NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Αρχείο Καβάφη: Η μόνιμη του “στέγη” μόλις άνοιξε τις πόρτες της στην Αθήνα

Αρχείο Καβάφη: Η μόνιμη του “στέγη” μόλις άνοιξε τις πόρτες της στην Αθήνα

Το Ίδρυμα Ωνάση εγκαινιάζει στην Αθήνα το μόνιμο “σπίτι” για το αρχείο Καβάφη, τη βιβλιοθήκη και τα προσωπικά αντικείμενα του ποιητή, 160 χρόνια μετά τη γέννησή του και ανοίγει τις πόρτες του στο 16 της οδού Φρυνίχου στην Πλάκα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Από το «Αγαπώ τόσῳ πολύ τας Αθήνας», που έγραφε σε μια επιστολή του το 1903 ο Κ. Π. Καβάφης, σε ένα κτίριο στην καρδιά της πόλης αφιερωμένο στο έργο του το 2023.

Το ταξίδι του αρχείου Καβάφη

Για την ιστορία, το Ίδρυμα Ωνάση απέκτησε το αρχείο Καβάφη το 2013 διασφαλίζοντας έτσι την παραμονή του στην Ελλάδα και αποτρέποντας τον ενδεχόμενο κατακερματισμό του.

Το 2019 ολοκληρωσε την ψηφιοποίηση, την ταξινόμηση και την πλήρη τεκμηρίωση του συνόλου των περιεχομένων του αρχείου Καβάφη, στα ελληνικά και τα αγγλικά. Και μάλιστα η Ψηφιακή Συλλογή του Αρχείου έχει δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα cavafy.onassis.org, καθιστώντας το προσβάσιμο σε όλους.

Cavafy-Archive-©-Stelios-Tzetzias-2.jpg?mtime=20231123223009#asset:447812


Πριν από λίγες ημέρες, στις 21 Νοεμβρίου εγκαινιάστηκε λοιπόν ένα κτίριο στην καρδιά της Αθήνας, αφιερωμένο στο Αρχείο Καβάφη που στεγάζει το αρχείο και τη βιβλιοθήκη του ποιητή, καθώς επίσης μια συλλογή προσωπικών του αντικειμένων και έργων τέχνης με αναφορές στον ίδιο.

Όλο το ταξίδι του αρχείου Καβάφη πραγματοποιείται με την αρωγή της εννιαμελούς επιστημονικής επιτροπής του Αρχείου και των συμβουλευτικών επιστημονικών επιτροπών για επιμέρους έργα. Σκοπός του Ιδρύματος Ωνάση ήταν και παραμένει η ελεύθερη πρόσβαση στο αρχείο κοινού και ερευνητών, καθώς και η διάδοση του διεθνούς χαρακτήρα της ποίησης του Κ. Π. Καβάφη.

Το περιεχόμενο του αρχείου

Το Αρχείο Καβάφη φιλοξενεί το λογοτεχνικό και το προσωπικό αρχείο του ποιητή, καθώς και 966 βιβλία που υπήρχαν στη βιβλιοθήκη του, αλλά και μια συλλογή τεκμηρίων και έργων τέχνης με αναφορές στον Καβάφη. Σκοπός είναι η δημιουργία ενός ειδικά διαμορφωμένου χώρου για τα γραπτά και τα βιβλία του ποιητή, τα προσωπικά του αντικείμενα και τα έπιπλα, πλαισιωμένα από έργα τέχνης.

Ιδιαίτερα τα έργα τέχνης μας δίνουν την ευκαιρία να κατανοήσουμε εις βάθος την ολοένα αυξανόμενη επίδρασή του σε καλλιτέχνες από την εποχή του μέχρι και σήμερα.

Cavafy-Archive-press-tour-©-Pinelopi-Gerasimou-6.jpg?mtime=20231123223114#asset:447813


Πλέον πέρα από το ψηφιακό και το φυσικό αρχείο του ποιητή είναι προσβάσιμο σε ερευνητές και κοινό. Διαχρονικά σύγχρονος και πάντα επίκαιρος, ο Κ. Π. Καβάφης φρόντιζε να αρχειοθετεί το έργο του συστηματικά, δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό προσωπικό αρχείο.

Το αρχείο Καβάφη αποτελείται από 2.000 και πλέον τεκμήρια, στα οποία περιλαμβάνονται χειρόγραφα ποιημάτων, αυτοσχέδιες έντυπες εκδόσεις, πεζά λογοτεχνικά έργα, άρθρα, μελέτες και σημειώσεις του Αλεξανδρινού ποιητή, καθώς και το προσωπικό αρχείο του, με μια πλούσια συλλογή αλληλογραφίας, κειμένων και φωτογραφιών.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνη Σ. Παπδημητρίου, αναφέρει: «Το αρχείο Καβάφη εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα αποκτήματα… Σε ένα κτίριο που θα μπορούσε να βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια, γιατί ανήκει στην ίδια εποχή και στην ίδια αρχιτεκτονική παράδοση, προσπαθήσαμε να δώσουμε την αίσθηση από τις “κάμαρες” όπου ζούσε ο Καβάφης, με τα έπιπλά του και τα ποιήματά του.

Cavafy_Archive@Andreas-Simopoulos-For-Onassis-Stegi_20231121_0624.jpg?mtime=20231123223247#asset:447814


Ο στόχος δεν είναι να γίνει ένα “μουσείο” Καβάφη, αλλά ο επισκέπτης να πάρει μια εικόνα του πνευματικού και υλικού βίου του ποιητή. Ο νέος χώρος, ανοιχτός στο κοινό, σύμφωνα με την ολιστική πολιτική του Ιδρύματος Ωνάση, θα λειτουργήσει ως κόμβος πολιτιστικής κληρονομιάς και δημιουργίας, σε απόσταση αναπνοής από το κτίριο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης και τη Μάντρα (τον νέο υπαίθριο χώρο εκδηλώσεών μας), ενώ έρχεται να προστεθεί στις άλλες πρωτοβουλίες μας για τον Καβάφη».

Ο νέος χώρος του Αρχείου Καβάφη περιλαμβάνει τρεις αίθουσες για το κοινό: μία αίθουσα με τα προσωπικά αντικείμενα του Κ. Π. Καβάφη, μία αίθουσα αφιερωμένη στην Αθήνα του Καβάφη και το Αναγνωστήριο. Το αρχείο και η βιβλιοθήκη του φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κατά τη συνήθη πρακτική των αρχείων, εντός του νέου κτιρίου.

ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ

Φρυνίχου 16Β,

Πλάκα Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο 11:00-18:00 Είσοδος ελεύθερη

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr