Οι νέες δράσεις του «Μαθαίνω, Προστατεύομαι, Βελτιώνομαι και Συνεισφέρω» στο DT&S στη Θεσσαλονίκη
Το ανανεωμένο με νέες δράσεις Πρόγραμμα «Μαθαίνω, Προστατεύομαι, Βελτιώνομαι και Συνεισφέρω», με αφορμή την έναρξη του νέου κύκλου των επισκέψεων μαθητών και μαθητριών, παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024, στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων (DT&S) στη Θεσσαλονίκη.
Συνδυάστηκε με επίσκεψη της Α' Τάξης του Επαγγελματικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, της πρώτης ομάδας μαθητών, για το 2024. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε σύντομος απολογισμός της περασμένης σχολικής χρονιάς.
Το πρόγραμμα συνδιοργανώνεται για 2η συνεχή χρονιά από το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων (DT&S) και το ΚΜΟΠ – Live Without Bullying, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Διεύθυνσης/Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ΕΛ.ΑΣ., της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Kids Save Lives / New Technologies to Save a Life.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τα θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη ψηφιακής κατάρτισης των πολιτών, ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Πολιτικής και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Νικόλαος Τζόλλας, ο οποίος έκανε ειδική μνεία στα χαρακτηριστικά συμπερίληψης που πρέπει να έχουν οι δράσεις ψηφιακού εγγραματισμού, και ο αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου Θεσσαλονίκης Κώστας Βασιλόπουλος, ο οποίος έθεσε ως προτεραιότητα τη ένωση των δυνάμεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του διαδικτυακού εκφοβισμού.
Ο Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων, Νίκος Λαμπρογεώργος, στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στην ουσιαστική συμβολή του Κέντρου μέσα από τις δράσεις του, στο να αποτελέσει η Θεσσαλονίκη σημείο αναφοράς τεχνολογίας και καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή, ανοίγοντας τις πύλες του στις νέες και τους νέους. Παράλληλα, προανήγγειλε σειρά νέων πρωτοβουλιών μέσα από ένα ευρύτατο πλέγμα συνεργειών.
Στην εκδήλωση τοποθετήσεις πραγματοποιήθηκαν από τον Διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, Γιώργο Αποστολίδη, τη Γενική Διευθύντρια του ΚΜΟΠ και Ιδρύτρια της πλατφόρμας Live Without Bullying, Δρ. Αντωνία Τορρένς, τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρο Κόπτση, την Υπεύθυνη Εξωσχολικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Ειρήνη Αργυριάδου, τον Πρόεδρο και Ιδρυτή του Kids Save Lives / New Technologies to Save a Life, Αναστάση Στεφανάκη και την Πρόεδρο της ΝΟΗΣΙΣ, Δρ. Στυλιανή Μπεζεργιάννη. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος και υπεύθυνη της πλατφόρμας Live Without Bullying Μαρία Σαμολαδά.
Το πρόγραμμα "Μαθαίνω, προστατεύομαι, βελτιώνομαι και συνεισφέρω", απευθύνεται σε μαθητές Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, Α,Β,Γ Γυμνασίου και Α και Β Λυκείου. Η υλοποίηση της δράσης πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο σχολικό έτος με τη συμμετοχή περισσότερων από 1000 μαθητών, μαθητριών και εκπαιδευτικών. Οι στόχοι του Προγράμματος, είναι η ενημέρωση για την Τεχνολογία, την Καινοτομία και τις εφαρμογές τους στην καθημερινότητα, η επιμόρφωση των μαθητών για την ασφαλή τους πλοήγηση στο διαδίκτυο, και η εκπαίδευση τους για την αναγνώριση, πρόληψη, αντιμετώπιση και καταπολέμηση του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού.
Παράλληλα, στο πλαίσιο των επισκέψεων αναπτύσσονται εκπαιδευτικά εργαστήρια για θέματα υγιεινής διατροφής και τη σημασία του πρωτογενούς τομέα, αλλά και τεχνικές -από ειδικούς- για την αύξηση του ποσοστού επιβίωσης θυμάτων καρδιακής ανακοπής. Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις πραγματοποιούνται Δευτέρες (εκτός αργιών) για το τρέχον σχολικό έτος, σε σύνολο έως 50 μαθητών κάθε φορά, στον χώρο που στεγάζεται το DT&S στην οδό 26ης Οκτωβρίου 21 (Παλιά Σφαγεία), προσφέροντας επιπλέον την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά το κτίριο το οποίο είναι χτισμένο το 1897 και αποτελεί ένα υπέροχο δείγμα Βιομηχανικής Αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου Αιώνα, ένα αρχιτεκτονικό στολίδι της Θεσσαλονίκης.
Σχόλια