NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Η Ελλάδα στον κόσμο της καινοτομίας και... η Ελβετία που κρατά μόνιμα τα «σκήπτρα»

Η Ελλάδα στον κόσμο της καινοτομίας και... η Ελβετία που κρατά μόνιμα τα «σκήπτρα»

Από πολλές απόψεις ο προηγούμενος χρόνος θεωρείται ένα σημείο τομής γύρω από την τεχνολογία και την καινοτομία.

Το γλωσσικό μοντέλο ChatGPT της OpenAI έγινε εν μια νυκτί η μεγαλύτερη τάση - σε επίπεδο δημοσίου διαλόγου τουλάχιστον - γύρω από τις νέες τεχνολογίες, δημιουργώντας μεγάλες προσδοκίες γύρω από τα ζητήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης και τις εκφάνσεις της κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα.

Βέβαια, σήμερα που μιλάμε μια άλλη ιστορία βρίσκεται εν εξελίξει: Η απόλυση του συνιδρυτή και πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της startup OpenAI, Σαμ Άλτμαν, η πρόσληψη του από την Microsoft και οι σφοδρές αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει για το δ.σ από υπαλλήλους και επενδυτές της OpenAI (οι εξελίξεις «τρέχουν» την ώρα που γράφεται το κείμενο αυτό).

Στην κορυφή παραμένει η Ελβετία

Εξετάζοντας τώρα την «μεγάλη εικόνα», πολλοί και σύνθετοι είναι οι παράγοντες που δημιουργούν το πρόσφορο έδαφος για καινοτομία. Τις τάσεις και τη δυνατότητα πρωτοβουλιών για την υλοποίηση νέων ιδεών.

Η καινοτομία, δηλαδή, επηρεάζεται από πολλούς αθέατους παράγοντες όπως το θεσμικό πλαίσιο, εκροές καινοτομίας, το ερευνητικό ταλέντο που υπάρχει σε μια χώρα και φυσικά το επιχειρηματικό περιβάλλον και η ανάλογη κουλτούρα.

Όπως εξηγεί σε δημοσίευμα του το visualcapitalist.com, στους βασικούς πυλώνες καινοτομίας για την αποτύπωση του Παγκόσμιου Δείκτη Καινοτομίας - Global Innovation Index (GII) εντοπίζονται στοιχεία όπως η γνώση & τα τεχνολογικά αποτελέσματα, το ανθρώπινο κεφάλαιο και η έρευνα, οι δυνατότητες και οι μηχανισμοί χρηματοδότησης, οι υποδομές κ.α.

Σε αυτό το πλαίσιο, εντυπωσιακό αλλά λογικό φαντάζει το γεγονός ότι για 13η συνεχή χρονιά, η Ελβετία ανακηρύχθηκε η πιο καινοτόμος χώρα στον κόσμο.

Σημείο - κλειδί για αυτό είναι για παράδειγμα οι πολιτικές που προωθεί για την επιχειρηματική δραστηριότητα ή ο αριθμός των αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Παράλληλα βέβαια τα ερευνητικά ιδρύματα παγκόσμιας κλάσης και το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό αποτελούν επίσης εχέγγυο για την προώθηση της καινοτομίας.

top_swiss.JPG?mtime=20231121190559#asset:447248

Ελλάδα: Στην 42η θέση...αλλά με πρόοδο

Στη 42η θέση του Global Innovation Index 2023 βρέθηκε η Ελλάδα, μεταξύ 132 χωρών, παρουσιάζοντας την καλύτερη επίδοση των τελευταίων ετών. Το 2022, η χώρα μας βρέθηκε στην 44η θέση, το 2021 στην 47η και το 2020 στην 43η.

Πιο συγκεκριμένα, κατατάσσεται 37η μεταξύ του γκρουπ των 50 χωρών υψηλού εισοδήματος και 27η μεταξύ των 39 οικονομιών της Ευρώπης. Παρουσιάζει καλύτερη απόδοση στις εκροές καινοτομίας από ότι στις εισροές το 2023, καθώς κατατάσσεται 42η στις εισροές και 41η στις εκροές.

Η Ελλάδα κατέχει υψηλότερη θέση σε ανθρώπινο κεφάλαιο και έρευνα (29η), υποδομές (38η) και δημιουργικά αποτελέσματα (39η), ενώ βρίσκεται στη χαμηλότερη θέση στο market sophistication (66η), τους οργανισμούς (63η) και την επιχειρηματική πολυπλοκότητα (62η).

Η πρώτη 5αδα της καινοτομίας

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως δεύτερη αναδείχθηκε η Σουηδία με 64,2 ενώ οι ΗΠΑ έρχονται πλέον τρίτες με 63,5. Ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με 62,4, η Σιγκαπούρη με 61,5, η Φινλανδία με 61,2, η Ολλανδία με 60,4 και Γερμανία με 58,8.

Η δε Κίνα είναι πλέον η 12η πιο καινοτόμος χώρα στον κόσμο κερδίζοντας συνεχώς όλο και πιο υψηλές θέσεις στην λίστα αφού το 2020 ήταν στην 14η και στην 17η θέση το 2018.

Επίσης, η Κίνα χαρακτηρίστηκε ως η πιο καινοτόμος χώρα ανώτερου μεσαίου εισοδήματος αφήνοντας πίσω της και με διαφορά την Μαλαισία και τη Βουλγαρία.

Η δε Ινδία κέρδισε την 40η θέση αλλά ήταν μεταξύ των χωρών χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος, ακολουθούμενη από το Βιετνάμ (46η) και την Ουκρανία (55η).

top_global2019_2023.JPG?mtime=20231121190410#asset:447247


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr