Οι θερμοκοιτίδες, οι startups και το egg της Eurobank που «γέννησε» 200 εταιρείες στο hub του
Ο ρόλος των θερμοκοιτίδων και των startups στην ανάπτυξη της ελληνοκαναδικής συνεργασίας στον κρίσμο τομέα της καινοτομίας τέθηκαν επί τάπητος στο δεύτερο Οικονομικό Φόρουμ στο Τορόντο, που διοργάνωσε, το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών σε συνεργασία με την Ελληνική Πρωτοβουλία - Καναδάς, το Ελληνο-Καναδικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το Ελληνο-Καναδικό Συμβούλιο Εμπορίου.
Στα οφέλη και την προοπτική από την αναπτυσσόμενη συνεργασία με το οικοσύστημα καινοτομίας στον Καναδά -και ιδιαίτερα στο Τορόντο, αναφέρθηκε η διευθύντρια του egg – enter grow go της Eurobank Ρούλα Μπαχταλιά. «Το οικοσύστημα καινοτομίας στο Τορόντο προσομοιάζει με το ελληνικό οικοσύστημα, καθώς μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, έχουμε κοινά στοιχεία στην επιχειρηματική κουλτούρα, και αντιλαμβανόμαστε με τον ίδιον τρόπο την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Πιστεύω πως ακόμη κι αν υπάρχει μεγάλη γεωγραφική απόσταση, είναι μια ενδιαφέρουσα αγορά για επέκταση, για τις νέες επιχειρήσεις που κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε ένα διεθνές περιβάλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μπαχταλιά.
«Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει επιδείξει μεγάλη δυναμική ανάπτυξης στον χώρο της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και υπάρχει σημαντικό πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και συνεργασίας μεταξύ των δύο οικοσυστημάτων καινοτομίας Ελλάδας και Καναδά» ανέφερε χαρακτηριστικά η διευθύντρια του EGG επισημαίνοντας πως η αξία του ελληνικού συστήματος καινοτομίας έφτασε τα 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 από 1,1 δισ. το 2017, ενώ ο αριθμός των εγγεγραμμένων νεοφυών επιχειρήσεων στο Elevate Greece ανέρχεται σε 800 και ο αριθμός των εργαζομένων σε αυτές τις εταιρείες ξεπερνά τις 7.000.
Υπογράμμισε, δε, την υποστήριξη της Δρ. Μαρίας Μπουτρογιάννη, μέλους της συμβουλευτικής επιτροπής του EGG, στην ανάπτυξη αυτής της σχέσης με τον Καναδά ενώ αναφέρθηκε στην πολυεπίπεδη συνεργασία με τη θερμοκοιτίδα DMZ (DMZ Incubator, Canada), με την οποία υπήρξε ένα αρχικό μνημόνιο συνεργασίας για πέντε έτη, το οποίο επεκτάθηκε για ακόμη μια πενταετία. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, είναι το δεύτερο επιχειρηματικό ταξίδι του EGG στο Τορόντο με τη συμμετοχή τριών εταιρειών (όπως και το πρώτο), που ενδιαφερονται να επεκταθούν στην αγορά του Τορόντο.
Ειδικότερα για τη συνεργασία με την DMZ, η κ. Μπαχταλιά αναφέρθηκε στην πτυχή της φιλοξενίας, που σημαίνει -μεταξύ άλλων- διασύνδεση με τις startups που εκκολάπτει η συγκεκριμένη θερμοκοιτίδα, με επενδυτές και πιθανούς πελάτες, στην πτυχή του mentoring, της συμβουλευτικής δηλαδή στις εταιρείες που η Eurobank υποστηρίζει στην Ελλάδα. Ανακοίνωσε επίσης το 3ο egg Investor Day που θα λάβει χώρα την 16 Φεβρουαρίου 2024 στο egg hub στην Αθήνα και κάλεσε το επενδυτικό κοινό του Τορόντο να συμμετάσχει ακόμη και διαδικτυακά σε αυτή την σημαντική εκδήλωση, όπου θα παρουσιάσει ένα μεγάλο πλήθος καινοτόμων εταιρειών οι οποίες αναζητούν χρηματοδότηση για την ανάπτυξη της εταιρείας τους.
