Ενδυναμώνοντας τις ελληνικές ΜΚΟ: Ο ρόλος των διασυνοριακών δωρεών
Σε έναν όλο και πιο διασυνδεδεμένο κόσμο, οι διασυνοριακές δωρεές μπορούν να αποτελέσουν μια μεταμορφωτική δύναμη για την κοινωνία των πολιτών και τη φιλανθρωπία.
Το δίκτυο Transnational Giving Europe (TGE) διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις διασυνοριακές δωρεές στην Ευρώπη, και ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους του, είναι το HIGGS στην Ελλάδα το οποίο πρωτοπορεί στην κινητοποίηση της διασυνοριακής υποστήριξης προς τους ελληνικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.
Οι διασυνοριακές δωρεές στην Ευρώπη και τα προβλήματά τους
Με απλά λόγια οι διασυνοριακές δωρεές αφορούν σε άτομα ή οργανισμούς από μια χώρα που υποστηρίζουν οικονομικά, φιλανθρωπικές δραστηριότητες σε μια άλλη. Αυτή η μορφή φιλανθρωπίας δεν γνωρίζει σύνορα, επιτρέποντας στους δωρητές να επιτυγχάνουν σημαντικό αντίκτυπο σε άλλες τοπικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι πολίτες είναι πρόθυμοι να κάνουν διασυνοριακές δωρεές για να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν διεθνείς σκοπούς και ξένες φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Παρόλα αυτά, η φιλανθρωπία εξακολουθεί να μην είναι φιλική -σε φορολογικούς όρους- για τους δωρητές στην Ευρώπη! Στην ΕΕ μιλάμε συχνά για ελεύθερο εμπόριο και ελεύθερη κυκλοφορία ατόμων, ωστόσο δεν μπορούμε ακόμη να μιλήσουμε για ελεύθερη διασυνοριακή φιλανθρωπία.
Δυστυχώς, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν χορηγούν έκπτωση φόρου εισοδήματος σε δωρητές που θέλουν να υποστηρίξουν έναν αλλοδαπό δικαιούχο σε άλλο κράτος μέλος. Αυτή η άνιση μεταχείριση της εθνικής και διασυνοριακής φιλανθρωπίας παραβιάζει τις θεμελιώδεις ελευθερίες που εγγυώνται οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αν και από το 2008, υπάρχει σχετική οδηγία της ΕΕ σύμφωνα με την οποία μια δωρεά, εντός ή εκτός συνόρων, θα πρέπει να έχει την ίδια φορολογική αντιμετώπιση, οι εθνικές κυβερνήσεις δεν έχουν ενσωματώσει αυτή την οδηγία και κάθε ευρωπαϊκή χώρα ακολουθεί τους δικούς της φορολογικούς κανονισμούς. Για παράδειγμα, στη Γαλλία, η φοροελάφρυνση για δωρεές αγγίζει το 66%, ενώ στην Ελλάδα η φοροαπαλλαγή είναι 20% και αναμένεται να ενεργοποιηθεί μια, υπό προϋποθέσεις, αύξηση στο 40%.
Η πλατφόρμα Transnational Giving Europe
Το TGE είναι ένα δίκτυο κορυφαίων φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και οργανώσεων από 19 ευρωπαϊκές χώρες, που εργάζονται συλλογικά για να διευκολύνουν τη διασυνοριακή προσφορά. Η πλατφόρμα του δικτύου διασφαλίζει ότι οι δωρητές μπορούν να υποστηρίξουν μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για παράδειγμα στη χώρα καταγωγής τους, ενώ επωφελούνται από φορολογικά πλεονεκτήματα της χώρας διαμονής τους, ενισχύοντας έτσι μια κουλτούρα φιλανθρωπίας που δεν γνωρίζει σύνορα.
Στόχος του δικτύου είναι να απλοποιηθούν οι διαδικασίες των διασυνοριακών δωρεών και δωρητές από όλη την Ευρώπη να μπορούν να υποστηρίζουν τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που επιθυμούν έχοντας εξασφαλίσει τις ίδιες φοροελαφρύνσεις όπως και στη χώρα διαμονής τους.
Ο μηχανισμός στην πράξη
Ας υποθέσουμε ότι μια κάτοικος του Ηνωμένου Βασιλείου θέλει να κάνει μια δωρεά σε μη κερδοσκοπική οργάνωση στην Ελλάδα. Τότε θα επικοινωνήσει με τον εκπρόσωπο του δικτύου στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα καταθέσει εκεί τη δωρεά της. Ο εκπρόσωπος του δικτύου με τη σειρά του θα μεταφέρει την δωρεά στην ελληνική ΜΚΟ και ταυτόχρονα θα εκδώσει απόδειξη δωρεάς η οποία θα υπόκειται στην φοροαπαλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου. Εάν η δωρεά γινόταν απευθείας από την δωρήτρια στην ελληνική ΜΚΟ, τότε αυτή δεν θα απολάμβανε τις φοροαπαλλαγές του Η.Β. και πιθανώς θα ήταν σκεπτική για μια επόμενη δωρεά.
