4 στάσεις για γλυκό της “Παλιάς Αθήνας” από την Πλατεία Βικτωρίας μέχρι την Κυψέλη
Ο ιρλανδός συγγραφέας Όσκαρ Ουάιλντ έλεγε «Ο καλύτερος τρόπος ν’ αντιστέκεσαι σε έναν πειρασμό, είναι να υποκύπτεις σ’ αυτόν». Ένας από τους μεγαλύτερους γευστικούς πειρασμούς, εκτός από το φαγητό, είναι τα γλυκά.
Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια πάστα αμυγδάλου, στα πολίτικα σιροπιαστά, μπακλαβαδάκια, κοκάκια και όλων των ειδών τα γλυκά ειδικά όταν είναι παρασκευασμένα με τα πιο φρέσκα και αγνά υλικά;
Στην περιοχή της αποκαλούμενης «Παλιάς Αθήνας», του αστικού κόσμου και των καλλιτεχνών, μεταξύ του Αρχαιολογικού Μουσείου και της Κυψέλης, περιοχές που το τελευταίο διάστημα τραβούν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των Αθηναίων με την αναδιομόρφωση τους και τις νέες τους αφίξεις, κάνουμε μικρές στάσεις για γλυκό σε ορισμένα από τα πιο θρυλικά αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία.
Ζαχαροπλαστεία που το όνομά τους προφέρεται με γλύκα στην Αθήνα εδώ και πολλά χρόνια. Τοπόσημα που επαναφέρουν μνήμες από την παιδική μας ηλικία, την γλυκιά έξοδο με τους παππούδες ή την έξοδο για γλυκό των παππούδων και που μας μεταφέρουν στην παλιά Αθήνα της δεκαετίας του 1960 - 1970.
Μια χαλαρή βόλτα από την Πλατεία Βικτωρίας μέχρι την Κυψέλη αρκεί για να καθίσετε στα τραπεζάκια μιας άλλης εποχής, να πράρετε γλύκά σε νοσταλγικά κουτιά με κλεισμένα με κορδέλες στριφογυριστές με την άκρη του ψαλιδιού για το σπίτι ή για το δρομό.
Πετέκ
Επί της οδού 3 ης Σεπτεμβρίου, στην πολύπαθη γειτονιά της Πλατείας Βικτωρίας βρίσκεται από το 1964 το εμβληματικό ζαχαροπλαστείο Πετέκ, το οποίο διαθέτει παράρτημα και στη Νέα Σμύρνη.
Στο μικρό αλλά γεμάτο αρώματα χώρο του φιλοξενείται και το εργαστήριο που μας μεταφέρει στις μυρωδιές της Πόλης και τη Σμύρνης. Εδώ μπορεί κανείς να δοκιμάσει τα φημισμένα σεκέρ-παρέ, σιριοπιαστές μπουκίτσες, την ασυναγώνιστη lemon pie με καμμένη μαρέγκα, αναμφίβολα μια από τις καλύτερες της Αθήνας, τούρτες, ταρτάκια με φρούτα αλλά και τα φανταστικά του πολίτικα τσουρέκια.
3ης Σεπτεμβρίου 81
Μπόζας
Οδός Κερκύρας και Παξών, Κυψέλη. Οι ουρές εδώ είναι μακριές και ηχεί μια μόνο λέξη: Πάστα αμυγδάλου.
Κι πράγματι η αμυγδάλου του Ξενοφόντα Μπόζα, παλιού ζαχαροπλάστη στου Ζόναρς που άνοιξε το ζαχαροπλαστείο του το 1967, θα είναι μάλλον η καλύτερη πάστα αμυγδάλου που έχετε δοκιμάσει στην Αθήνα, αυτή που θα σας μεταφέρει στα παιδικά σας χρόνια με τρόπο φίνο και ανάλφρο.
Παράλληλα το πολίτικο τσουρέκι με το άρωμα του μαχλεπιού κατακλύζει διαχρονικά τον χώρο. Μην παραλείψετε τα ολόφρεσκα σουδάκια, και τα κουρκουμπίνια.
Κερκύρας 39 & Παξών, Κυψέλη
Μαρτίν
Στην περιοχή που άλλοτε έσφιζε από θέατρα, στην κάτω μέρος της Κυψέλης, το κατώφλι αυτού του ζαχαροπλαστείου έχουν περάσει θρύλοι του θεάτρου αλλά και της μουσικής όπως η Τζένη Καρέζη, ο Κώστας Καζάκος αλλά και ο Στέλιος Καζαντζίδης.
Το Μαρτίν ήταν και παραμένει γνωστό για τις συγκλονιστικές του καριόκες, τους ολόφρεσκους μπεζέδες, τρούφες, το υπέροχο προφιτερόλ και τους κουραμπιέδες που μπορεί κανείς να βρει εδώ, όλο τον χρόνο.
Μοσχονήσων 10 & Αγίου Μελετίου
Χαρά
Είναι κάποια μαγαζιά στην Αθήνα που δεν χρειάζονται συστάσεις και το ζαχαροπλαστείο της Χαράς είναι ένα από αυτά.
Το ζαχαροπλαστείο – σταθμός της Κυψέλης μας υποδέχεται σε μία ρετρό ατμόσφαιρα και μας μεταφέρει απευθείας στη δεκαετία του 1970. Το παγωτό Σικάγο σε τσίγκινο οβάλ μπολάκι και το εκμέκ με βουβαλίσιο καϊμάκι έχουν την τιμητική τους. Επιπλέον οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν γαλακτομπούρεκα, κανταΐφι, πάστες αλλά και αυθεντικό πολίτικο κιουνεφέ.
Πατησίων 339
Σχόλια