NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Οι νέες αθηναϊκές αφίξεις που, για διαφορετικούς λόγους, ξεχωρίσαμε

Οι νέες αθηναϊκές αφίξεις που, για διαφορετικούς λόγους, ξεχωρίσαμε

Τα χαλαρά μεσημέρια των Σαββατοκύριακων, τα τραπεζάκια έξω που καλά κρατούν, τα νέα πιάτα, τα λαχταριστά γλυκά και τα ποτήρια με ελληνικό κρασί που κατεβάζουν τους ρυθμούς για να τους εναρμονίσουν με εκείνες, τις τελευταίες δύο ημέρες της εβδομάδας που είναι αφιερωμένες σε εμάς και στην ανεπίσημη, την άτυπη “γιορτή’ του κάθε λεπτού που κυλά.

Παρακάτω θα βρείτε μια μικρή λίστα με νέα αθηναϊκά εστιατόρια που για διαφορετικούς λόγους ξεχωρίσαμε.

Mellem

Κάπου ανάμεσα στην Κυψέλη και το Γαλάτσι, τις οδούς Φαιδριάδων και Κοτυλαίου , τον καφέ και το κρασί βρίσκεται το Mellem. To όνομα του σημαίνει “ανάμεσα” στα δανέζικα και μας θύμησε ότι πολύ απλά ότι τα καλύτερα κρύβονται στα πολύ απλά.

Στο Mellem βρίσκουμε μετρημένα προσεγμένα προϊόντα, καλό καφέ σε ενδιαφέροντα blends, επιλεγμένα κρασιά του ελληνικού αμπελώνα με μια τάση προς τα “φυσικά” και ψωμί από το Flake συνοδευμένο με τσάτνεϊ ντομάτας ή αγγουριού που ισοδυναμεί άνετα με ένα ολοκληρωμένο πιάτο.

Αλλά και σάντουιτς και κρύα πιατάκια για wine pairing όσο πιο ανεπιτήδευτα, “ήρεμα” και μεστά θα μπορούσαμε να τα σκεφτούμε σε έναν χώρο που αντανακλά απόλυτα αυτή τη λογική, όσο και αν το συμπαθητικό illustration που βρίσκεται στην επιγραφή του τρέχει να σερβίρει καφέ και κρασί.

Το Ρίνι

Ένα μικρό και cozy cafe, με στροφογυριστά νέον φωτιστικά, καδράκια γεμάτα ζωγραφιές με ζώα και άλλα σχεδόν παιδικά σκίτσα φτιαγμένα με χρωματιστούς μαρκαδόρους, λιτά τραπεζάκια και μικρά ξύλινα εξωτερικά πασάκια στολισμένα με αποξηραμένα λουλούδια μέσα σε γυάλινους δοσομετρητές καφέ αντί για ανθοδοχεία.


Το Ρίνι λειτουργεί από νωρίς το πρωί με προϊόντα φούρνου αλλά και ως σύγχρονο μαγειρείο σε απόσταση αναπνοής από την ευρύτερη ανερχόμενη γαστρονομική πιάτσα που δημιουργείται στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο. Μάλιστα βρίσκεται τόσο κοντά που το όνομα του λογαριασμού του εστιατορίου στο Instagram αναγράφεται ως “ Το Ρίνι δίπλα στο Μουσείο”.

Άνοιξε στις αρχές Οκτωβρίου με το" Ρίνι" να κρύβεται στο υποκοριστικό του Μαρίνα και το μικρό όνομα της Κυψελιώτισσας σεφ Μαρίνας Χρονά. Προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών, εποχικότητα και γεύσεις της ελληνικής παράδοσης κάθονται στο Ρίνι, στο ίδιο τραπέζι και στο ίδιο πιάτο.

Gallina Athens

Τα stools και οι καρέκλες από ανοξείδωτο ατσάλι και διαφανές ροζ plexiglass, η κεντημένη πετσέτα με το όνομα του μαγαζιού σε κόκκινο χρώμα, το παιχνιδιάρικο τραγόμορφο logo πάνω στην επιγραφή, τα ποτήρια και τη συνοδευτική ροδέλα από βούτυρο για το χειροποίητο ζεστο ψωμακι... Είναι δύσκολο να επιλέξει κανείς το αγαπημένο του στοιχείο σε αυτό το νέο εστιατόριο.


Δεν μπορεί βέβαια παρά να αφιερώσει κανείς άπλετο χρόνο στο wine library του επάνω ορόφου. Στη μεγάλη συλλογή επιλεγμένων κρασιών που κάθε οινόφιλος ή και μη, αναπόφευκτα θα θαυμάσει. Και στο φαγητό, από το πλατό τυριών με χαβιάρι, τα σπαράγγια με σαλιγκάρια ως την πάπια που θα κάνει upgrade στις wine pairing εμπειρίες σας.

