Είναι πανθομολογούμενο ότι οι αγρότες έχουν δίκιο σε όλους τους τομείς.
Και το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο και τα προϊόντα φεύγουν φτηνά από τις καλλιέργειες και φτάνουν ακριβά στα νοικοκυριά προς όφελος του «πληθωρισμού της απληστίας» (λέγε αισχροκέρδεια) και οι καταστροφές στη Θεσσαλία είναι τεράστιες που ουσιαστικά οδήγησαν σε μείωση του ΑΕΠ κατά 0,2% με πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις και το 2024 και κυρίως η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των αναγκών που έχουν δημιουργηθεί λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού τροφίμων.
Εάν η κυβέρνηση ήθελε να ξεφύγει από την ιδεοληψία του ‘πολιτικού τσαμπουκά’ που δεν έδειξε σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, θα μπορούσε να λύσει επ’ ωφελεία όλων τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία (συνδυασμένες πηγές από ΤτΕ, ΙΟΒΕ), το μέσο κατά κεφαλή αγροτικό εισόδημα έχει μειωθεί κατά 20-25% από την έναρξη της πανδημίας (Μάρτιο 2020) μέχρι σήμερα. Κερδισμένοι είναι οι μεσάζοντες δηλαδή χονδρέμποροι, μεταφορείς, διανομείς κ.ά.
Σύμφωνα με το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο της Τράπεζας Πειραιώς για τον Αγροτικό Τομέα η αποκλιμάκωση του γεωπολιτικού ρίσκου στην Ουκρανία, η εξομάλυνση των παγκόσμιων πληθωριστικών πιέσεων, η ενδυνάμωση του δολαρίου και οι μειωμένες παγκόσμιες αναπτυξιακές προοπτικές φαίνεται να είναι οι κύριοι λόγοι της σημαντικής υποχώρησης του Δείκτη Τιμών Αγροτικών Προϊόντων το 2023, χρονιά κατά την οποία υποχώρησε 12,91% έναντι ενίσχυσης 9,87% το 2022.
Μεικτή ήταν η εικόνα στα αγροτικά προϊόντα. Σημαντική υποχώρηση παρουσίασαν οι τιμές στα ΣΜΕ σιταριού (-20,71%), καλαμποκιού (-30,55%) και σόγιας (-14,86%) υποχώρησαν, ενώ λιγότερες απώλειες σημείωσαν οι τιμές σε ρύζι (-4,13%) και βαμβάκι (-2,84%). Στον αντίποδα, ενισχύθηκαν οι τιμές στα ΣΜΕ χυμού πορτοκαλιού (+55,14%), στα βοοειδή (+9,99%) και λιγότερο στη ζάχαρη (+2,69%).
Η δικαιολογία της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχουν λεφτά μάλλον δεν ευσταθεί εάν δούμε ότι μέσα στις πρώτες 20 εργάσιμες ημέρες του 2024 η κυβέρνηση μέσω του ΟΔΔΗΧ άντλησε περίπου 6 δις. ευρώ από τις αγορές κεφαλαίων, πανηγυρίζοντας για την μεγάλη προσφορά από ξένους.
Ίσως στο σημείο αυτό, θα πρέπει να υπάρξει κάποιος που θα διαμορφώσει μία στέρεη αγροτική πολιτική προς όφελος και του αγροτικού πληθυσμού και των κατοίκων της χώρας. Η χρηματοδότηση της πολιτικής αυτής δεν είναι δύσκολη.
«Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο».
Σχόλια