1.200 επιχειρηματίες φιλοξενήθηκαν από τον επιταχυντή EGG και 200 εταιρείες γεννήθηκαν στο EGG hub
Η κ. Μπαχταλιά παρουσίασε επίσης το egg, τον επιχειρηματικό επιταχυντή που υποστηρίζει καινοτόμες εταιρείες να έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα αλλά να αναπτυχθούν διεθνώς επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων- πως «μέχρι σήμερα ο επιταχυντής του egg έχει φιλοξενήσει 1.200 επιχειρηματίες και περίπου 200 εταιρείες γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο hub του EGG». Έφερε, δε, ως παράδειγμα την Augmenta, μια εταιρεία αγροτεχνολογίας που με την υποστήριξη της Eurobank και του EGG σε όλο της το ταξίδι από startup σε scaleup και την περαιτέρω ανάπτυξή της εξαγοράστηκε τελικά φέτος από τον Όμιλο Agnellifamily, έναντι 110 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ευκαιρίες για διείσδυση και σε άλλες αγορές
Από την πλευρά της, η Andrea Richardson, διευθύντρια στρατηγικών projects της DMZ Incubator (Canada), μιας θερμοκοιτίδας που βοηθά νεοφυείς επιχειρήσεις να δημιουργήσουν συνέργειες και να επεκταθούν συνδέοντάς τες με πελάτες, κεφάλαια, ειδικούς και μια κοινότητα επιχειρηματιών και πρωτοπόρων σε διάφορους τομείς, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της συνεργασίας με το EGG υπογραμμίζοντας τις πολλές ευκαιρίες που υπάρχουν για συνεργασία και φέρνοντας ως παράδειγμα δύο σημαντικούς τομείς, στους οποίους η Ελλάδα έχει καταγράψει απτά αποτελέσματα, τον τουρισμό και τη φιλοξενία εν γένει.
Αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόσβαση που μπορούν να αποκτήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις από την Ελλάδα όχι μόνο στην αγορά του Καναδά αλλά και σε άλλες αγορές μέσα απ’ αυτόν, όπως της βόρειας Αμερικής, αλλά και το αντίστροφο, την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή -και όχι μόνο- αγορά, μέσω της Ελλάδας, για τις καναδικές επιχειρήσεις.
Στρατηγικό πλεονέκτημα η ελληνική Διασπορά
Τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ελληνική Διασπορά στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της καινοτομίας, υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- ο Peter Polydor, πρόεδρος της Ergo Holdings & Ergo Capital (Canada). Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες συνέργειες και μεγαλύτερη σύνδεση με τη Διασπορά, ανέφερε ο κ. Polydor και πρόσθεσε: «η ελληνική Διασπορά είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να προσφέρει ένα τέτοιο στρατηγικό πλεονέκτημα που καμιά άλλη χώρα δεν έχει».
Σε ό,τι αφορά, δε, τις startups σημείωσε ότι σήμερα είναι πολύ πιο αισιόδοξος για την εξέλιξή τους απ’ ό,τι στο παρελθόν και τις προέτρεψε να αναπτύσσουν τα προϊόντα τους στην Ελλάδα αλλά με το βλέμμα στραμμένο και στις αγορές του εξωτερικού ώστε να πετύχουν την επέκτασή τους. «Κατασκευάστε το στην Ελλάδα αλλά πουλήστε το στο εξωτερικό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ergo Holdings & Ergo Capital.
Startups με το δικό τους success story
Το δικό του success story ως startupper μοιράστηκε με όλους όσοι παρακολούθησαν τις εργασίες του φόρουμ ο Άγγελος Σταυράκης, CEO και συνιδρυτης της SafeSize, της εταιρείας η οποία χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία μας βοηθάει να επιλέξουμε τα ιδανικά για το πόδι μας παπούτσια.
H SafeSize έρχεται να απαντήσει σ’ ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αγορά παπουτσιού και αφορά το σωστό μέγεθος για τον κάθε έναν από εμάς βοηθώντας τους καταναλωτές να βρουν παπούτσια με την πλέον κατάλληλη γι’ αυτούς εφαρμογή τόσο σε φυσικά όσο και σε ηλεκτρονικά καταστήματα. Σήμερα, η ιδέα αυτή που ξεκίνησε ως μια startup τεχνολογίας και βρήκε την πρώτη της χρηματοδότηση στην Ολλανδία έχει αναπτυχθεί εκτός της Ελλάδας και της Ολλανδίας και σε αρκετές άλλες χώρες και συνεχίζει να «κοιτά» προς άλλες αγορές, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Μετά τη συζήτηση έγινε παρουσίαση τριών startups: της bespot, από τον CEO και συνιδρυτή της Λέοντα Γαβαλά, της ManaGi, από τον CEO και συνιδρυτή της Παναγιώτη Χατζηλαζαρίδη και της PLiN Nanotechnology S.A., από τον συνιδρυτή της Αλέξανδρο Τσουκνίδα.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Διονύσης Πρωτόπαπας, σύμβουλος εμπορικών και οικονομικών υποθέσεων στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Τορόντο.
Gold Sponsors
Eldorado Gold - Enterprise Greece Invest & Trade
Sponsors
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών - Eurobank - EOT
Supporters
Hellenic Development Bank of Investments
Communication Sponsor
Hellas Journal
In association with
Ελληνική Πρωτοβουλία - Καναδάς, Ελληνο-Καναδικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το Ελληνο-Καναδικό Συμβούλιο Εμπορίου και την υποστήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας στην Οτάβα
Σχόλια