Η επόμενη ημέρα της εργασίας στην εποχή της ΤΝ δεν θα είναι ούτε ο επιχειρηματικός παράδεισος ούτε η εργασιακή κόλαση
Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί την μεγαλύτερη σύγχρονη τεχνολογική παρέμβαση σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Από την ιατρική μέχρι τις υπηρεσίες, η μεγιστοποίηση των εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης οδηγεί σε θεαματική αύξηση παραγωγικότητας αλλά και αύξηση της ανεργίας. Ωστόσο οι επιχειρηματίες και οι αναλυτές εκτιμούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας που θα αφορούν συμπληρωματικές δραστηριότητες (έλεγχοι ποιότητας, after sales κ.ά.) ώστε να ελαχιστοποιούνται τα λάθη κατά την διάρκεια των δράσεων.
Ιδιαίτερα βοηθητική η παρέμβαση της τεχνητής νοημοσύνης στην Ιατρική
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ότι στην ιατρική και ειδικά στην χειρουργικοί, οι ιατροί-χειρουργοί θα εποπτεύουν τις διαδικασίες προκειμένου να καλύπτουν ή να διορθώσουν πιθανές τεχνολογικές αστοχίες. Ωστόσο, εκτιμάται ότι λόγω της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, τα ιατρικά λάθη θα ελαχιστοποιηθούν ενώ θα αυξηθεί η ανθρώπινη (ιατρική δραστηριότητα) σε θέματα μετεγχειρητικής διαχείρισης και νοσηλείας.
Επίσης, στον ιατρικό κλάδο, η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να λειτουργήσει άμεσα σε προληπτικό επίπεδο (διαγνωστικό επίπεδο) αλλά δεν θα αναιρέσει την ανθρώπινη εκτίμηση (δεύτερη άποψη) που θα δίνουν οι γιατροί. Η παρέμβασή τους μπορεί να ενισχυθεί και λόγω της εμπειρίας τους την οποία δεν μπορεί να καλύψει η τεχνητή νοημοσύνη.
Επιχειρήσεις- Υπηρεσίες
Στις επιχειρηματικές δραστηριότητες, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες θέσεων εργασίας χαμηλής γραφειοκρατικής αξίας. Ωστόσο κάποιες θέσεις στα οργανογράμματα θα μετακινηθούν προς παραπλήσιες δραστηριότητες, για τις οποίες δεν θα μπορεί ή δεν θα αξίζει να επενδύσουν στην τεχνητή νοημοσύνη. Το συνολικό αποτύπωμα σε όρους οικονομίας στις επιχειρήσεις και στις υπηρεσίες από την τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να φτάσει στην μείωση του λειτουργικού κόστους από 30-50% αλλά αυτό – εκτιμούν οι επιστήμονες – δεν θα συμβεί από την πρώτη μέρα εισαγωγής της τεχνητής νοημοσύνης αλλά σταδιακά και γεωμετρικά αυξανόμενη.
Και εδώ κάποιο προσωπικό που μπορεί να παραμεριστεί από την αλυσίδα παραγωγής , μπορεί να κατευθυνθεί και να λειτουργήσει σε άλλους κλάδους της επιχείρησης.
Τουρισμός: Η τεχνητή νοημοσύνη θα λειτουργήσει σε δευτερογενείς τομείς
Η τεχνητή νοημοσύνη στον κλάδο του τουρισμού αναμένεται να περιορίσει την δράση της σε δευτερογενείς δραστηριότητες. Για παράδειγμα σε θέματα καθαριότητας, σε χώρους εστιατορίων, ασφάλειας και , κυρίως, κρατήσεων. Ειδικά θα επηρεάσει το front desk σε νυκτερινές ώρες όπου δεν υπάρχει ιδιαίτερη προσφορά εργασίας, σε κλήσεις ταξί, σε πληροφόρηση ταξιδιωτών.
Οι επιχειρηματίες του τουρισμού θεωρούν ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του κλάδου και των εργαζομένων με τους πελάτες τους (ταξιδιώτες) είναι η ανθρώπινη επαφή και η αίσθηση της ταξιδιωτικής ασφάλειας. Αυτή μόνο οι εργαζόμενοι στον τουρισμό μπορούν να την δώσουν. Άλλωστε οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, σε μεγάλο βαθμό αντιπροσωπεύουν την κουλτούρα και της χώρας για τους ταξιδιώτες λίγων ημερών.
Έρευνα του 2023 του ΟΟΣΑ
Μελέτη του ΟΟΣΑ, η οποία βασίζεται στα αποτελέσματα έρευνας που έκανε το 2022 σε 2.000 εργοδότες και 5.300 εργαζόμενους στον μεταποιητικό και χρηματοπιστωτικό κλάδο επτά χωρών, οδηγεί σε ένα εκ πρώτης όψεως απροσδόκητο συμπέρασμα: Οι ανησυχίες για σημαντική μείωση της απασχόλησης δεν έχουν επιβεβαιωθεί έως τώρα.
Ο περιορισμένος αντίκτυπος της ΑΙ στην αγορά εργασίας εξηγείται, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, από το γεγονός ότι η χρήση της βρίσκεται ακόμη σε ένα αρχικό στάδιο, με τις μεγάλες επιχειρήσεις να πειραματίζονται για την εφαρμογή της. Εξηγείται ακόμη από το ότι οι πρωτοπόρες στη χρήση της εταιρείες ήταν απρόθυμες να προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων, προτιμώντας την προσαρμογή του προσωπικού τους μέσω των συνταξιοδοτήσεων, οικειοθελών αποχωρήσεων και περιορισμού των προσλήψεων.
Ωστόσο, είναι φανερό ότι ο κίνδυνος υποκατάστασης ανθρώπινου δυναμικού από τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης είναι υπαρκτός και αναγνωρίζεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους που ρωτήθηκαν στην έρευνα.
Τρεις στους πέντε ανησυχούσαν ότι μπορεί να έχαναν τη δουλειά τους στην επόμενη 10ετία, ιδιαίτερα εκείνοι που συνεργάζονταν με την ΑΙ, ενώ δύο στους πέντε φοβούνταν μειώσεις στους μισθούς τους μέσα στην ίδια χρονική περίοδο.
Τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν θεωρητικά τα επαγγέλματα, όπου η δουλειά μπορεί να γίνει αυτοματοποιημένα, τα οποία αντιστοιχούν στο 27% της συνολικής απασχόλησης. Κίνδυνοι μπορεί να υπάρχουν, ωστόσο, και για άλλα επαγγέλματα καθώς, σε αντίθεση με προηγούμενες σχετικές τεχνολογίες, όπως των ρομπότ, η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί μία καθολικού σκοπού τεχνολογία – όπως ο ηλεκτρισμός ή το διαδίκτυο – και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους οικονομικούς κλάδους και για ένα ευρύτατο φάσμα εργασιών.
Σχόλια