4 νέοι έβαλαν σκοπό να λύσουν ένα κρίσιμο ζήτημα της καθημερινότητας που αφορά την υγεία μας: Την άμεση πρόσβαση σε αίμα όταν εμείς ή τα αγαπημένα μας πρόσωπα το έχουν ανάγκη.
Πώς; Με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή εθελοντικής αιμοδοσίας, η οποία ειδοποιεί τους χρήστες μέσω push - ειδοποιήσεων, σε πραγματικό χρόνο, κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη για βοήθεια βάσει της ομάδας αίματός τους και της τοποθεσία τους.
Από την ιδέα στην πράξη
Πρόκειται για την πλατφόρμα LifePulse, μια καινοτόμα προσπάθεια της ομάδας των Θωμά Πατσάνη, Πάνου Καραδαγλή, Δημήτρη Ποζαρίτη και Χρήστου Κατσάνου που έχουν ως στόχο ένα μέλλον στο οποίο για όλους τους ασθενείς, ανεξαρτήτως τοποθεσίας, καμία ιατρική διαδικασία δεν καθυστερεί λόγω έλλειψης αίματος.
Μακροπρόθεσμα, επιτυχία για την LifePulse είναι η δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου αιμοδοσίας, μέσα από το οποίο δότες και πρόσωπα σε ανάγκη θα συνδέονται σε πραγματικό χρόνο. Στοχεύει στη μετατροπή της αιμοδοσίας από το «μια στο τόσο» σε μια τακτική, σωτήρια συνήθεια, έτσι ώστε να καλλιεργηθεί μια κουλτούρα προληπτικής προσφοράς στο σύστημα υγείας.
Μια λύση σ' ένα διαχρονικό πρόβλημα…
Αναμφίβολα, ποιος δεν έχει τρομάξει στην είδηση ότι κάποιος χρειάζεται απεγνωσμένα αίμα;
Είναι αλήθεια ότι βλέπουμε συχνά δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ανάγκη αίματος, λόγω ατυχημάτων, εγχειρήσεων ή γενικά απροόπτων. Δεν είναι καθόλου απίθανο να βρεθούμε εμείς στο μέλλον σε θέση ανάγκης ή να αγωνιούμε για έναν κοντινό μας άνθρωπο.
Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένη την διαχρονική έλλειψης αποθεμάτων αίματος στην χώρας μας, με την νέα ψηφιακή εφαρμογή η LifePulse στοχεύει το «Χρειάζεται άμεσα αίμα αυτό το αγαπημένο μου πρόσωπο» να αλλάξει σε «αυτό το αγαπημένο μου πρόσωπο έλαβε άμεσα το αίμα που χρειαζόταν».
Εύκολες διαδικασίες
Οι διαδικασίες είναι απλές: Ο χρήστης θα λαμβάνει push notification για το πού μπορεί να δώσει αίμα, καθώς και προσωποποιημένη πληροφόρηση.
Ειδικότερα, ο χρήστης, δημιουργώντας το προφίλ του, ορίζει την ομάδα αίματος του και επιλέγει την χιλιομετρική ακτίνα για την οποία επιθυμεί να λαμβάνει ειδοποιήσεις από νοσοκομεία ή τράπεζες αίματος που έχουν ανάγκη για αιμοδοσία.
Επιπλέον, αποκτά ένα μοναδικό αναγνωριστικό, το Life Pulse ID, που του προσφέρει άυλες επιβραβεύσεις για την αιμοδοτική του δράση.
Με τη σφραγίδα του Social Hackathon
Χρόνο με το χρόνο ο μαραθώνιος καινοτομίας που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Lidl Ελλάς, σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης και με την τεχνολογική και οργανωτική υποστήριξη της ελληνικής εταιρείας καινοτομίας Crowdpolicy αναβαθμίζεται διαρκώς.
Αυτή τη φορά στόχος του μαραθώνιου ήταν η ενεργοποίηση φορέων και επιχειρήσεων, αλλά και του συνόλου της κοινωνίας για τη δημιουργία πρωτότυπων εφαρμογών για την κοινωνική καινοτομία και επιχειρηματικότητα: Μεγάλος νικητής αναδείχθηκε η LifePulse, η οποία έλαβε έπαθλο 40.000 ευρώ για την επικοινωνιακή υποστήριξη και την προώθηση της ιδέας από τη Lidl Ελλάς και 5.000 ευρώ από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης.
Πώς γεννήθηκε η ιδέα
Η ιδέα γεννήθηκε όταν παρατηρήθηκε πως παρά τις καμπάνιες και τον μεγάλο αριθμό εθελοντικών οργανώσεων, το πρόβλημα παραμένει.
Μελετώντας επιστημονική βιβλιογραφία που ανέλυε το προφίλ των εθελοντών αιμοδοτών στην Ελλάδα, τι ενθαρρύνει και τι αποθαρρύνει την αιμοδοσία, η ομάδα της LifePulse κατέληξε σε αυτή την ιδέα που έχει ως σκοπό εν τέλει να θέσει τέλος στο έλλειμμα αίματος που τόσο πολύ χρειαζόμαστε σε πολλές περιπτώσεις.
Με τη διάκριση της στο μαραθώνιο κέρδισε την συμμετοχή σε ένα 5μηνο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης, το Social Innovation Lab, στα πλαίσια του οποίου τα μέλη της ομάδας πολλαπλασιάστηκαν, η εφαρμογή έλαβε σάρκα και οστά και το όραμα γιγαντώθηκε.
Σχόλια