«Πράσινη Μετάβαση»: 7 στους 10 Έλληνες εργοδότες ψάχνουν ταλέντα - Οι δημοφιλείς κλάδοι
Το γεγονός ότι απαιτούνται λύσεις και πρωτοβουλίες που θα προκρίνουν την βιώσιμη ανάπτυξη, στο πλαίσιο της λεγόμενης πράσινης μετάβασης, φαίνεται πως γίνεται πράγματι αντιληπτό και από τους Έλληνες εργοδότες.
Η ανάγκη, άλλωστε, για τους εργοδότες να επανεξετάσουν τον τρόπο που προσλαμβάνουν, εκπαιδεύουν και διατηρούν στην ομάδα τους τα «πράσινα ταλέντα» με στόχο να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είναι επιτακτική σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το 68% των Ελλήνων και το 70% των εργοδοτών διεθνώς σήμερα το έχουν αντιληφθεί αυτό, όπως αποτυπώνεται σε τελευταία έρευνα της ManpowerGroup. Οι εργοδότες αυτοί ήδη προσλαμβάνουν ή σχεδιάζουν ενεργά να προχωρήσουν σε προσλήψεις τέτοιων ρόλων για τις ανάγκες της επιχείρησης τους!
ESG πάνω από θέματα τεχνολογίας;
Και ενώ πράγματι τα ζητήματα του ψηφιακού μετασχηματισμού (σε όλα τα επίπεδα) είναι κάτι που απασχολεί διαχρονικά - και ειδικότερα τα τελευταία χρόνια - τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι επενδύσεις στον πράσινο μετασχηματισμό ίσως κατακτήσουν την κορυφή στη λίστα των αναγκών!
Βάσει των ευρημάτων της παραπάνω έρευνας, κάτι παραπάνω από τους μισούς εργοδότες προβλέπουν ότι οι επενδύσεις στον πράσινο μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και σε θέματα ESG, θα ξεπεράσουν την τεχνολογία κι άλλες μεγάλες τάσεις, ως κορυφαίοι παράγοντες δημιουργίας νέων πράσινων θέσεων εργασίας για τα επόμενα 5 χρόνια.
Η πράσινη μετάβαση φέρνει 30 εκατ. νέες θέσεις έως το 2030 - Οι πιο δημοφιλείς κλάδοι στην Ελλάδα
Χαρακτηριστικό είναι πως εκτιμάται ότι η πράσινη μετάβαση αναμένεται να δημιουργήσει έως 30 εκατομμύρια παγκοσμίως έως το 2030!
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στην Ελλάδα οι μεγαλύτερες ανάγκες εντοπίζονται κατά σειρά σε:
- Ανθρώπινο Δυναμικό 40%
- Βιομηχανία & Παραγωγή 30%
- Πληροφορική & Δεδομένα 28%
- Πωλήσεις & Μάρκετινγκ 27%
- Λειτουργίες & Εφοδιαστική Αλυσίδα 19%
- Διοίκηση & Υποστήριξη Γραφείου 19%
Άξιο αναφοράς τέλος είναι ότι το 94% των εργοδοτών παγκοσμίως δηλώνει ότι δεν διαθέτει τα ταλέντα για εκπληρώσει τους ESG στόχους, γεγονός που δημιουργεί πράγματι τις προοπτικές ο πράσινος μετασχηματισμός επιχειρήσεων να είναι ο κορυφαίος λόγος δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Η «μεγάλη εικόνα»... και μερικά παραδείγματα
Ίσως πριν από 1-2 δεκαετίες οι λεγόμενες «πράσινες» θέσεις εργασίας να μην υπήρχαν ή να υπήρχαν με άλλα χαρακτηριστικά. Και αν είναι δύσκολο να αποτυπωθεί με ακρίβεια μια τέτοια θέση, «πράσινες» εννοούμε γενικά τις θέσεις που εστιάζουν στο περιβάλλον —με άλλα λόγια, προστατεύουν τους φυσικούς πόρους και χώρους της γης, περιορίζοντας παράλληλα τις επιβλαβείς εκπομπές και επιπτώσεις.
Όπως αναφέρεται σε άρθρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με το EURES, την ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα τέτοιες δημοφιλείς θέσεις είναι για παράδειγμα:
Οι εταιρείες ενέργειας ανέκαθεν χρειάζονταν ειδικευμένους μηχανικούς. Στο παρελθόν, οι περισσότερες θέσεις εργασίας ήταν στους τομείς του πετρελαίου, του άνθρακα και του φυσικού αερίου. Καθώς ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναπτύσσεται, αυξάνεται και ο αριθμός των θέσεων εργασίας στον τομέα της πράσινης ενέργειας.
Ένας πολιτικός μηχανικός σχεδιάζει κτίρια και άλλες κατασκευές. Στις μέρες μας, σύμφωνα με τους κανόνες βιωσιμότητας τα κατασκευαστικά έργα πρέπει να εξοικονομούν ενέργεια και άλλους πόρους. Εάν ο σχεδιασμός κτιρίων δεν είναι ο τομέας κάποιου, ο βιώσιμος πολεοδομικός σχεδιασμός θα μπορούσε ταιριάζει περισσότερο.
Ένας περιβαλλοντικός επιστήμονας συλλέγει, αναλύει και παρουσιάζει πληροφορίες με στόχο την προστασία του πλανήτη. Εξειδίκευση για τις αυξανόμενες ανάγκες μπορεί να υπάρξει σε ζητήματα όπως το νερό, το έδαφος ή η ποιότητα του αέρα. Θα μπορούσε κανείς να εργαστεί ως σύμβουλος όπου το έργο του θα ήταν να βοηθάει τους οργανισμούς να γίνουν πιο πράσινοι και πιο βιώσιμοι.
Μια πιο εξειδικευμένη θέση είναι αυτή του διαχειριστή αλιείας. Στο πλαίσιο αυτού του ρόλου, θα πρέπει κανείς να διαχειρίζεται τα ιχθυαποθέματα, τα οποία είναι σημαντικά για τη βιοποικιλότητα ή ακόμη και με νομικές πτυχές (ή με καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως είναι οι πετρελαιοκηλίδες).
Τέλος, ένας τομέας πολύ υψηλής ζήτησης - γενικότερα - είναι οι σχεδιαστές προϊόντων που πρέπει να δημιουργούν προϊόντα που διαρκούν περισσότερο, λειτουργούν αποτελεσματικότερα και έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Τα προϊόντα μπορεί να ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, από ανακυκλώσιμες συσκευασίες έως ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ένα άλλο ενδιαφέρον παράδειγμα είναι τα είδη ένδυσης. Για να μειωθεί ο αντίκτυπός τους, συμπεριλαμβανομένων των αποβλήτων από τη «γρήγορη μόδα», χρειάζεται οι σχεδιαστές μόδας να παράγουν ρούχα που διαρκούν περισσότερο και να χρησιμοποιούν ανακυκλωμένα υλικά.
Σχόλια