Οι προτομές του Φιλίππου, του Δημοσθένη, του Αλέξανδρου που κοιτούν σε διαφορετικές αίθουσες-ενότητες της έκθεσης. Μια προειδοποίηση γραμμένη στον τοίχο στο κατώφλι αίθουσας “της μάχης” για την έκθεση ανθρώπινων κατάλοιπων. Όχι για λόγους εντυπωσιασμού αλλά σε μια προσπάθεια σύνδεσης της ιστορίας του ελληνισμού με την αρχαιολογία.
Οι σημειώσεις των αρχαιολόγων αλλά και τα σκίτσα του κάθε νεκρού, του κάθε σκελετού σύμφωνα με τις ανασκαφές. Οι πανοπλίες και τα όπλα. Ακόμα και μια χάντρα γυάλινη, ένα φυλαχτό που γλύτωσε από την ατελή, τιμητική καύση των ηττημένων της μάχης.
Αλλά και ο αρχαιότερος «διάσημος» που αποθανάτισε ο Warhol, ο Μέγας Αλέξανδρος, η μάχη σε ακριβή αναπαράσταση με playmobil από τους συλλέκτες Άγγελο Γιακουμάτο και Τάσο Παναζόπουλο με την υποστήριξη της Playmobil Hellas και δύο ταινίες της εταιρείας Ubisoft βασισμένες στα βιντεοπαιχνίδια Assassin;s Creed Odyssey και Assassin’s Creed Origins που απεικονίζουν το ιστορικό πλαίσιο πριν και μετά τη μάχη της Χαιρώνειας αλλά και η ιστορία της μάχης σε ένα επιτοίχια απλωμένο graphic novel.
H νέα έκθεση "Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ:Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο" στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μας εντάσσει στην ιστορία με έναν τρόπο σχεδόν απτό, γεμάτο και πολύτροπο.
Επίσκεψη στον “τόπο” ενός από τα πιο σημαντικά ιστορικά γεγονότα της ελληνικής αρχαιότητας
Η μάχη της Χαιρώνειας έφερε στην πολιτική σκηνή τον Μέγα Αλέξανδρο και έθεσε τα θεμέλια για τη δημιουργία του σύγχρονου κόσμου. Το γεγονός αυτό επιχειρεί να προσεγγίσει η νέα έκθεση «Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο» του Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού που θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024.
Η έκθεση εντάσσεται σε μια νέα σειρά αρχαιολογικών εκθέσεων με τον τίτλο «Ιστορίες Ανθρώπων» που παρουσιάζεται στο Μέγαρο Σταθάτου και στην Πτέρυγα Νεοφύτου Δούκα, υπό την επιμέλεια των Επιστημονικών Διευθυντών του Μουσείου Παναγιώτη Ιωσήφ, και Ιωάννη Φάππα και μας περπατά στα χνάρια της μάχης της Χαιρώνειας κατά την αρχαιότητα στη μετάβαση από την κλασική στην ελληνιστική περίοδο, εποχή κατά την οποία ο ελληνικός πολιτισμός θα κυριαρχήσει για αιώνες και θα θέσει τις βάσεις αυτού που σήμερα ονομάζουμε ως, δυτικό κόσμο.
Πρόκειται για τη μάχη που έφερε αντιμέτωπους τον στρατό της Μακεδονίας του Φιλίππου Β΄ με αυτόν των συμμαχικών ελληνικών πόλεων της νότιας Ελλάδας- κυρίως τον Ιερό Λόχο της Θήβας και τον στρατό της Αθήνας-, βάζοντας για πρώτη φορά στο προσκήνιο της ιστορίας τον δεκαοκτάχρονο Αλέξανδρο που έμελλε να κατακτήσει τον κόσμο με την μεγάλη εκστρατεία του στην Ασία.
Είναι η ελληνιστική περίοδος κατά την οποία διαταράσσονται οι παραδοσιακές πολιτικές ισορροπίες των ελληνικών πόλεων και επανακαθορίζονται οι κοινωνικές δομές. Οι πόλεις κράτη περνούν σε μια νέα διοικητική δομή, αυτή των βασιλείων και πλέον οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται αποκλειστικά στο επίπεδο της πόλης.
Πρόκειται για ένα μοντέλο διοίκησης που προσομοιάζει κατά πολύ με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα και είναι η περίοδος που δημιουργείται ένας νέος άνθρωπος σύμφωνα με το πρότυπο που περιγράφει ο Όμηρος, αυτός που «γνώρισε πολιτείες πολλές, έμαθε πολλών ανθρώπων τις βουλές».
Η έκθεση που «αγγίζει» αρχαιολογικά τον Μέγα Αλέξανδρο
Η έκθεση περιλαμβάνει 240 αρχαιότητες και ιστορικά τεκμήρια προερχόμενα από 27 Μουσεία και Ιδρύματα του εσωτερικού και τέσσερις ιδιωτικές συλλογές, πολλά εκ των οποίων εκτίθενται για πρώτη φορά.
Η έκθεση επιτρέπει να «αγγίξουμε» αρχαιολογικά τον Μέγα Αλέξανδρο, όσο ποτέ ξανά στον τόπο και τον χρόνο αφού αποτελεί τον μεγάλο παρόντα της Ιστορίας αλλά και τον μεγάλο απόντα της Αρχαιολογίας. Οι γραπτές πηγές γι’ αυτόν, αν και μεταγενέστερες της ζωής του, είναι πολυάριθμες. Τα αρχαιολογικά ευρήματα, όμως, που σχετίζονται με τον ίδιο είναι ελάχιστα.
Στη Χαιρώνεια βρίσκει κανείς τα κατάλοιπα των ανθρώπων που πολέμησαν δίπλα του, αυτών που δέχθηκαν τις διαταγές του εκείνο το πρωινό του Αυγούστου ή αυτών που σκοτώθηκαν ίσως και από τον ίδιο. Όλα αυτά τα τεκμήρια παρουσιάζονται στην έκθεση για πρώτη φορά.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αρχαιολογική ανάκτηση της μάχης, προβάλλοντας το έργο δύο πρωτοπόρων της ελληνικής αρχαιολογίας στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, του Παναγιώτη Σταματάκη και του Γεωργίου Σωτηριάδη.
Παρουσιάζονται επίσης δύο μαρμάρινες προτομές από το Μουσείο Chiaramonti του Βατικανού ενώ μεγάλος «Απρόσμενος Επισκέπτης» είναι το έργο «Μέγας Αλέξανδρος» (1981) του Andy Warhol από το MOMus - Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4 – 10674 Αθήνα
Ξεναγήσεις κοινού:
Aπό 28/12 και κάθε Πέμπτη, 18:30 – 19:30 και κάθε Σάββατο και Κυριακή, 13:00 – 14:00
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10.00-17.00
Πέμπτη, Παρασκευή: 10.00-20.00
Κυριακή: 11.00-17.00
Τρίτη: Κλειστή
Εορταστικό Ωράριο από τις 19/12
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Σάββατο: 10:00-17:00
Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-20:00
Κυριακή: 11:00-17:00
*Κλειστά τις αργίες: 25/12, 26/12 και 1/1
Το εορταστικό ωράριο ισχύει έως 5/1
Σχόλια