Αιμοδότης πολλών νέων και φιλόδοξων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών υπήρξαν για την ελληνική αγορά τα γνωστά πλέον funds επιπέδου Venture Capital.
Όλα σχεδόν έχουν διαδραματίσει το δικό τους ρόλο στη στήριξη καινοτόμων ιδεών με τεχνική υποστήριξη και κεφάλαια.
Για την ιστορία, σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία 20 περίπου σχήματα που είναι VCs. Γνωστά ονόματα στην αγορά όπως Big Pi, Metavalon, Endeavor, Marathon, Unifund, Velocity.Partners, Genisis, VentureFriends και άλλες σημαντικές οντότητες που έχουν δημουργήσει ή δημιουργούν νέα funds για την «επόμενη φάση» χρηματοδότησης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
Μιλώντας πρόσφατα για το περιβάλλον της αγοράς αυτής ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, Χάρης Λαμπρόπουλος, κατέδειξε τη δυναμική του οικοσυστήματος. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου Οικονομικό Φόρουμ στο Τορόντο σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Εμείς, σήμερα, με τα δύσκολα χρόνια πριν και με την εμπειρία που υπήρξε τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα με την πρωτοβουλία του EquiFund το 2017, έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε 20 σχήματα εν λειτουργία, τα οποία έχουν ξεκινήσει να επενδύουν στην ελληνική οικονομία είτε σε startups είτε σε grownups. Στα σχήματα αυτά, εμείς έχουμε δεσμεύσει κεφάλαια προς επένδυση 432 εκατομμύρια. Αυτά τα funds, μαζί με τα ιδιωτικά λεφτά που έχουν αντλήσει, διαχειρίζονται συνολικά 1,17 δισεκατομμύρια, δηλαδή έχουν προσελκύσει άλλα 600 εκατομμύρια από ιδιώτες επενδυτές, είτε από φυσικά πρόσωπα είτε από ιδιώτες επενδυτές».
Τα παραπάνω, σύμφωνα με τον κ. Λαμπρόπουλο, δείχνουν τη δυναμική του οικοσυστήματος αυτού και «μια δυναμική στο ελληνικό επιχειρείν και στο ελληνικό ταλέντο, στο θέμα των επενδύσεων και του φιλεπενδυτικού περιβάλλοντος που ισχύει αυτή τη στιγμή, του θεσμικού πλαισίου που αλλάζει όλο και περισσότερο προς το καλύτερο».
Στο ίδιο μοτίβο ήταν και οι αναφορές του Γενικού Διευθυντή Marketing και Εταιρικής Επικοινωνίας της Eurobank, Μιχάλη Βλασταράκη μιλώντας στο ίδιο Φόρουμ.
Αναλύοντας το θέμα των VC’s και των startups, όπου η Ελλάδα βρίσκεται πιο πίσω σε σύγκριση με χώρες όπως π.χ. ο Καναδάς, ο κ. Βλασταράκης ανέπτυξε τις προοπτικές του ελληνικού οικοσυστήματος των startups, κάνοντας αναφορά στον επιταχυντή της Eurobank EGG (enter – grow – go) και την πορεία των εταιρειών τα τελευταία δέκα χρόνια αλλά και τον ρόλο της Eurobank, η οποία ως limited partner συμμετέχει σε πολλά venture capital funds, που χρηματοδοτούν τις startups από πολύ πρώιμα έως και αρκετά μεταγενέστερα στάδια.
Προκλήσεις… αλλά και αισιοδοξία για Ελλάδα
«Σε σχέση με τις startups και το μέλλον τους στην Ελλάδα είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι γιατί πιστεύουμε πραγματικά στο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας - βλέπουμε με χαρά πολλές spinoffs από τα πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια- κι ένας άλλος παράγοντας που μας κάνει αισιόδοξους είναι ότι η Ελλάδα δεν έζησε τις πολύ ψηλές αποτιμήσεις του 2021, οι οποίες στο εξωτερικό απογειώθηκαν, με αποτέλεσμα το ’22 και το ’23 να βλέπουμε δύσκολα χρόνια για τις startups και το venture capital. Αντίθετα, οι ελληνικές εταιρείες αναπτύσσονται συνεχώς και το venture capital funding το 2022 και το 2023 δεν είναι τόσο άσχημα όσο είναι στο εξωτερικό», σημείωσε.
