Ψυχική Υγεία: Η Ελβετία ως «καταφύγιο» ευημερίας», η Ελλάδα και... μερικές συμβουλές
Οι ψυχικές ασθένειες είναι καταστάσεις υγείας που περιλαμβάνουν αλλαγές στο συναίσθημα, τη σκέψη, τη συμπεριφορά ή και τα δυο.
Μπορεί να σχετίζονται με άγχος και προβλήματα λειτουργικότητας σε κοινωνικές, εργασιακές ή οικογενειακές δραστηριότητες. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα τα ζητήματα της ψυχικής υγείας έρχονται όλο ένα και περισσότερο στο προσκήνιο, δίχως αναστολές.
Όπως αποτυπώνονταν σε ειδική έρευνα του Ευρωβαρόμετρου το καλοκαίρι του 2023, 9 στους 10 σχεδόν πολίτες της Ε.Ε θεωρούν την προαγωγή της ψυχικής υγείας εξίσου σημαντική με την προαγωγή της σωματικής υγείας.
Παράλληλα, λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες συμφωνούν ότι τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας λαμβάνουν το ίδιο επίπεδο φροντίδας με τα άτομα που πάσχουν από σωματική πάθηση.
Επιπλέον, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (46 %) βίωσαν συναισθηματικό ή ψυχοκοινωνικό πρόβλημα, όπως το αίσθημα κατάθλιψης ή άγχους, κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες.
Σύμφωνα με την έρευνα, από αυτούς τους ερωτηθέντες, περισσότεροι από τους μισούς (54 %) με πρόβλημα ψυχικής υγείας δεν έλαβαν βοήθεια από επαγγελματία.
Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι είναι ζωτικής σημασίας να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ψυχική υγεία σε επίπεδο ΕΕ.
Μεγάλα γεγονότα όπως η πανδημία COVID-19, οι πολεμικές συγκρούσεις, η κλιματική κρίση και άλλες κοινωνικές και οικονομικές πιέσεις, έχουν επιδεινώσει τα ήδη χαμηλά επίπεδα ψυχικής υγείας στην Ευρώπη.
Πρωταθλήτρια η Ελβετία
Νέα έρευνα της Compare The Market AU αποκάλυψε τις καλύτερες χώρες για ψυχική ευημερία αναλύοντας παράγοντες όπως η παγκόσμια βαθμολογία ευτυχίας, η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και οι κατά κεφαλήν δαπάνες ψυχικής υγείας, με την Ελβετία (4,28) να κατατάσσεται στην κορυφή.
Δεδομένου ότι ένας στους δύο ανθρώπους στον κόσμο φέρεται να αναπτύσσει κάποια διαταραχή της ψυχικής υγείας κάποια στιγμή στη ζωή του, η προτεραιότητα στην ψυχική ευεξία δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμη. Όμως, η διατήρηση της θετικής ψυχικής ευεξίας είναι ευκολότερο να γίνει σε ορισμένες τοποθεσίες από ό,τι σε άλλες.
Κρίσιμοι παράγοντες για την ψυχική μας ευημερία (οι οποίοι τέθηκαν επί τάπητος για την εν λόγω έρευνα) είναι ειδικότερα:
- Ο αριθμός των ψυχιάτρων ανά 10.000 κατοίκους
- Οι κρατικές δαπάνες υγείας
- Η Βαθμολογία ευτυχίας (Μέση βαθμολογία ευτυχίας για την περίοδο 2020-2022. Προέρχεται από την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας)
- Ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής
- Πράσινος χώρος (Το ποσοστό της συνολικής έκτασης γης που καλύπτεται από δάση)
- Η κατανάλωση αλκοόλ
Όπως αναφέρεται αναλυτικά στην έρευνα, εκτός από την υψηλότερη κατάταξη όσον αφορά τον αριθμό των διαθέσιμων ψυχιάτρων, η Ελβετία επενδύει επίσης το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό χρημάτων στη νοητική περίθαλψη αμέσως μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες (18.256 δολάρια) με 16.083 δολάρια.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 19η θέση παγκοσμίως με τον 4ο μεγαλύτερο αριθμό ψυχιάτρων/ψυχολόγων στην ανά 10,000 άτομα αλλά έχει το δεύτερο κατώτατο σκορ στον δείκτη ευτυχίας χωρών παγκοσμίως. Επίσης η Ελλάδα βρίσκεται στην 12η θέση όσον αφορά την ισορροπία εργασίας-ζωής.
Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Φινλανδία, η οποία κατατάσσεται στην υψηλότερη θέση για το πράσινο και την ευτυχία. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Νορβηγία με τη δεύτερη χαμηλότερη κατανάλωση αλκοόλ με μέσο όρο 7,14 λίτρα ανά έτος, κατά κεφαλήν. Είναι επίσης η χώρα που επενδύει το τρίτο μεγαλύτερο χρηματικό ποσό σε δαπάνες υγείας, με 12.019 δολάρια κατά κεφαλήν.
Στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, ωστόσο, περιλαμβάνονται η Κροατία με συνολική βαθμολογία μόλις 1,62, η Πολωνία (2,08) και η Πορτογαλία (2,29).
Εμβαθύνοντας περισσότερο στα ευρήματα της έρευνας, η μελέτη αποκάλυψε επίσης τις καλύτερες χώρες συνολικά για την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Η Ιταλία καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 16,5 ώρες να αφιερώνονται καθημερινά στον ελεύθερο χρόνο και την προσωπική φροντίδα. Ακολουθούν η Γαλλία (16,2 ώρες) και η Ισπανία (15,8 ώρες).
Μερικά tips για να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία
- Η θεραπεία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διαχειριστείτε την ψυχική σας υγεία, καθώς θα έχετε πρόσβαση σε έναν εκπαιδευμένο ψυχολόγο που μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τυχόν αρνητικές σκέψεις και να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζετε τις καταστάσεις. Το να μιλάς σε κάποιον είναι τόσο σημαντικό, ειδικά σε κάποιον που μπορεί να σου δώσει τα εργαλεία για να βελτιώσεις την την ψυχική σου υγεία.
- Το αλκοόλ προκαλεί χημικές αλλαγές στον εγκέφαλό σας που μπορούν να μετατραπούν σε αρνητικά συναισθήματα, όπως θλίψη, θυμό, άγχος και κατάθλιψη. Εάν παρατηρήσετε ότι αισθάνεστε «πεσμένοι» μετά το ποτό, αντικαταστήστε το αγαπημένο σας ποτό με κάτι χωρίς αλκοόλ
- Ο διαλογισμός, οι διακοπές στη φύση, η λήψη βιταμίνης D αποτελούν επίσης μερικές συμβουλές για να βοηθήσει κανείς την ψυχική του υγεία.
- Ιδιαίτερα σημαντικό επίσης είναι το γεγονός της καθημερινής (έστω και ήπιας) άσκησης, ενώ κρίσιμο είναι επίσης και το γεγονός να ξεκουράζεται κανείς (λαμβάνοντας πραγματικές άδειες ξεκούρασης), σύμφωνα με την ίδια έρευνα.
Σχόλια