Είναι πιθανό το “Monakrive” να σας θυμίζει τον λογαριασμό στο Instagram με τα καλαίσθητα πιάτα, δημιουργημένα με χρωματιστά pixels, ενίοτε, και με έντονες αντιθέσεις.
Αφράτα κρουασάν, παραδοσιακά ελληνικά πιάτα αλλά και signature πιάτα από ελληνικά εστιατόρια που πρόσφατα απέσπασαν αστέρια Michelin, χορεύουν στον ρυθμό της σύγχρονης εικονογράφησης, της δημιουργίας, της τέχνης, της τροφής για τα μάτια, πιθανώς και για την ψυχή που ημερώνει και χορταίνει μπροστά σε πιάτα γνώριμα.
Η Αριστέα, η τέχνη και τα παράλληλα projects
Η Αριστέα Ρέλλου μοιράζεται τις εικονογραφήσεις της στο Instagram με το όνομα @monakrive τα τελευταία δύο χρόνια. Αν και μεγάλωσε στην Αθήνα, εδώ και δέκα περίπου χρόνια ζει στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.
Αφού σπούδασε νομική, ιστορία της τέχνης, εικαστική επιμέλεια ακόμα και ψυχολογία, και αφού εργάστηκε σε γκαλερί, φουάρ τέχνης, πολιτιστικές ΜΚΟ και οίκους δημοπρασιών, τα τελευταία χρόνια έχει οδηγηθεί προς την ανάπτυξη και την εύρεση χορηγιών στον τομέα των τεχνών.
Σε αυτά το πλαίσια, έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων στην Serpentine Gallery, την Tate, και το Camden Art Centre, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια, έχει συνιδρύσει το Hekátē Studios, μια start-up που καινοτομεί στον τομέα του studio και project management για καλλιτέχνες και μουσεία σε διεθνές επίπεδο.
Με την ομάδα της, φέτος το καλοκαίρι ξεκίνησαν και την KIRKI, μια νομαδική γκαλερί που διοργανώνει εκθέσεις σύγχρονης τέχνης και δημόσια προγράμματα στις Κυκλάδες κάτι που για την ίδια παράλληλα σηματοδοτεί μια, εν μέρει, επιστροφή στην Ελλάδα.
Μια θέαση “monakrive”
Η monakrive ξεκίνησε το 2021, όταν η ομάδα του Hekátē Studios ζήτησε από την Αριστέα να σχεδιάσει το logo τους. Από τότε, η ψηφιακή ζωγραφική αποτελεί αναπόσπαστο και καθημερινό κομμάτι της ζωής της, ενώ μέσα από αυτή φιλοδοξεί να χαρτογραφήσει την ελληνική κουζίνα.
Στην ουσία, δημιουργεί ένα άτυπο γαστρονομικό αρχείο που ξεχειλίζει από ντόπιες πρώτες ύλες, σύγχρονους γαστρονομικούς συνδυασμούς και από την ελληνική παράδοση. Εικονογραφεί την κληρονομιά των ελληνικών γεύσεων, ορισμένες φορές, ακόμα και σε ένα πλαίσιο που μοιάζει σχεδόν λαογραφικό, ιδωμένο όμως πάντοτε μέσα από μια ματιά, απολύτως σύγχρονη.
Όπως μου εξηγεί “Η monakrive απευθύνεται στους δημιουργούς του σήμερα, καθώς ο στόχος της είναι να χειροκροτήσει και να καταγράψει την απίθανη δουλειά που γίνεται στην Ελλάδα στην γαστρονομία και την εστίαση.
Μέσω αυτής της πλατφόρμας έχω γνωρίσει πολλούς υπέροχους ανθρώπους, οπότε η ενασχόληση μου ανατροφοδοτήθηκε και προέκυψαν νέες συνεργασίες, για τις οποίες νιώθω πολύ τυχερή. Διανύουμε μια εποχή έντονης ψηφιακής και συναισθηματικής κόπωσης μετά από όλα όσα έχουμε περάσει κοινωνικά τα τελευταία χρόνια, και ως αποτέλεσμα η προσοχή μας γίνεται ολοένα και πιο ελλειμματική.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το φαγητό, είναι κάτι που μας καλεί να είμαστε περισσότερο παρόντες, να παρατηρούμε το περιβάλλον μας, να επικοινωνούμε με τους γύρω μας, να παίρνουμε τον χρόνο μας και να έχουμε υπομονή, και ως προς αυτό, έχει πολλά κοινά με την τέχνη”.
Σχόλια