Οι δύο ταχύτητες της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και ο «καθρέπτης» του ελληνικού χρηματιστηρίου
Τα χρηματιστήρια βρίσκονται μεν σε πτωτική τροχιά, λόγω της επιδείνωσης των γεωπολιτικών συνθηκών και της συνέχισης των πληθωριστικών πιέσεων αλλά οι πτώσεις τους είναι ελεγχόμενες και, ενίοτε, καλυπτόμενες.
Αν θέλουμε να το δούμε αρνητικά, η πτώση των χρηματιστηρίων είναι το ‘ξεφούσκωμα’ της φούσκας της προηγούμενης δεκαετίας. Αν του δούμε θετικά, η ανθεκτικότητα που επιδεικνύουν μετοχές και δείκτες οφείλεται στη θεαματική βελτίωση των εταιρικών μεγεθών.
Η μεγάλη επιχειρηματικότητα πάει καλά και στηρίζει την οικονομία και το χρηματιστήριο
Αυτό που βλέπουμε στα χρηματιστήρια (ανάμεσά τους και στο ελληνικό) είναι ότι στηρίζονται πάνω στα εταιρικά αποτελέσματα, στις διανομές μερισμάτων και στις επιχειρηματικές κινήσεις, την ίδια στιγμή που υπάρχουν αντίρροπες κινήσεις λόγω του παρατεταμένου πληθωρισμού, της αύξησης των γεωπολιτικών κινδύνων και των κινδύνων ύφεσης. Το ελληνικό χρηματιστήριο σε επίπεδο Γενικού Δείκτη έχει διορθώσει περίπου 14% από τα υψηλά έτους (που είναι και υψηλά 9 ετών) και αυτό λόγω της ανθεκτικότητας που παρουσιάζουν οι εισηγμένες επιχειρήσεις που βγάζουν στην πλειονότητά τους καλά αποτελέσματα και το 2023.
Επιδοτήσεις, εξαγορές και ελαστικότητα τραπεζών ως προς τις μικρές επιχειρήσεις
Με δεδομένο ότι οι εισηγμένες είναι κλαδικοί leaders , υπάρχουν κάτω απ’ αυτές χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στους ίδιους κλάδους που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα
To ζητούμενο στην πολιτική είναι πλέον να στηριχθούν οι μικρές επιχειρήσεις έναντι αυτών των προβλημάτων. Τα εργαλεία είναι δύο. Το πρώτο είναι η επιδοματική πολιτική που ακολουθείται και σήμερα και το δεύτερο να δοθούν κίνητρα για να γίνουν εξαγορές και συγχωνεύσεις. Κίνητρα και προς τους μικρούς και κίνητρα προς τους μεγάλους.
Ταυτόχρονα και οι τράπεζες θα πρέπει να γίνουν πιο ελαστικές ως προς τις πιέσεις προς τους μικρομεσαίους δανειολήπτες. Το νέο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά χρέη κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και παρέχει την δυνατότητα στις τράπεζες και στους servicers να είναι πιο ελαστικοί έναντι των μικρών οφειλετών και αν μη τι άλλο, να τους παρέχουν την δυνατότητα να εξαγοράσουν τις υποχρεώσεις τους.
Σχόλια