην Ιταλία 0,9% και στην Λιθουανία 1,1%.
Στο 2,7% διαμορφώθηκε ο ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης στη Γερμανία. Τον Ιανουάριο ήταν στο 3,1%. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,6%.
Στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Σεπτέμβριο του 2021 υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία. Οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 3,1% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, από 3,4% τον Ιανουάριο.
με πληροφορίες από ertnews.gr
Σχόλια