
Όπως είχα αναφέρει στο παρελθόν, εξαιρετικά ενδιαφέρον παρουσιάζει το επιχειρηματικό μοντέλο του Re-commerce(Re-Commerce: Το κοινωνικό επιχειρείν μεταχειρισμένων αντικειμένων), εφόσον οι υπηρεσίες εστιάζονται στη μεταπώληση μεταχειρισμένων ενδυμάτων. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελεί το επιχειρηματικό μοντέλο της γαλλικής Vestiaire Collective.
Η παραπάνω εταιρεία προσφέρει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πλατφόρμα C2C (consumer to consumer) μεταπώλησης μεταχειρισμένων ειδών πολυτελείας, όπως για παράδειγμα πολυτελή ενδύματα και αξεσουάρ. Για την υπηρεσία της η Vestiaire Collective παρακρατεί μια προμήθεια ύψους έως και 33% επί της τιμής πώλησης, ενώ αυτή εξαρτάται από την τιμή του αντικειμένου.
Η παραπάνω εταιρεία έχει συλλέξει επενδυτικά κεφάλαια συνολικού ύψους 125 εκατ. δολαρίων (As ‘Re-commerce’ War Rages, Vestiaire Collective Arms Up with $62 Million Raise). Μεταξύ των επενδυτών είναι η Vitruvian Partners, η Zadig & Voltaire, η Ventech, η Balderton Capital, η Condé Nast International, η Idinvest Partners και η Eurazeo.
Η Vestiaire Collective απαριθμεί 6 εκατ. εγγεγραμμένα μέλη σε 48 χώρες, με μέσο όρο αξίας καλαθιού τα 430 δολάρια (€400), ενώ αυτή «τρέχει» με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης που αγγίζει το 60%.
Στο παρελθόν σάς είχα αναφέρει ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι ο μοχλός ανάπτυξης του κλάδου πολυτελείας. Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το γαλλικό πολυκατάστημα Galeries Lafayette εξαγόρασε πέρυσι την ανταγωνίστρια της Vestiaire Collective, την Instantluxe. Βέβαια, η αμερικανική The RealRealεξακολουθεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της Vestiaire Collective, καθώς οι πωλήσεις της(40 female founders who crushed it in 2016) ανέρχονται στα 400 εκατ. δολάρια.
Σχόλια