Το δίκτυο έχει εθνικούς εταίρους σε 19 χώρες σε όλη την Ευρώπη. Μόνο το 2022, διακινήθηκαν μέσω της πλατφόρμας Transnational Giving Europe, 21,9 εκατ. ευρώ και υποστηρίχθηκαν 485 οργανώσεις σε όλη την Ευρώπη, κάτι που καταδεικνύει την αναγκαιότητα αλλά και την επιτυχία της.
HIGGS: O εκπρόσωπος του δικτύου στην Ελλάδα
Ως εκπρόσωπος του δικτύου TGE στην Ελλάδα, το HIGGS διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διευκόλυνση των διασυνοριακών δωρεών για ελληνικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Πρόκειται για έναν πρωτοπόρο οργανισμό στο οικοσύστημα της Κοινωνίας των Πολιτών στη χώρα μας, καθώς είναι ο πρώτος και μεγαλύτερος κόμβος (hub) υποστήριξης μη κερδοσκοπικών οργανώσεων και άλλων πρωτοβουλιών που έχουν θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο στην Ελλάδα. Προσφέροντας εκπαίδευση, εργαλεία, τεχνογνωσία και ευκαιρίες δικτύωσης, το HIGGS έχει αποδεδειγμένο ιστορικό όσον αφορά την ενδυνάμωση οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και κοινωνικών επιχειρήσεων, από την ίδρυσή του το 2015.
Οι ελληνικές ΜΚΟ που έχουν ή θέλουν να αποκτήσουν υποστηρικτές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μπορούν μέσω του HIGGS και της χρήσης της πλατφόρμας να εξασφαλίσουν ότι οι δωρητές τους θα έχουν τις φοροελαφρύνσεις που πρέπει. Επίσης, Έλληνες του εξωτερικού μπορούν πλέον να στηρίζουν τους κοινωφελείς σκοπούς που τους ενδιαφέρουν χωρίς να ανησυχούν για τα διαδικαστικά.
Τις υπηρεσίες της πλατφόρμας έχουν ήδη αξιοποιήσει 10 ελληνικές ΜΚΟ με σημαντικό έργο, για τις οποίες υπήρξε ενδιαφερόμενος δωρητής από άλλη χώρα της Ε.Ε. και τους επόμενους μήνες αναμένονται νέες οργανώσεις και μουσεία της χώρας μας να ενταχθούν στους ωφελούμενους φορείς του δικτύου.
Στο πλαίσιο αυτό, το HIGGS, έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης των Ελλήνων της διασποράς σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις για τις δυνατότητες της πλατφόρμας και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να υποστηρίξουν κοινωφελείς σκοπούς στη χώρα μας. Μετά από μια επιτυχημένη εκδήλωση στις Βρυξέλλες, ακολούθησε στις 1 Νοεμβρίου μια εκδήλωση στο Λονδίνο, η οποία διοργανώθηκε από κοινού με τον εκπρόσωπο του δικτύου στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Charities Aid Foundation και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Λονδίνο. Η εκδήλωση είχε επίκεντρο την Ελληνική Κοινωνία των Πολιτών και τις δυνατότητες διακρατικών δωρεών στην Ελλάδα και προσέλκυσε το ενδιαφέρον δωρητών Ελλήνων του Λονδίνου, επιχειρηματιών και εκπροσώπων ιδρυμάτων αλλά και μη κερδοσκοπικών οργανώσεων. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν χρήσιμες πληροφορίες για τα διαθέσιμα εργαλεία διακρατικών δωρεών και να ενημερωθούν μέσα από καλά παραδείγματα. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της εκ μέρους της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Λονδίνο, η Αναπληρώτρια Επικεφαλής της Αρχής, κα. Ιφιγένεια Καναρά.
Ο Σωτήρης Πετρόπουλος, συνιδρυτής του HIGGS δηλώνει σχετικά: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που χάρη στη συνεργασία μας με το δίκτυο Transnational Giving Europe, μπορούμε να παρέχουμε στην ελληνική Κοινωνία Πολιτών ένα ακόμη εργαλείο για να προσεγγίσει δυνητικούς χρηματοδότες από όλη την Ευρώπη, προσφέροντας το επιπρόσθετο κίνητρο των φορολογικών απαλλαγών για τις δωρεές τους. Ταυτόχρονα κινητοποιούμε και το πολύ σημαντικό δυναμικό των Ελλήνων της διασποράς που συνεχίζουν να στηρίζουν κοινωφελείς σκοπούς στη χώρα μας».
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες για την πλατφόρμα και τους τρόπους εγγραφής εδώ.
Σχόλια