
Πολλές είναι οι υπηρεσίες που ενεργοποιούνται σταδιακά πλέον στο Ελληνικό Κτηματολόγιο στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Ουρές αναμονής και χαρτάκια προτεραιότητας αν και αποτελούν ακόμη πρόσφατη εμπειρία, ανήκουν σιγά σιγά στο παρελθόν, καθώς ενεργοποιήθηκαν υπηρεσίες που στόχο έχουν να διευκολύνουν πολίτες και επαγγελματίες.
Όπως εξήγησε σε σχετική εκδήλωση για τις ψηφιακές υπηρεσίες του Ελληνικού Κτηματολογίου ο πρόεδρος Στέλιος Σακαρέτσιος μόλις ενεργοποιήθηκε πιλοτικά πλατφόρμα ελέγχου με την οποία κλείνουν περί τις 150.000 εκκρεμότητες στο Κτηματολόγιο.
Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η Ολυμπία Μαρκέλλου, γενική διευθύντρια Ελληνικού Κτηματολογίου η οποία υπογράμμισε πως ότι επηρεάζει την κοινωνία, επηρεάζει και την κτηματογράφηση, εξηγώντας πως πολλές φορές υπάρχουν ασάφειες στην ιδιοκτησία.
Στοίχημα προς την ολοκλήρωση των διαδικασιών αποτελεί η πλήρης συλλογή των δικαιωμάτων (έχει το συλλεχθεί το 86% των δικαιωμάτων, στοιχεία 2019).
Η ίδια μίλησε και για τα νέα έργα όπως ότι σύντομα θα λειτουργούν υπηρεσίες για Κω και Ρόδο στα Δωδεκάνησα.
5+1 οφέλη από την ψηφιοποίηση
Πρακτικά, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Ελληνικού Κτηματολογίου, που γίνεται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναβαθμίζει τη λειτουργία του με σημαντικά πλεονεκτήματα για τους πολίτες και τους επαγγελματίες:
- Επιτρέπει την οριστική και αδιαμφισβήτητη καταγραφή και κατοχύρωση της ιδιοκτησίας των πολιτών.
- Περιορίζει τη γραφειοκρατία και βοηθά να γίνουν απλούστερες και ταχύτερες οι διαδικασίες μεταβίβασης της ακίνητης περιουσίας.
- Ενισχύει τη διαφάνεια και την ασφάλεια στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
- Διαμορφώνει ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον στην αγορά ακινήτων.
- Οριοθετεί και διασφαλίζει πλήρως τη δημόσια και δημοτική περιουσία.
- Προστατεύει μόνιμα και αποτελεσματικά το περιβάλλον.
3 μεγάλα έργα
Ψηφιακές υπηρεσίες διάθεσης γεωχωρικών δεδομένων INSPIRE
Με γνώμονα την ικανοποίηση των ευρωπαϊκών απαιτήσεων δημιουργήθηκε αρχικά το INSPIRE (γεωπύλη ελληνικού κτηματολογίου. Όπως εξήγησε ειδικότερα, ο Παναγιώτης Λολώνης, προϊστάμενος Δ/νσης Γεωχωρικών Πληροφοριών η Ευρωπαϊκή Οδηγία INSPIRE (2007/2/ΕΚ) στοχεύει στη δημιουργία υποδομής χωρικών δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό την ανταλλαγή χωρικών πληροφοριών μεταξύ Οργανισμών του δημοσίου τομέα και τη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών σε χωρικές πληροφορίες, σε κάθε χώρα, σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το INSPIRE βασίζεται στις υποδομές χωρικών πληροφοριών που δημιουργούνται και λειτουργούν από τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι συμβατές μεταξύ τους βάσει κοινών κανόνων εφαρμογής.
Το Ελληνικό Κτηματολόγιο εναρμόνισε τα δεδομένα που παράγει και ενημερώνει καιτις υπηρεσίες πρόσβασης σε αυτά, στις απαιτήσεις της Οδηγίας INSPIRE και δημιούργησε τη Γεωπύλη Γεωχωρικών Δεδομένων Inspire. Μέσω της Γεωπύλης, δίνεται η δυνατότητα σε πολίτες και επαγγελματίες για:
• αναζήτηση
• απεικόνιση
• τηλεφόρτωση γεωχωρικών δεδομένων, του Ελληνικού Κτηματολογίου σύμφωνα με την Οδηγία INSPIRE
Η Γεωπύλη Inspire παρέχει ελεύθερη πρόσβαση στις εξής υπηρεσίες αναφορικά με τα δεδομένα:
1. θέαση
2. δεδομένα (πληροφορία σε μορφή που μπορεί να γίνει download)
3. μεταδεδομένα (περιγραφή δεδομένων & πληροφορίες πρόσβασης)
Η αξιοποίηση της Γεωπύλης INSPIRE συνεπάγεται μια σειρά από οφέλη για οργανισμούς, επιχειρήσεις και επαγγελματίες, καθώς προωθεί τη διαφάνεια και στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη.
