Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) στην ενέργεια και στα έξυπνα ενεργειακά δίκτυα
Η αλματώδης ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) τα τελευταία χρόνια δεν αφήνει αδιάφορη την αγορά ενέργειας. Οι πολλές εφαρμογές του ΑΙ στις σύγχρονες ενεργειακές αγορές και τα έξυπνα ηλεκτρικά δίκτυα (smart grids) θα αλλάξουν άρδην το ενεργειακό τεχνολογικό τοπίο και τις υπηρεσίες τα επόμενα χρόνια.
Η αγορά της ενέργειας μετεξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, ειδικά με την ανάπτυξη αποκεντρωμένων μορφών παραγωγής πράσινης ενέργειας (πχ. Φωτοβολταϊκά στις στέγες), μετατρέποντας τους κλασσικούς καταναλωτές (consumers) σε ταυτόχρονα παραγωγούς (prosumers). Οι τελευταίοι, με την εισαγωγή καινοτομιών και τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες) θα μπορούν να αποθηκεύουν την παραγόμενη ενέργεια και να την εκμεταλλεύονται με βάση τις ανάγκες τους.
Επιπλέον, η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η εγκατάσταση φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε δημόσιους χώρους, σπίτια, υποδομές και εμπορικά καταστήματα, ανοίγει νέους ορίζοντες σε νέες υπηρεσίες, καθώς ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι στην ουσία μία κινούμενη επαναφορτιζόμενη μπαταρία ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω τεχνολογιών (κατανάλωση, παραγωγή, αποθήκευση, ηλεκτροκίνηση) και η έλευση των δυναμικής τιμολόγησης (μέσω των έξυπνων μετρητών) δημιουργεί ένα σύνθετο περιβάλλον στην αγορά της ενέργειας, όπου χρειάζεται ψηφιοποίηση αλλά και ευφυία για να απλοποιηθούν οι επερχόμενες υπηρεσίες. Ο τελικός καταναλωτής θα έχει να διαχειριστεί μία πληθώρα από ενεργειακά assets (μπαταρία, ηλεκτρικό αυτοκίνητο, δυναμικές ταρίφες, μέτρηση κατανάλωσης σε πραγματικό χρόνο, παραγωγή πράσινης ενέργειας από ΑΠΕ, ανάλυση καταναλώσεων στις οικιακές συσκευές, κλπ) τα οποία θα δημιουργήσουν σύνθετες αλυσίδες αξίας, με αποτέλεσμα ο ίδιος καταναλωτής να χρειάζεται καθοδήγηση, εκπαίδευση και τεχνολογική προσαρμογή. Εκεί το ΑΙ θα δώσει λύσεις στο πρόβλημα της νέας πολύπλοκης ενεργειακής αγοράς, η οποία ονομάζεται Αγορά της Ευελιξίας (Flexibility Market)
Η αγορά της Ευελιξίας, είναι στην ουσία ένας τρόπος για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε με ευελιξία όλα τα παραπάνω ενεργειακά assets των πελατών, αλλά και του ευρύτερου δικτύου, και να τα μετατρέψουμε σε ένα σύγχρονο μεταβαλλόμενο έξυπνο ενεργειακό δίκτυο (Smart Grid), όπου όλοι πια παράγουν και όλοι καταναλώνουν σε σχεδόν πραγματικό χρόνο και σχεδόν ταυτόχρονα.
H εφαρμογή του ΑΙ στην σύγχρονη ενεργειακή αγορά είναι πια επιβεβλημένη, δεδομένης της υπάρχουσας πολυπλοκότητας στις αγορές. Η διαχείριση των ενεργειακών assets του σύγχρονου prosumer, προϋποθέτει ισχυρή ανάλυση δεδομένων, επίλυση δύσκολων μαθηματικών αλγορίθμων, ψηφιακές υπηρεσίες, γρήγορες αποφάσεις, προβλέψεις και διαχείριση ρίσκου (μην ξεχνάμε η αγορά ενέργειας είναι ένα χρηματιστηριακό προϊόν), μείωση της αβεβαιότητας λήψης απόφασης και παροχή συγκεκριμένων ψηφιακών υπηρεσιών προς τους ενεργειακούς καταναλωτές.
Τα παραπάνω προβλήματα και προκλήσεις έρχεται να τα επιλύσει η deeptech startup Avokado, αναπτύσσοντας ισχυρή τεχνολογία, τεχνογνωσία επάνω στο ΑΙ και έχοντας έναν ισχυρό επενδυτή στην σύνθεσή της (MYTILINEOS).
Η Avokado καινοτομεί αυτή την στιγμή σε δύο μεγάλες τεχνολογικές κατηγορίες υπηρεσιών:
Η πρώτη είναι ο σχεδιασμός και παροχή αλγορίθμων ΑΙ (άρα αλγορίθμων που αυτό-προσαρμόζονται και μαθαίνουν) για την παράλληλη διαχείριση και βελτιστοποίηση όλων των ενεργειακών assets ενός καταναλωτή-prosumer, επάνω σε διαδραστικούς χάρτες (Geospatial Machine Learning). Η διαχείριση της οικιακής μπαταρίας, του φορτιστή EV, της παραγόμενης πράσινης ενέργειας και η επιλογή των φορτίσεων και εκφορτίσεων γίνεται με στόχο 1) το λεγόμενο Net Zero (για καταναλωτές αλλά και ολόκληρες έξυπνες πόλεις – Smart Cities) και 2) την δημιουργία νέων ροών εσόδων για τον τελικό καταναλωτή, μέσω της αγοράς της ευελιξίας. Παράλληλα, μέσω του Net Zero επιτυγχάνεται και το μέγιστο ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας σε κτιριακές υποδομές. Η Avokado παρέχει την AI τεχνολογία σε εταιρίες (B2B) αλλά και πόλεις (Smart Cities) για την πράσινη μετάβασή τους προς το Net Zero, με ταυτόχρονη δημιουργία κέρδους από το flexibility market.
Η δεύτερη κατηγορία καινοτομίας είναι ότι οι πιο πάνω αλγόριθμοι πολύ σύντομα θα μπορούν να τρέχουν και ενσωματωμένοι σε συσκευές hardware, δηλαδή η Avokado επενδύει πολύ αυτή την στιγμή στο Edge Computing, ή EdgeAI. Αυτό θα γίνεται με την βοήθεια ενός νέου Λειτουργικού συστήματος για το smart grid και τις hardware συσκευές του, το AVOS (Avokado Operating System), το οποίο θα ενσωματώνει δυναμικούς και έξυπνους αλγορίθμους για την τοπική διαχείριση ενεργειακών assets (μπαταρίες, inverters, smart meters, gateways) και την βελτιστοποίηση τους.
Τέλος, το επερχόμενο GenAI (Generative AI) θα αλλάξει επίσης πολύ την προσέγγιση που έχουμε στις ενεργειακές αγορές, με νέους smart AI ενεργειακούς assistants και νέες ενεργειακές συμβουλευτικές υπηρεσίες, υποστηριζόμενες από νέα Corporate LLMs. Στο πρώτο Ενεργειακό LLM δουλεύει αυτή την στιγμή η Avokado.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αλλάξει πολλές αγορές και πολλές υπηρεσίες, ειδικά στον χώρο της Ενέργειας κάτι που θα αναλύσουμε στο 3ο Φόρουμ της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (ΗΕΤiΑ) που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου, στο ξενοδοχείο Grand Hyatt Athens. Η παγκόσμια αγορά του Energy & Power AI θα φτάσει και θα ξεπεράσει τα 50 δισ. δολάρια τα επόμενα χρόνια.
Σχόλια