Νέα πράσινα δομικά υλικά και κυκλική οικονομία στα κτίρια
Βιο-ίνες, υπολείμματα ελαστικών, ανακυκλωμένο γυαλί ή πλαστικό, βιο-σύνθετα δομικά υλικά, φύκια, απορρίμματα από καλλιέργειες ρυζιού κ.ά. είναι μερικά μόνο από τα υλικά που περιέχουν τα σύνθετα σκυροδέματα και τα νέα πράσινα δομικά υλικά που στηρίζονται στην αρχή της κυκλικής οικονομίας.
Τα παραπάνω τόνισε μιλώντας η καθηγήτρια του Τμ. Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ Μαρία Στεφανίδου.
Στην εκδήλωση-συζήτηση του Ecocity με θέμα « Νέα Πρότυπα IV -προς την Κυκλική και Κλιματικά Ουδέτερη Πόλη» που διοργανώθηκε στο πλαίσιο ενός ανοιχτού διαλόγου για την αλλαγή προτύπων στα κτίρια, τονίστηκε μεταξύ άλλων ότι από το 2028 όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να εναρμονίζονται με την οδηγία για τα κλιματικά ουδέτερα κτίρια. Στην κατεύθυνση αυτή αναπτύσσεται η βιοκλιματική αρχιτεκτονική και δημιουργούνται νέα πράσινα δομικά υλικά που στηρίζονται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η Καραβασίλη Μαργαρίτα, MSc Planner, Architect dplg, πρ. Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ΥΠΕΚΑ, Μέλος ΔΣ ECOCITY «τα κτίρια καταναλώνουν το 36% της παγκόσμιας ενέργειας, ενώ το 39% των ρύπων που εκπέμπονται σε παγκόσμια κλίμακα οφείλεται στα κτήρια. Το 60% των κτιρίων σε όλο τον κόσμο είναι 50 ετών και πάνω, ενώ αυτό το ποσοστό αυξάνεται έως και 90% στην Ευρώπη».
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ χαιρέτησαν μεταξύ άλλων Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών & Δικτύων Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας, ο Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, Πρόδρομος Νικηφορίδης
Στην καμπάνια που έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία του ECOCITY αναφέρθηκε η Δρ Ανθή Πουρνάρα εκπρόσωπος του Ecocity στο ECOS (Executive Committee) Δρ Ανθή Πουρνάρα και η Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ECOCITY Χριστιάνα Πειρασμάκη.
Παρεμβάσεις έκαναν η Ingrida Bremere αν Πρόεδρος και η Daina Indriksone μέλος του ΔΣ η Ingrida Bremere περιβαλλοντολόγος και ο Φραγκούλης Κρόκος Διευθυντής ΑΛΜ ΕΛΟΤ , ενώ η Κατερίνα Τσικαλουδάκη καθηγήτρια του τμήματος Πολιτικών του ΑΠΘ αναφερόμενη στην κυκλική οικονομία στα κτίρια, τόνισε ότι η συνεχής χρήση και αναδόμηση αποβλήτων μπορεί να συμβάλει σ αυτή την κατεύθυνση.
Σχόλια