Oh! Dio

Tο νέο wine bar restaurants της πόλης επί της οδού Αδριανού φέρει την υπογραφή της Φωτεινή Παντζιά (By the Glass) που ένωσε τις δυνάμεις της με τον Άγγελο Δαμουλιάνο (botilia.gr). Το όνομά του, Oh! Dio, παραπέμπει στο «ωδείο», μιας και βρίσκεται στο διατηρητέο νεοκλασικό του Ωδείου Αthenaeum-Μαρία Κάλλας.

Η μεγάλη τοιχογραφία της “Divina” στη σάλα δίνει χαρακτήρα σε όλο τον εσωτερικο χώρο ενώ η διπλή λίστα κρασιών, με τα ασπρόμαυρα illustrations των προαναφερθέντων να υποδεικνύουν τις οινικές επιλογές που έκανε ο καθένας, προέρχεται κυρίως από τον ελληνικό αμπελώνα, χωρίς να λείπουν και οι διεθνείς ετικέτες. Ενώ τα πιάτα της ευρηματικής ελληνικής- μεσογειακής κουζίνας δεν στέκονται απλά δίπλα στα ποτήρια κρασιού αλλά συνομιλούν μαζί τους κάνοντας έναν πολύ ωραίο διάλογο.

Ortsag

Ο βραβευμένος σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης άνοιξε ακριβώς απέναντι από το πολυβραβευμένο του CTC στον Κεραμεικό, το νέο, ανατρεπτικό street food joint Ortsag. Και αν ήδη αναρωτιέστε γιατί επέλεξε το συγκεκριμένο όνομα, απλά διαβάστε το ανάποδα, σαν να το βλέπατε στον καθρέφτη.


Στην άλλη πλευρά της υψηλής γαστρονομίας δημιουργεί έναν “χώρο” στον οποίο μαγειρεύεται το «βρώμικο» που θέλει να τρώει ο κάθε μάγειρας μετά τη δουλειά. Τα πιάτα σε ένα zero waste mentality δημιουργούνται με την πρώτη ύλη που αναπόφευκτα περισσεύει από το CTC.

Ενώ η βάση του μενού αποτελείται από 4 κωδικούς burger που θα υπάρχουν μόνιμα συνοδευμένα από ιδιαίτερες σάλτσες και βασισμένα σε μια χειροποίητη λογική. Το ίδιο ισχύει για τον επίλογο του soft ice cream το οποίο θα φτιάχνεται επίσης, εντός, του Ortsag.

The Zillers Pastry Bar

Στο χώρο που που ξεχωρίζει στο στενάκι (Παλαιολόγου Μπενιζέλου) που βρίσκεται στη σκιά της Μητρόπολης των Αθηνών θα βρείτε ένα “εστιατόριο γλυκών”. Στην ουσία, αυτό σημαίνει ότι τα επιδόρπια ετοιμάζονται κατά παραγγελία την στιγμή που εμείς τα αναμένουμε στο τραπέζι μας, μάλλον, πίνοντας καφέ, κρασί ή κάποιο cocktail.

Οι à la carte επιλογές χωρίζονται σε δύο καταλόγους, έναν μεσημεριανό και έναν βραδινό και όταν θα φτάσουν θα σας “μιλήσουν” με λεπτότητα για αρμονία.

Αλλά και ένα ζαχαροπλαστείο με γλυκά και viennoisserie για το σπίτι ή για τον δρόμο που θυμίζουν έντονα εκείνα που βρίσκουμε στο Παρίσι, το Λονδίνο και το Μιλάνο. Γλυκά, με ευρωπαϊκό αέρα που για να είμαστε όμως ειλικρινείς, θα προτιμούσαμε να έχουμε την επιλογή όχι μόνο να τα λιμπιζόμαστε αλλά και να τα απολαύσουμε και στο κατάστημα.

Ex Machina, Παγκράτι

Tο Ex Machina είναι το πρώτο εστιατόριο του γνωστού σεφ Άνταμ Κοντοβά, η δική του πλέον γαστρονομική στέγη κοντά στην Πλατεία Βαρνάβα του Παγκρατίου.

Οι λέξεις χαλαρό, αυθόρμητο και δημιουργικό είναι μάλλον οι καλύτερες για να περιγράψουν το νέο μπιστρό με έμφαση στο ψάρι, τα λαχανικά και τις surf n turf προτάσεις. Αλλά και οι ελληνικές πρώτες ύλες με έμφαση την επαρχία και τα νησιά, η συνεργασία με μικρούς Έλληνες παραγωγούς, το κρασί, με 90 ετικέτες, κυρίως, από τον ελληνικό αλλά και από τον διεθνή αμπελώνα και τα κρασιά ήπιας οινοποίησης.

Ενώ το φαγητό και οι γενικότερες αναφορές στην ελληνική, νησιώτικη ταβέρνα, το concept to share, τα πιάτα της κεραμίστριας των σεφ, Έλιας Λαμπίρη καθώς και η μίξη τζαζ, ροκ, ραπ και παραδοσιακής αιγυπτιακής μουσικής περιγράφουν την αναμεμειγμένη και ενδιαφέρουσα κουλτούρα του νέου Ex Machina.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr