Τι αναζητούν οι εργαζόμενοι σήμερα: «Αγκάθι» το κόστος ζωής - κάμψη στο brain drain
Πόσο επηρεάζει την αναζήτηση εργασίας το συνεχώς αυξανόμενο κόστος ζωής; Τι προσδοκίες έχουν τελικά οι εργαζόμενοι και πώς κινούνται ως προς αυτές; Τι άλλου είδους ανησυχίες υπάρχουν και ποιες οι διακρίσεις στον χώρο εργασίας σήμερα;
Αυτά και άλλα ερωτήματα απαντά σε τελευταίο έρευνα της η Adecco για την αγορά εργασίας και την απασχολησιμότητα στην Ελλάδα.
Αξιοσημείωτο είναι μεταξύ άλλων πως καταγράφεται μια κάμψη όσον αφορά το γνωστό brain drain που ταλάνιζε έντονα την χώρα στα χρόνια της κρίσης. Κατά γενική ομολογία οι πληθωριστικές πιέσεις και οι προκλήσεις στην οικονομία απασχολούν ιδιαίτερα τους εργαζόμενους...
Σημαντική μείωση στον χρόνο επανένταξης στην αγορά εργασίας
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η εργασία πλήρους απασχόλησης βρίσκεται σε ανοδική πορεία για το 56% των ερωτηθέντων, ενώ σταθερή παραμένει η μείωση της ανεργίας, παρ’ ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα (68%) αναφέρει πως έχει βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας σε κάποια στιγμή της ζωής του. Εστιάζοντας στην αύξηση των επαγγελμάτων πλήρους απασχόλησης, διακρίνεται άνοδος στην επιθυμία για εργασιακή σταθερότητα και ασφάλεια από τους εργαζομένους.
Παράλληλα, έχει σημειωθεί σημαντική μείωση στον χρόνο επανένταξης στην αγορά εργασίας, καθώς υπήρξε μείωση από τα 1,2 χρόνια το περασμένο έτος σε λιγότερο από 1 χρόνο το 2023, τόσο για τους εργαζομένους, όσο και για τους μη εργαζομένους.
Το συγκεκριμένο εύρημα υποδηλώνει τον σημαντικό ρόλο που έχει η διατήρηση της σχέσης με την αγορά, η συνεχής επιμόρφωση των επαγγελματιών αλλά και οι στοχευμένες ενέργειες αναζήτησης, συμβάλλοντας στη μείωση του χρόνου αναμονής.
Μειώνεται το brain drain αλλά επηρεάζει αισθητά το αυξημένο κόστος ζωής
Επίσης, αναδεικνύεται η επίδραση της αύξησης του κόστους ζωής στην απόφαση αναζήτησης εργασίας, καθώς το 79% των εργαζομένων δηλώνει πως έχει επηρεαστεί από το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής.
Παράλληλα, μειώνεται σταθερά το brain drain, καθώς το ποσοστό που αναζητά εργασία στο εξωτερικό διαμορφώνεται στο 16%, με τους ερωτηθέντες να δείχνουν σταθερή προτίμηση στην Ελλάδα.
Έντονη ανησυχία στους εργαζομένους φαίνεται να προκαλεί η ανεπάρκεια των μισθών τους για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ζωής, καθώς και η αίσθηση ότι δεν αμείβονται δίκαια για την παραγωγικότητα και τις ώρες εργασίας τους.
Πιο αναλυτικά, το 45% των εργαζομένων εκδηλώνει ανησυχία για τη μισθολογική του κατάσταση και μόλις το 5% των εργαζομένων θεωρεί ότι αμείβεται δίκαια για την παραγωγικότητα και τις ώρες που αφορούν στην εργασία του.
Kινήσεις για περικοπές στα έξοδα καθημερινότητας - προσδοκίες για αύξηση μισθού
Την ίδια στιγμή, αναδεικνύεται έντονα η τάση για εξοικονόμηση χρημάτων μέσα από τις περικοπές στα έξοδα της καθημερινότητας, καθώς το 48% μειώνει τις εξόδους για φαγητό όπως και το delivery. Παράλληλα, υπάρχει και η προσδοκία από το 78% των εργαζομένων για αύξηση μισθού από τους εργοδότες.
Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης πως ένα στα τέσσερα άτομα στον χώρο εργασίας αναφέρει διακρίσεις σε βάρος εργαζομένων λόγω διαφορετικότητας (24%), με το φαινόμενο να είναι πιο έντονο σε μικρότερες εταιρείες.
Η ηλικία (51%) και το φύλο (48%) αποτελούν τους συνήθεις λόγους διακρίσεων, ενώ το 49% από τους ερωτηθέντες επισημαίνει πως η κουλτούρα του οργανισμού αναδεικνύεται ως σημαντικός παράγοντας που ενισχύει αυτές τις διακρίσεις.
Τι ψάχνουν οι εργαζόμενοι
Συνοπτικά, στα βασικά «θέλω» των εργαζόμενων είναι προφανώς ένας ανταγωνιστικός μισθός (κατά 33%). Ακολουθούν:
- Οι προοπτικές εξέλιξης (8%)
- ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον (18%),
- ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής (10%)
Επιπλέον, παρατηρείται πως ενώ οι εργαζόμενοι εστιάζουν στις προοπτικές εξέλιξης, οι μη-εργαζόμενοι δίνουν βάρος σε πιο «ποιοτικά» στοιχεία, όπως ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον.
Τέλος, το εργασιακό ήθος, η ικανότητα διαχείρισης του χρόνου και οι επικοινωνιακές δεξιότητες αναδεικνύονται ως βασικά προσόντα για τους εργαζομένους, καθώς αποτελούν ζωτικής σημασίας δεξιότητες στον σύγχρονο, δυναμικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο εργασιακό χώρο.
Σχόλια