Λίγες μέρες πριν, ανακοινώθηκαν τα αστέρια Michelin για την Αθήνα με τρία νέα εστιατόρια να καταφέρνουν να λάβουν την πολυπόθητη διάκριση και να λάμψουν στον αθηναϊκό εστιατορικό ουρανό παίρνοντας από ένα αστέρι Michelin.
Στην πρώτη ουσιαστικά χρονιά που ο κόσμος της εστίασης λειτουργεί κανονικά μετά την πανδημία, η μισελενάτη εστιατοριακή σκηνή της Αθήνας διευρύνεται με την προσθήκη των εστιατορίων Hervé των σεφ Hervé Pronzato και Γρηγόρη Κίκη, Tudor Hall, το εμβληματικό εστιατόριο του ξενοδοχείου King George με σεφ τον Αστέριο Κουστούδη, όπως και το Patio που βρίσκεται μέσα στο ξενοδοχείο The Margi με σεφ τον Παναγιώτη Γιακαλή.
Ο οδηγός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η η κλασική κουζίνα του Hervé επηρεάζεται από τη Γαλλία, την Ιταλία ακόμα και από την Ασία, σε ένα δυναμικό μενού 15 πιάτων.
Ενώ το κομψό Tudor Hall που βρίσκεται στο rooftop του ξενοδοχείου King George φαίνεται ότι ενθουσίασε τους ανώνυμους επιθεωρητές του εστιατορικού οδηγού με την γοητευτική του θέα στο αθηναΪκό σκηνικό αλλά και με εκείνο της υψηλής ποιότητας μαγειρικής με την σύγχρονη ματιά του chef Αστέριου Κουστούδη.
Και το Patio που βρίσκεται στο ιδιαίτερο ξενοδοχείο The Margi, κατάφερε να αναδείξει τις γεύσεις και τον συνδυασμό των πρώτων υλών σε ένα farm to table γευστικό ταξίδι.
Τα αστέρια που λάμπουν σταθερά
Όλα τα αθηναϊκά εστιατόρια που βραβεύτηκαν με αστέρι Michelin το 2022 κατάφεραν να το διατηρήσουν ακέραιο και αυτή την χρονιά και από την μεριά μας οφείλουμε να τα επιβραβεύσουμε, τουλάχιστον, αναφέροντας τα ένα προς ένα:
Αυτά είναι λοιπόν το Delta, με σεφ τους Θάνο Φέσκο και Γιώργο Παπαζαχαρία που είναι το μοναδικό εστιατόριο της Αθήνας βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin, ενώ ακολουθούν με ένα αστέρι τα Botrini’s, CTC Urban Gastronomy, Hytra, Pelagos, Soil, Spondi, The Zillers, Varoulko Seaside.
Καθώς βέβαια τα “αστέρια” της Αθήνας πληθαίνουν και το γαστρονομικό επίπεδο της χώρας φαίνεται να ανεβαίνει, μένει να δούμε, αφενός πότε ο συγκεκριμένος οδηγός, αναμφίβολα ένας από τους πιο έγκυρους οδηγούς σε παγκόσμιο επίπεδο, θα συμπεριλάβει δημοφιλείς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς που ήδη λάμπουν γαστρονομικά, και αφετέρου πότε θα σας γράψουμε για πρώτη φορά ότι ένα ελληνικό εστιατόριο μόλις κατέκτησε τη διάκριση των τριών αστεριών.
Για την ιστορία, η εταιρεία Michelin που ήταν και είναι γνωστή για τα ελαστικά της και η ιστορία του ομώνυμου ετήσιου γαστρονομικού οδηγού της, έχουν τις ρίζες τους στην Ευρώπη του 1900.
Τότε, κυκλοφόρησε η πρώτη έκδοση, ως travel guide, προκειμένου να ενθαρρύνει τους νέους οδηγούς να ανακαλύψουν τα τοπικά αξιοθέατα και εδέσματα. Ανάμεσα στις στις σελίδες του υπήρχαν και κριτικές εστιατορίων για τη γεύση του φαγητού, την ποιότητα των πρώτων υλών, τις μαγειρικές τεχνικές, καθώς και την αίσθηση φιλοξενίας.
Σχόλια