Το Σαββατοκύριακο είναι οι ημέρες που πολλοί από εμάς συνδυάζουμε με πρόσωπα αγαπημένα, με μεγάλα τραπέζια, μουσική, λίγο πιο μερακλίδικα φτιαγμένα σε σχέση με τις καθημερινές φαγητά και καλό κρασί.
Επιλέγοντας κρασί για αυτή την συνθήκη αυτό το Σαββατοκύριακο βάζουμε στο καλάθι και το τραπέζι μας, την ελληνική κυδωνίτσα, μια από τις πιο ανερχόμενες ποικιλίες της Πελοποννήσου.
Ας μάθουμε λοιπόν λίγα πράγματα σχετικά με αυτή την πολλά υποσχόμενη ελληνική ποικιλία.
Για την ιστορία…
Η κυδωνίτσα ανακαλύφθηκε την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα στη Λακωνία και το όνομά της προέρχεται από τα αρώματα κυδωνιού που συνυπάρχουν με τις νότες ώριμων πυρηνόκαρπων φρούτων και τις ορυκτές νύξεις. Σήμερα, η καλλιέργειά της έχει επεκταθεί και σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου αλλά κυρίως στη Νεμέα και την Ηλεία. Τη βρίσκουμε ωστόσο και σε επιλεγμένους αμπελώνες της Βόρειας Ελλάδας.
Αν και πρόκειται για μια ποικιλία η οποία για καιρό ήταν λίγο πολύ ξεχασμένη, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ σοβαρές προσπάθειες για να προσφέρει ποιοτικό κρασί και τελικά η δυναμική της είναι μεγάλη και το αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα καλύτερο.
Η κυδωνίτσα συμμετείχε και σε έρευνες για την ταυτοποίηση των σταφυλιών από τα οποία παρασκευαζόταν το κρασί με ιστορική προέλευση, ο Μαλβαζίας Οίνος.
Η συγκεκριμένη ποικιλία βγάζει κυρίως λευκά ξηρά κρασιά, ενώ δεν λείπει η συμμετοχή της σε blend του λευκού γλυκού κρασιού ΠΟΠ Μονεμβασία-Malvasia αλλά και σε blend με ερυθρές ποικιλίες. Συχνά χρησιμοποιείται επίσης σε χαρμάνια με Ασύρτικο, ειδικά στην περιοχή της Λακωνίας.
Για την γεύση…
Η Κυδωνίτσα παράγει κυρίως ξηρά φρουτώδη κρασιά μέτριας έντασης με κιτρινοπράσινο χρώμα και έντονα αρώματα κυδωνιού, αχλαδιού, κίτρου με βοτανικές νότες χαμομηλιού και μαργαρίτας, ενίοτε, με αρώματα ώριμων πυρηνόκαρπων, όπως βερίκοκο και νεκταρίνι.
Τα μονοποικιλιακά παραδείγματα της ποικιλίας είναι ισορροπημένα, ντελικάτα, με κομψή αρωματική έκφραση και υφή στο στόμα. Είναι αρωματικά και στρογγυλά ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις η οινοποίηση τους σε ανοξείδωτες δεξαμενές, προσδίδει έναν έντονο χαρακτήρα που θυμίζει ροδάκινο, αχλάδι και κυδώνι.
Η φινέτσα βέβαια της ποικιλίας μπορεί να αναδειχθεί και στο βαρέλι, που της προσδίδει μια βουτυράτη αίσθηση και αρώματα βανίλιας.
Οι αμπελώνες που βρίσκονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα υπογραμμίζουν την αίσθηση οξύτητας στα κρασιά χαρίζοντας περισσότερη φρεσκάδα.
Καταναλώνεται φρέσκια αφού το δυναμικό παλαίωσής της είναι σχετικά μικρό - έως και 3 χρόνια-, ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις οινοποίησης, φτάνει τα 5-8 χρόνια.
Για το φαγητό…
Η Κυδωνίτσα είναι μια ποικιλία που μπορεί να καταναλωθεί τόσο ως απεριτίφ, όσο και να συνοδέψει ευχάριστα πιάτα όπως πουλερικά, σαλάτες, τυριά και ζυμαρικά στο τραπέζι μας.
Τα λευκά ξηρά κρασιά από Κυδωνίτσα μπορούν να συνοδεύσουν όμορφα το λευκο κρέας που συνοδεύεται από λαχανικά αλλά ταιριάζει επίσης πολύ με πιάτα θαλασσινών και ψαρικών όπως κριθαρότο θαλασσινών αν και οι πιο πληθωρικές εκδοχές ισορροπούν περισσότερο με τα λιπαρά ψάρια όπως είναι σολωμός στα κάρβουνα.
Σχόλια