Φρέσκο χρήμα από τα νέα funds
«Με τα νέα venture capital funds της ΕΑΤΕ πρόκειται να μπουν πολλαπλάσια κεφάλαια σε ελληνικές startups κι αυτό μας κάνει αισιόδοξους γιατί θα μπουν σε σωστές αποτιμήσεις. Και θέλω να πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουν όλοι την ευκαιρία να προσελκύσουν και ξένους επενδυτές και να αναπτυχθούν- γιατί όχι και πολύ πέρα από τα σύνορα της χώρας. Συμμετέχουμε και σε αυτά τα funds και είμαστε πραγματικά αισιόδοξοι για τα επόμενα χρόνια της χώρας μας παρακολουθώντας βέβαια πολύ στενά τα δύσκολα θέματα των γεωπολιτικών συνθηκών που είναι και στη γειτονιά μας» κατέληξε ο κ. Βλασταράκης.
Υπό πίεση το ελληνικό οικοσύστημα το 2022
Ανατρέχοντας στα συγκεντρωτικά στοιχεία για το 2022, οι πιέσεις - ευρύτερα - (και) στο ελληνικό οικοσύστημα ήταν εμφανείς: Το 2022 δεν ήταν το 2021 σε ένταση επενδύσεων σε νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ευρώπη συνολικά και στην Ελλάδα ειδικότερα, αλλά ήταν μια ακόμα χρονιά σημαντικού ενδιαφέροντος για ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις από επενδυτές του εξωτερικού.
Υπενθυμίζεται πως το 2022, 19 ελληνικές start ups εξαγοράστηκαν από διεθνή κεφάλαια, προερχόμενα κυρίως από τις ΗΠΑ, σε ποσοστό περίπου 13%. Ενδεικτικές, η εξαγορά της Viva Wallet από την JP Morgan, η απόκτηση της πατρινής Accusonus από τη Meta, η απόκτηση της Pollfish από την επίσης αμερικανική Prodege.
Σύμφωνα με το Found.ation Start Ups in Greece Report 2022/2023, οι 10 πιο υψηλά χρηματοδοτούμενες ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις το 2022 ήταν οι FlexCar, Viva Wallet, Spotawheel, TileDB, Better Origin, Vivante Health, OrthoSon, Flyway, Trucksters, Timberhub.
Πρόσω ολοταχώς για τα 251 δισ. δολάρια το 2023 - Στόχος τα 522 δισ. το 2027
Αναφορικά τώρα για την αγορά Venture Capital σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μεγέθυνση στα 215.5 δισ. δολάρια για το 2023 σε σχέση με τα 207.7 δισ. δολάρια που ήταν το 2022, παρά τις αντικειμενικά υψηλές προκλήσεις που υπάρχουν. Επιπλέον, η αγορά εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα 522.2 δισ. δολάρια έως το 2027, με σύνθετο ρυθμό ανάπτυξης που ξεπερνάει το 20%, σύμφωνα με τελευταία έρευνα της N2Growth.
Όπως ήταν αναμενόμενο, το 2022, η Β. Αμερική κυριάρχησε στην αγορά επενδύσεων Venture Capital, αντανακλώντας την ισχυρή επιχειρηματική κουλτούρα και το επενδυτικό οικοσύστημα της περιοχής.
Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη παρατηρείται πτώση κατά 32.1% από τρίμηνο σε τρίμηνο ενώ ο αριθμός των συμφωνιών μειώθηκε κατά 19.2% το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Με τον υψηλό πληθωρισμό να επιμένει και μια ολοένα πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, οι επενδυτές χρησιμοποιούν λιγότερα κεφάλαια εστιάζοντας περισσότερο την προσοχή τους στην απόδοση των κεφαλαίων.
Τέλος, οι επενδύσεις Venture Capital στην Ασία μειώθηκαν από 25.5 δισ. δολάρια το 4ο τρίμηνο του 2022 σε μόλις 13.5 δισ. δολάρια το 1ο τρίμηνο του 2023, την ίδια στιγμή που οι επενδύσεις Venture Capital σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας και ηλεκτρικά οχήματα πρωταγωνίστησαν στην Ασία το 1ο τρίμηνο του 2023, με την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ να ξεχωρίζουν.
Σχόλια