Το AI μπορεί να φέρει έξτρα 600 δισ. στην ευρωπαϊκή οικονομία - 3 απαιτούμενες συνθήκες
Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) μονοπωλεί το τελευταίο διάστημα όλες τις συζητήσεις που σχετίζονται με την τεχνολογία και τα (θετικά και αρνητικά) αποτελέσματα που μπορεί να έχει στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και όχι μόνο.
Εστιάζοντας στη Γηραιά Ήπειρο, η Τεχνητή Νοημοσύνη εισέρχεται με ταχείς ρυθμούς, καθώς ήδη το 1/3 των επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη να έχει υιοθετήσει ήδη την τεχνητή νοημοσύνη, σημειώνοντας αύξηση 32% από το 2022. Η διατήρηση αυτού του ρυθμού ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να εισφέρει επιπλέον €600 δισ. σε ακαθάριστη προστιθέμενη αξία στην ευρωπαϊκή οικονομία έως το 2030.
Σύμφωνα με την μελέτη της Strand Partners για λογαριασμό της Amazon Web Services (AWS) αν επιβεβαιωθεί αυτή πρόβλεψη, ο συνολικός οικονομικός αντίκτυπος από την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην Ευρώπη εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 3,4 τρισ. έως το 2030, έναντι 2,8 τρισ. ευρώ που ήταν η περσινή πρόβλεψη.
3 «πρέπει»
Ωστόσο, η εν λόγω έκθεση υποστηρίζει ότι για να «ξεκλειδώσουν» πλήρως τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, οι χώρες της Ευρώπης πρέπει να αντιμετωπίσουν τρία κρίσιμα ζητήματα:
- τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που να ευνοεί την καινοτομία,
- την αντιμετώπιση του ελλείμματος ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ευρώπη και
- τη διασφάλιση ότι οι επιχειρήσεις όλων των μεγεθών θα έχουν πρόσβαση στις τεχνολογίες αιχμής
Διαφορές σε μεγάλους ομίλους και ΜμΕ
Όπως εξηγεί η μελέτη, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει έναν ξεκάθαρα θετικό οικονομικό αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, καθώς τα 3/4 των επιχειρήσεων που την έχουν υιοθετήσει παρουσιάζουν αύξηση στα έσοδα και στην παραγωγικότητα.
Ωστόσο, η χρήση της είναι πιο διαδεδομένη μεταξύ των μεγάλων επιχειρήσεων σε σύγκριση με τις μικρομεσαίες (51% έναντι 31% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων), αντιμετωπίζοντας εμπόδια όπως είναι η εύρεση ταλέντων, κανονιστικά ζητήματα και το κόστος εφαρμογής.
«Η Ευρώπη βρίσκεται στο κατώφλι μιας άνευ προηγουμένου ευκαιρίας. Οι ΜμΕ αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και η αντιμετώπιση των προκλήσεων, που εμποδίζουν το ψηφιακό τους ταξίδι, είναι ζωτικής σημασίας. Για να αξιοποιηθεί πλήρως η δυναμική της τεχνητής νοημοσύνης, είναι επιτακτική ανάγκη η Ευρώπη να συνδράμει στις ψηφιακές δεξιότητες και στα κανονιστικά ζητήματα, ώστε να υποστηρίξει τις φιλοδοξίες των επιχειρήσεων όλων των τύπων και μεγεθών», αναφέρει η AWS Europe, EMEA.
Απαιτείται δουλειά - έλλειψη ψηφιακών δυνατοτήτων, αβεβαιότητα για ρυθμιστικό πλαίσιο
Παρά τις ενθαρρυντικές προοπτικές, η πορεία προς την ευρεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης έχει πολλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής έλλειψης ψηφιακών δεξιοτήτων και της αβεβαιότητας στο ρυθμιστικό πλαίσιο.
Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπολείπεται κατά 8 εκατομμύρια από τον στόχο της, ο οποίος είναι να απασχολούνται τουλάχιστον 20 εκατομμύρια άτομα ως ειδικοί τεχνολογίας (ICT specialists) έως το 2030, η αντιμετώπιση του χάσματος ψηφιακών δεξιοτήτων είναι μεγάλης σημασίας για τον εκδημοκρατισμό της τεχνολογίας ΑΙ.
Αναγνωρίζεται το AI ως λύση
Παρά τις προκλήσεις όμως, οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν τη δυναμική της τεχνητής νοημοσύνης στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.
Όπως επισημαίνεται και στην έκθεση, υπάρχει μια αυξανόμενη αισιοδοξία ότι η χρήση της θα φέρει μια πραγματική επανάσταση, μετασχηματίζοντας τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση και συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των ασθενειών.
Σχόλια