Μελλοντικά μπορούν να υπάρξουν οι δυνατότητες για ορθοφωτοχάρτες, υψομετρία κ.α.
Προοπτικές επίσης υπάρχουν για εμπλουτισμό της γεωπύλης με επιπλέον δεδομένα: τοπωνύμια, κτίρια
Ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου «Natura 2000»
Το Ελληνικό Κτηματολόγιο δημιούργησε μία νέα διαδικτυακή πλατφόρμα για τη δημοσιοποίηση των ορίων του εθνικού καταλόγου των προστατευόμενων περιοχών του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου «Νatura 2000» επί των ενιαίων χαρτογραφικών υποβάθρων του στο διαδίκτυο.
Όπως περιέγραψε αναλυτικά, ο Μόσχος Βογιατζής, προϊστάμενος Δ/νσης Δασικών Χαρτών & Χαρτογράφησης Φυσικού Περιβάλλοντος με τον τρόπο αυτό, πολίτες και φορείς έχουν άμεση πρόσβαση στη γεωγραφική θέση και τα όρια των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου «Νatura 2000», σε εθνικό επίπεδο.
Με τη χρήση των εργαλείων της διαδικτυακής πλατφόρμας, μπορεί ο κάθε πολίτης:
• να περιηγηθεί στο γεωγραφικό χώρο
• να εντοπίσει είτε την προστατευόμενη περιοχή, είτε την έκταση που, ειδικότερα, τον ενδιαφέρει
• να οριοθετήσει την έκταση ενδιαφέροντος και να πληροφορηθεί εάν αυτή εμπίπτει εντός ή εκτός μίας προστατευόμενης περιοχής.
Επιπλέον, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας παρέχεται, για πρώτη φορά, η δυνατότητα υποβολής αίτησης και έκδοσης ψηφιακού πιστοποιητικού, με το οποίο βεβαιώνεται εάν μία συγκεκριμένη έκταση ή ένα γεωτεμάχιο βρίσκεται εντός ή εκτός ορίων μίας προστατευόμενης περιοχής.
Για την έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού, η αναζήτηση της έκτασης γίνεται με τους εξής τρόπους:
• πληκτρολογώντας τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), για περιοχές στις οποίες έχει περαιωθεί η κτηματογράφηση
• πληκτρολογώντας τις γεωγραφικές συντεταγμένες σε ΕΓΣΑ 87 της περιοχής ενδιαφέροντος
• υποβάλλοντας ψηφιακά τα όρια της έκτασης ενδιαφέροντος σε μορφή αρχείου ASCII, gml ή DXF (κλειστή πολυγωνική δομή) με γεωαναφορά στο Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς
Η αξιοποίηση των ψηφιακών υπηρεσιών του Ελληνικού Κτηματολογίου που αφορούν τα γεωχωρικά δεδομένα «Natura 2000» συμβάλλει στην προστασία της βιοποικιλότητας, στηρίζει τη διαφάνεια και προωθεί την οικονομική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον.
Διαδικτυακές υπηρεσίες - εφαρμογές για Συμβολαιογράφους
Χρήσιμες υπηρεσίες για συμβολαιογράφους παρουσίασε από την πλευρά του ο Ευάγγελος Δήμας, αναπληρωτής προϊστάμενος Δ/νσης Πληροφορικής
Με τις ψηφιακές υπηρεσίες του Ελληνικού Κτηματολογίου η άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας των συμβολαιογράφων επιταχύνεται σημαντικά, ενώ διευκολύνεται η επαγγελματική τους καθημερινότητα συνολικά.
Μέσω της ιστοσελίδας ktimatologio.gr και ktimatologio.gov.gr οι συμβολαιογράφοι, καθημερινά και σε 24ωρη βάση μπορούν να διεξάγουν απομακρυσμένα σχετική έρευνα στις κτηματολογικές εγγραφές και τα στοιχεία που τηρούνται στο σύνολο των Κτηματολογικών Γραφείων της χώρας. Η απομακρυσμένη έρευνα αφορά τις εγγραφές για τα δικαιώματα κυριότητας και δουλείας και τα σχετικά αρχεία τίτλων και διαγραμμάτων.
Κατά τις εργάσιμες ημέρες, από 08.30 έως 13.30 κάθε συμβολαιογράφος μπορεί να υποβάλει ψηφιακά προς τα Κτηματολογικά Γραφεία και τα Υποκαταστήματά τους, στα οποία παρέχονται ηλεκτρονικές υπηρεσίες, αιτήσεις καταχώρισης για τις πράξεις που έχει συντάξει και υπογράψει και να παραλάβει ψηφιακά το Πιστοποιητικό Καταχώρισης.
Σχόλια